Toen ik begon met ondernemen kwam het allemaal niet meteen van de grond. De eerste paar maanden liep het nog geen storm met mijn bedrijf (iets met onrealistische verwachtingen over hoe snel dit zou gaan).
En hoewel ik vol vertrouwen was gestart met ondernemen, begon er nu diep van binnen toch wel de angst te ontstaan dat dit hele idee van mij misschien helemaal niet ging werken. Dus toen ik een bedrijf op het oog kreeg dat een soortgelijke missie had, dacht ik bij mezelf dat het misschien slim was om me bij hen aan te sluiten. Ook al voelde ik diep van binnen dat dit niet was wat ik echt wilde.
Achteraf gezien ben ik heel blij dat dit toen niet is doorgegaan. Het was namelijk een enorme plan-B-keuze die mij in de weg had gestaan van het uitvoeren van mijn plan A keuze: Gifted People opbouwen tot wat het nu is.
Die plan-B-keuzes zijn overigens wel heel verleidelijk, omdat ze veiliger voelen en vaak al binnen je bereik liggen. Daarom is in de praktijk de kans groter dat je voor plan B gaat. En dat is helemaal niet raar. Dit is namelijk zoals ons brein werkt. Ons brein wil ons graag veilig houden. En plan B is op het eerste gezicht vaak de meest veilige keuze.
Het vervelende is dat plan B je op de lange termijn juist meer kost, omdat je inlevert op wat belangrijk is voor je en wat het meest zou bijdragen aan je levensplezier. Dit kan zijn op gebied van werk en relaties, maar ook op keuzes rondom wonen en gezondheid. Denk aan een baan accepteren die eigenlijk niet zo leuk is, een relatie aangaan die je stress geeft, omdat jullie niet bij elkaar passen. Of je huis inrichten op een manier dat net niet is zoals jij het graag zou willen.
Op termijn levert plan B altijd meer gedoe en spijt op. Daarom mag je het jezelf echt gaan gunnen om vol voor jouw plan A te gaan. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen om je heen. Ook al voelt dit misschien niet direct zo voor je.
In de masterclass ‘Van Last naar Gave’ deel ik bijvoorbeeld dat doen wat voor jou goed is als egoïstisch kan voelen. Maar als jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je uiteindelijk ook niet voor de mensen om je heen zorgen.
Sterker nog, je gaat merken dat je jouw relaties juist op het spel gaat zetten. En dat je vooral de nadelen van je hoogbegaafdheid gaat ervaren. Want wanneer je plan-B-keuzes maakt, kom je automatisch terecht in situaties en omgevingen die niet het beste in jou naar boven halen, maar het slechtste.
Ik zie hoogbegaafdheid echt als een cadeautje, maar als je merkt dat je het zelf nog niet helemaal als cadeau kan voelen en omarmen, of als je merkt dat je nu nog vooral in plan B vervalt, dan nodig ik je graag uit voor de gratis masterclass ‘Van Last naar Gave’.
In deze masterclass deel ik met je wat je er nodig is om de mooie kanten van hoogbegaafdheid te ervaren, zodat je er plezier van hebt en hoe je de bijbehorende kenmerken en gaven optimaal kunt benutten. Meld je hier direct aan.
–
Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met: