Ik word zelf altijd een beetje huiverig van kring verjaardagen. Dat je elkaar dan wat ongemakkelijk aan zit te kijken terwijl er een aantal personen structureel aan het woord zijn en de rest zich stort op de kaas en plakjes worst die op tafel staan.

Dat zijn niet mijn feestjes.

Zelf heb ik ook lange tijd een verschrikkelijke hekel gehad aan het vieren van mijn eigen verjaardag. Dat waren ook niet echt mijn feestjes. Er kwamen dan speciaal voor mij allemaal hele lieve mensen die ik goed of juist bijna niet kende, maar ik zag het eigenlijk meer als een soort verplichte wederdienst. Jij komt op mijn feestje en dan kom ik op die van jou. Want zo hoort het.

Het was voor mij bovendien echt een bom aan prikkels. En die prikkels kon ik toen helemaal niet aan omdat ik geen flauw idee had hoe ik die moest verwerken. Ik moest dan “gewoon gezellig doen” en met iedereen praten; want “deze mensen komen speciaal voor jou Adrienne”.

Maar eigenlijk wilde ik gewoon lekker alleen gelaten worden en op mijn kamertje een beetje ongestoord rommelen. Die visite vermaakt zich toch ook wel zonder mij? Dat is overigens wat ik tot grote frustratie van mijn ouders vaak ook deed. Was ik ineens weer pleite. Of eigenlijk gevlucht, dan hoopte ik dat ze het niet doorhadden en dat het nog even zou duren voordat ze me weer naar beneden riepen.

Voor mij was het vieren van een feestje dus wat gekleurd. Toen ik uit huis ging heb ik ook jaren mijn verjaardag niet gevierd. Inmiddels doe ik dat wel weer. Maar dan op mijn manier.

Speciaal voor jou

De afgelopen jaren ben ik het leven steeds meer gaan zien als een feestje. Een feestje waarbij je zelf de slingers mag ophangen en uitnodigen wie je wilt. Je mag cadeaus in ontvangst nemen en dankbaar zijn voor wat je krijgt. Dankbaar voor de mensen die speciaal voor jou zijn gekomen, om te vieren dat jij er bent. Mooi toch?

En ook al is het jouw feestje, het is niet jouw verantwoordelijkheid dat iedereen het leuk heeft. Jij hoeft het niet iedereen naar de zin te maken, want het is jouw feestje en tijdens dit feestje draait het om jou. Dat klinkt misschien wat egoïstisch, maar dat is het juist niet.

Bedenk je maar eens hoe aanstekelijk het is als jij het naar je zin hebt, als jij plezier hebt. Jij gaat toch ook liever naar een feestje waar de jarige een bron is van feestelijkheid? Dat is beter dan een jarige die gestrest aan het rondrennen is om het iedereen naar de zin te maken en het daarmee dan eigenlijk ook weer niemand naar de zin kan maken.

Kies voor een feestje dat bij jou past

Met kringverjaardagen maak je mij niet gelukkig. Maar als dat helemaal jouw ding is, doe het dan vooral. Kies voor het feestje dat bij jou past en geniet er van. Geniet van de mensen die voor jou komen, nodig geen mensen uit die jij niet leuk vindt en maak het jezelf niet te moeilijk.

Het hoeft ook allemaal niet perfect te zijn. Mensen hebben het leuk als jij het leuk hebt. En als zij het niet leuk hebben, dan is het hen vrij om te gaan.

Kies er ook voor om de feestjes waar jij het niet leuk hebt, lekker voorbij te laten gaan. Het leven is veel te kort om bezig te zijn met het voldoen aan de verwachtingen van anderen. Klinkt misschien wederom een tikkeltje egotistisch, maar ook dat is het niet. Want wie doe je er een plezier mee om naar een feestje te gaan waar jij geen plezier in hebt? Geloof me, al doe je nog zo je best, mensen zien dat echt wel aan je. En jij wilt toch ook geen mensen op je feestje die liever ergens anders zouden zijn?

Het is jouw leven, jouw feestje, wat maak je er van?

Natuurlijk is het niet altijd feest (of toch wel..), maar kies er in ieder geval voor om er zo veel en zo vaak mogelijk een feestje van te maken. Er zijn zo veel mooie dingen te beleven en je kunt in een mensenleven zo veel bereiken, maak daar gebruik van.

Ik zie het leven ook als een speeltuin waarin je mag ontdekken en uitproberen. Waarin je steeds weer nieuwe doelen mag stellen en de slingers mag ophangen om te vieren wat je hebt bereikt. Je mag kiezen met welke mensen je jouw reis maakt en je mag afscheid nemen van wat je belemmert in de weg die je te gaan hebt.

Het is jouw leven, wees daar bewust van. Als je merkt dat je steeds vaker de neiging hebt om stilletjes “pleite te gaan”, kijk dan even goed of je wel op de juiste feestjes bent. En blijkt dat niet zo te zijn? Maak er dan wat anders van.

Dus….ben jij tevreden over hoe jij je feestjes nu viert of ga je het vanaf nu helemaal anders doen? Ik lees graag jouw reactie onder deze blog.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden