Vorige week deed ik een interview met oud-Insighter Stefan en we hadden het natuurlijk over hoogbegaafdheid en de misvattingen, maar we hadden het ook uitgebreid over labelen en waarom dat niet altijd gunstig is. 

Het valt mij ook op dat we steeds meer bezig zijn met dingen willen labelen. Er komen steeds meer testen om je te vertellen ‘wat er met jou aan de hand is’. En er wordt steeds sneller gedacht dat er iets mis is met je. Heb je veel energie? Oh, dan is het misschien ADHD. Vind je het moeilijk om contact te leggen? Dan is het vast autisme. Dit klinkt kort door de bocht, maar mijns inziens wordt er te gemakkelijk met labels rondgestrooid. Hetzelfde geldt voor labels als faalangst, straalangst en perfectionisme. Zelfs als je zelf niet denkt dat je het hebt, ga je het vanzelf geloven als de mensen om je heen zeggen dat jij daar last van hebt.  

Natuurlijk snap ik dat wanneer je je altijd anders hebt gevoeld, het fijn is om te begrijpen waarom. En ik snap ook dat het veel twijfel wegneemt als iemand tegen je zegt: jij hebt dit. Misschien wel de meest gestelde vraag aan mij en mijn team is dan ook: ‘Moet ik mezelf laten testen?’. Of varianten daarop, zoals: ‘Waar kan ik me laten testen?’ en ‘Welke testen zijn er?’. 

Wanneer je ‘per ongeluk’ op hoogbegaafdheid bent gestuit en jij jezelf hierin herkent, kan ik me ook goed voorstellen dat je het fijn vindt als iemand zegt dat je hoogbegaafd bent. Zeker als je al die tijd hebt gedacht dat er iets mis was met je en je ergens denkt dat hoogbegaafdheid dan wel een heel positieve benadering is van wat jij hebt.  

Het lastige van het willen bewijzen van je eigen hoogbegaafdheid is dat het nu nog voornamelijk wordt getest door middel van een IQ-test en zo’n test is niet altijd accuraat. Het is een momentopname. Als jij slecht geslapen hebt, te moeilijk nadenkt over bepaalde vragen of bang bent om de verkeerde antwoorden te geven, kan dat een negatieve impact hebben op de uitslag. En het is zonde als je daardoor van het HB-pad afstapt, terwijl je wel herkenning vindt in de kenmerken. 

Jaren geleden kreeg ik bijvoorbeeld een mailtje van een dame die ooit een IQ-test had gedaan waaruit kwam dat ze net niet hoogbegaafd was. Zij stopte met haar HB-ontdekkingsreis en het duurde vijf jaar voordat ze tot de conclusie kwam dat ze niet aan zichzelf moest twijfelen, maar aan de uitslag van de test. Ze had al die tijd wel gevoeld dat hoogbegaafdheid iets was waar ze verder in te onderzoeken had, maar de test weerhield haar daarvan. Toen ze besloot hoogbegaafdheid weer een onderdeel te maken van haar onderzoek, kon ze pas zichzelf echt leren kennen en daarmee veel valkuilen oplossen. Dit is in mijn beleving het gevaar van een test doen en het op zoek gaan naar externe bevestiging. Ik zou daarom ook alleen een IQ-test aanraden als je het zelf superbelangrijk vindt om op papier te hebben staan dat je hoogbegaafd bent op basis van je intelligentie én als je de test op waarde kunt schatten. Daarmee bedoel ik dat je hoogbegaafdheid niet meteen aan de kant schuift als het niet uit de test blijkt.  

Wat in alle gevallen belangrijk is en blijft, is dat je gaat onderzoeken waar je herkenning in vindt en welke impact dat heeft op jouw leven. Dat is namelijk veel relevanter dan de uitslag van een IQ-test. Zelfs als daaruit blijkt dat je hoogbegaafd bent, weet je nog steeds niet hoe je dan hoogbegaafd bent. Want, jouw hoogbegaafdheid is anders dan mijn hoogbegaafdheid en die van een andere hoogbegaafde. Investeer daarom vooral in het jezelf beter leren kennen, zodat je daardoor valkuilen kunt oplossen en jouw unieke gaven beter kunt gaan benutten. Je hoeft aan niemand te bewijzen dat je hoogbegaafd bent. Gun het jezelf om lekker te gaan onderzoeken en op basis daarvan de vraag te stellen: ‘Wat is relevant voor mij?’. 

Het interview met Stefan staat inmiddels ook online. Ik vond het zelf echt een leuk en waardevol interview, zeker interessant voor je als je bezig bent met jouw HB-ontdekkingsreis.  

In het interview bespreken we o.a.: 

  • het grote nadeel van alles willen labelen. 
  • hoe je omgaat met de misvattingen die er nog zijn als je gaat vertellen over je hoogbegaafdheid. 
  • wat je kunt doen als je denkt dat jouw kind hoogbegaafd is. 

Beluister het interview hier.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de waardevolle HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden