Het ‘klap-experiment’

Ooit was ik op een business seminar en daar deed de spreker ter plekke een experiment met ons. Hij wilde weten hoelang het zou duren als iedereen willekeurig zou beginnen met klappen voordat we met elkaar in de maat klapten. Dit was een zaal van zo’n 300 man.

Als deelnemer in de zaal voelde het even alsof het onmogelijk was om synchroon te klappen. Ik voelde bij mezelf ook een beetje plaatsvervangende spanning voor de spreker, want wat als het zou mislukken en we helemaal niet samen op de maat uitkwamen als zaal zijnde?

Terwijl ik in mijn hoofd nog allerlei gedachten had over hoe de spreker ermee om zou gaan als het niet lukte, begonnen we met het experiment. En al binnen een paar seconden voelde ik in de zaal een verschuiving plaatsvinden. Binnen een halve minuut, of misschien zelfs nog wel sneller, klapten we allemaal keurig netjes op hetzelfde ritme. Zonder moeite. Bijzonder toch?

Dat meebewegen en aanpassen zit in onze natuur. En dat is maar goed ook, want ergens in het midden kunnen we elkaar vinden. Alleen als hoogbegaafde heb je een ‘klappingsfrequentie’ die iets verder ligt van de normale frequentie. En dus moet je een bovengemiddelde aanpassing doen om op het ritme mee te komen. Dat hoeft op zich nog geen probleem te zijn, tenzij je niets anders doet dan proberen mee te komen op het ritme van anderen. Daarmee verlies je uiteindelijk namelijk ook de feeling met je eigen ritme.

Om dat te voorkomen is het nodig dat je regelmatig mensen ontmoet die op een soortgelijk ritme zitten. Gelijkgestemdheid is superbelangrijk, alleen al omdat je dan niet steeds het gevoel hebt dat er iets mis is met je of dat jouw ritme niet goed is.

In ‘Insight in hoogbegaafdheid’ (onderdeel van Insight) deel ik over de valkuil van het aanpassen. En dat aanpassen begint al zodra je voor het eerst naar school gaat. Als ouder is het daarom heel belangrijk dat je checkt of je hoogbegaafde kind zich ineens anders gaat gedragen zodra hij of zij naar school gaat. Aanpassen is namelijk een strategie die lijkt te werken, maar heel veel vraagt en daarmee kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, faalangst en somberheid.

Voor jezelf is het ook waardevol om te zien waar het aanpassen deze gevoelens voor jou veroorzaakt. En waar je misschien wat vaker omgevingen mag opzoeken waarin jij je niet bovengemiddeld hoeft aan te passen. Omgevingen waar je juist jezelf kunt zijn. Omgevingen die passen bij jouw blauwdruk.

Binnen Insight zie ik ook steeds weer hoe waardevol het is om samen te komen. Ik denk daarom dat de live Insight meetup voor veel Insighters zelfs één van de meest waardevolle onderdelen van Insight is. Alleen al omdat je in omgevingen met gelijkgestemden nog meer gaat vertrouwen op dat je helemaal goed bent zoals je bent. En het is gewoon heel fijn als even niemand zegt dat je te snel praat of gaat of te veel bent. Als je deze maand trouwens je aanmeldt voor Insight, kun je meteen meedoen aan de live meetup in augustus. Ik zou het super vinden om je daar te ontmoeten en om je te ontvangen binnen Insight. Wil je meer weten over Insight of je meteen aanmelden? Dat kan hier.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

7 Reacties

 1. Jeff+Samuels

  Ha Adrienne, de live Insight meetup is voor mij zeker één van de meest waardevolle onderdelen van Insight (maar ook van je rake blogs kan ik genieten). Heerlijk om onder gelijkgestemden te zijn en te ervaren hoe die draden van al de aanwezige (buiten GP ‘anders bedraadzijnde’) wonderwel zonder kortsluiting moeiteloos aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het is iedere keer weer een heerlijk ’thuiskomen’. Bedankt dat je dit mogelijk maakt en tot de eerst volgende meetup in Amersfoort!

  Antwoord
 2. Rick

  Herkenbaar maar niet alleen het klappen maar heel vaak het tempo. Nou is mijn tempo 9 van de 10 keer sneller dan een ander, onbewust pas je je aan en besef je plotseling dat je sneller dan de rest gaat/klapt /denkt/handeld, o, wacht ff, je wordt wakker en dan klap je op het ritme.
  Niet altijd naar wens, omdat je tempo hoger ligt en het gevoel krijgt dat je dan maar achteraan bungelt.
  Inmiddels is het al tig keren voorgekomen dat ik er mee , soms met tegenzin, mee heb leren leven.
  Gelijkgestemden- van mijn tempo- kom ik niet zo vaak tegen, ik herken het wel direkt als een ander elementen van HB heeft en soms zeg ik het ook.
  Dat herkennen komt van de mailings van Adrienne waar ik ontzettend veel van opsteek. Kortom ze doen me goed!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel Rick voor je mooie compliment! Fijn om te lezen dat de mails je goed doen.

   Antwoord
 3. Mark

  Goed omschreven! Om te reageren op 2 verschillende aspecten uit je verhaal die in mijn wereld bij elkaar horen: gelijkgestemden vind ik op rock/metal festivals dus daar ga ik altijd erg goed op. En daar wordt ook wel eens meegeklapt 🙂 maar als het tempo niet binnen bepaalde grenzen valt (lijkt me interessant om eens een onderzoek op los te laten) dan klappen ze uit de maat: reuze irritant!
  Uiteraard ik niet en staat er op het hele terrein maar eentje in de maat te klappen. 😉

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   😉 dankjewel voor het delen Mark 🙂
   Super dat je een omgeving hebt gevonden met gelijkgestemden.

   Antwoord
 4. john

  ik herinner mij 2 uitspraken van mijn vader zaliger.
  In mijn tijd werden examens en toetsen geëvalueerd met punten en procenten. Toen ik met hele hoge procenten op mijn examens thuiskwam – ik was wo fier als een gieter – zei mijn vader dat hij liever had gehad dat ik 20 procent minder had gehad omdat ik niet hoefde te studeren voor mijn toetsen maar dat ik later, wanner het echt nodig zou zijn, ik niet zou weten hoe te studeren en dat ik grandioos zou mislukken. Hij heeft gelijk gehad en nu voel ik mij minder dan anderen.
  Hij zei ook vaak dat het beter was dat “de slimste” het beter diende te weten dan de “domste” . Ik mij zo vaak aangepast dat dat ik niet meer weet wie ik ben

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Hoi John, dankjewel voor je reactie. Dat is voor veel hoogbegaafden erg herkenbaar, zowel dat ze er later weleens moeite mee kunnen hebben om te studeren als dat ze zichzelf zijn kwijtgeraakt. Wij raden altijd aan om voor jezelf helder te maken wie je bent, wat je wilt en wat je daar dan voor nodig hebt. Iets hierover wordt besproken in de gratis masterclass en in het gratis e-book, je kunt jezelf hier aanmelden voor de masterclass: https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden