Toen ik voor het eerst helemaal op mezelf ging wonen, kon ik er superonrustig van worden als de postbode zou komen en ik nog niet gedoucht en uit mijn pyjama was. Alsof ik dan door de mand zou vallen, gezien zou worden als iemand die veel te laat uit bed kwam, of als een luiaard en als iemand die de boel niet op orde heeft. Dus zorgde ik ervoor dat ik elke dag al vroeg op de dag klaar was om mensen op bezoek te krijgen, of de deur open te doen voor de postbode. Ook al gebeurde dat bijna nooit, want zoveel bezoek kreeg ik niet.  

Voor mij was blijkbaar een belangrijke ongeschreven regel dat ik altijd goed voor de dag moest komen en dat ik de boel op orde moest hebben.  

Toen Harm en ik een paar jaar geleden verhuisden naar de plek waar we nu wonen, bemerkte ik bij mezelf weer zo’n regel. We moesten even snel naar de supermarkt voordat deze ging sluiten en ik zei: ‘Ik kan niet mee, want ik heb mijn pyjamabroek al aan’. Waarop Harm antwoordde: ‘Dan houd je die toch aan’. Na eerst kort tegenstribbelen, want: ‘Nee dat kan echt niet’, dacht ik: ‘Ja, waarom ook eigenlijk niet?’. Dus stapte ik met pyjamabroek en al de auto in.  

Eenmaal aangekomen bij de supermarkt, vielen mij twee dingen op. Het eerste is dat volgens mij niemand doorhad dat ik mijn pyjamabroek nog aan had. En als ze dat wel hadden gezien, keken ze niet alsof ze dat raar vonden. Het tweede is dat ik mezelf er ook ineens bewust van werd hoe weinig mensen hun best doen op hun supermarkt-outfit. En dat voelt eigenlijk best wel bevrijdend. Heel eerlijk vond ik het best wel positief verassend om in de supermarkt te staan met wat voor mij voelde als een rebellerende daad tegen mijn eigen opgelegde regel van: ‘Ik mag niet in mijn pyjama naar de supermarkt’.  

Als hoogbegaafde zul je merken dat je vanuit het kenmerkende ‘hoogbewust zijn en de lat hoog leggen’, jezelf soms best wel wat opmerkelijke regels oplegt. Het is dan ook interessant om eens te gaan onderzoeken aan welke regels jij jezelf allemaal bewust en onbewust houdt. Bijvoorbeeld de regel: ik moet er altijd goed uit zien als ik de deur uitga. Of de regel: als iemand belt moet ik altijd opnemen. Of: ik moet altijd binnen twee uur reageren op e-mails en elke dag sporten en mediteren. 

Wanneer je die regels in zicht hebt, kun je ook zien waar je jezelf beperkt en in de weg zit. Je kunt jezelf gaan afvragen of een regel wel echt nodig is.  

Het hebben van deze regels is overigens niet per definitie slecht. Ze geven ook aan wat je belangrijk vindt. Je hoeft daarom niet al je ontdekte regels te gaan omgooien of heel hard je best gaan doen om al die regels uit je leven te krijgen. Het gaat er meer om dat je er mee kunt spelen door, bijvoorbeeld, een pyjama-experiment te doen en te voelen hoe het is om jezelf even niet aan je eigen opgelegde regels te houden.  

Je mag je eigen regels best af en toe even breken, alleen al om te zien dat de wereld dan niet vergaat. Daarmee zorg je er ook voor dat die regels niet te zwaar worden en daarmee je leven niet te zwaar gaat voelen. En in plaats van regels, kunnen ze dan eerder als richtlijnen voelen. 

Welke regels leg jij jezelf op? Welke zijn eigenlijk vooral beperkend? En met welke regels ga je deze week eens spelen? 

PS. Volgende week staan er weer een aantal gratis masterclasses gepland over hoogbegaafdheid. In de introductie masterclass over hoogbegaafdheid ontdek je meer over de drie hoofdkenmerken, het verschil met HSP en over bepaalde valkuilen die je als hoogbegaafde kunt ervaren. Aanmelden kan hier.

Heb je de introductie masterclass al gezien? Dan is de masterclass ‘Van Last naar Gave’ interessant voor je. In deze masterclass ontdek je waarom je als HB’er nadelen van je hoogbegaafdheid kunt ervaren en wat er nodig is om meer de voordelen te gaan ervaren.  

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden