Het gaat niet om weten

Het gaat niet om weten

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 23 Comments

Een aantal jaren geleden sprak ik met een vriend die helemaal into de ‘self-help’-boeken was. Hij was nu een boek aan het lezen wat hem al vele mooie inzichten had gebracht. Inzichten die hij nu in de praktijk aan het brengen is. Hij vroeg aan me of ik het ook wilde lezen. ‘Nee’ zei ik ‘ik heb al zoveel van dat soort boeken gelezen, ik weet het nou allemaal wel.’ 

Als ik daar nu aan terugdenk moet ik nog steeds een beetje lachen. Want als ik kijk naar mijn leven toen, dan had ik mijn leven misschien een vijf of een zes gegeven. Het was wel ok, maar niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dus waarom nam ik dan dat boek niet aan? Omdat ik het allemaal al wist? Nou vooral omdat ik er al zoveel over gelezen had, maar voor mijn gevoel zo weinig verder was gekomen. Dus nog zo’n boek, wat zou dat dan nog voor mij doen? Hoe groot zou de kans zijn dat ik daar dan nog nieuwe inzichten in zou vinden? 

Wat ik toen nog niet volledig besefte was dat mijn zoektocht naar nieuwe inzichten, in de weg stond van het gebruiken van de inzichten die ik al had.  

Het gaat niet om weten 

Als ik mensen spreek over mijn coachingstraject Insight, dan krijg ik nog weleens de vraag ‘wat als ik de inzichten die je biedt in het coachingstraject al weet?’ Dan denk ik met een kleine lach altijd even terug aan de versie van mezelf die ik hierboven beschreef. Ik zie veel intellectuele mensen in deze valkuilen trappen, de valkuil van ‘wie vertelt mij nog iets nieuws?’ Maar het zijn meestal niet de nieuwe inzichten die levens-veranderd zijn. Het zijn juist de simpele inzichten die je soms al weet (en soms ook nog niet) in combinatie met het consistent implementeren van de stappen die daaruit voortkomen. Veeg daarom iets niet meteen van tafel omdat je er al een keer over gelezen hebt. Weet ook dat herhaling niet de vijand is, maar juist een cruciale vriend.  

Blijf dus openstaan voor wat anderen je nog te vertellen hebben en kijk vooral steeds, wat kan ik daarmee doen? Want de andere kant ervan is dat je het als hoogbegaafde heerlijk vindt om kennis te vergaren. Om jezelf intellectueel te voeden. Om nog een opleiding te doen, en nog wat boeken te lezen. En dan, pas als je alles hebt geleerd en gelezen, ben je klaar om in actie te komen. Ook een mooie vorm van zelfsabotage want lezen, nieuwe inzichten opdoen en theorie leren, dat is lekker veilig. Er gebeurt alleen dan zo weinig.  

Actie is het toverwoord. Want weten zonder actie zet niets in beweging. Sterker nog het is alleen maar frustrerend als je wel weet hoe het moet, maar het niet doet. Dan ben je vooral steeds met jezelf aan het vechten. 

Wat kun je doen? 

Zorg dat je een balans gaat vinden in het vergaren van kennis en inzichten en in het implementeren daarvan. Sta open voor de inzichten van anderen, ook al weet je bepaalde dingen al. De goede inzichten zul je steeds weer tegenkomen in boeken en in gesprekken met anderen. De vraag is wat ga je ermee doen? Vraag jezelf steeds weer af, waar kan ik in mijn leven of werk verbeteren? Welke acties kan ik nog nemen? 

Voorkom dat je op zoek blijft naar nieuwe inzichten en nieuwe kennis terwijl je de kennis en inzichten die je hebt aan de kant schuift. Je weet nooit genoeg en je weet nooit alles. Maar je kunt wel nu al wat doen met wat je wel weet. Vanuit helderheid komt beweging. Zie die beweging als de kans om weer verder te komen in je zelfonderzoek en in het jezelf eigen maken waar jij je verder in wilt ontwikkelen. 

Ik ben benieuwd. Ben jij nog te veel op zoek naar nieuwe inzichten? Laat me weten onder deze blog! 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 23

 1. Altijd willen weten of “het” beter kan, anders, efficiënter, ook intrinsiek. Altijd nieuwsgierig. En ja, het staat de uitvoering nogal eens in de weg. Eén van de inzichten in mijzelf heeft mij ooit doen besluiten nog maar weinig boeken te lezen. Ik kon nl. niet stoppen met lezen, waardoor ik te weinig slaap kreeg. Ik bewaar ze sindsdien voor vakanties.

  1. Post
   Author
 2. In een aantal trainingen hoorde ik t woord beklijven. En dat is wat me te binnen schiet als ik dit blog lees. Sommige kennis of inzichten moet je doorleven voor t echt wat voor je doet. Soms valt t kwartje later dieper of anders.
  En ik weet van mezelf dat ik steeds andere dingen opmerk en zie als ik iets voor de tweede of derde keer lees of bekijk. Ook die boeken van tig jaar terug. En waar ik mijn vader raar aan keek als hij boeken opnieuw las, die ik al jaren hetzelfde ..

  Ik zie het ook in mijn werk waar ik veel met duurzaam en circulair te maken heb. Heel veel mensen weten al heel veel en toch passen we maar een fractie toe in ons leven (been there, done that principe) . Misschien is dit het wel, de kracht van herhaling om vervolg stappen te maken moet je herhalen en je steeds opnieuw afvragen welk deel je nog niet hebt geïntegreerd.
  Mooi deel van t blog dit!

  1. Post
   Author
 3. Zo herkenbaar…zelf zit ik in een fase van verandering waarbij alle zekerheden wegvallen en waarbij ik weer boeken uit de kast haal die ik zo’n 15 jaar geleden al
  las. Toen hielpen me ze al met hetgeen dat wat ik voelde en ervaarde dus ook door anderen werd ervaren en dat zij het ook nog eens onder woorden konden brengen.
  Nu merk ik dat ik het ook allemaal zelf echt meemaak en doorleef. En er nu pas klaar voor ben stappen te maken.
  Met name sinds ik kinderen heb er via hun ben achtergekomen dat ik hoogbegaafd ben en dat dat zoveel verklaard en dat het zo fijn is om te weten waarom je bent zoals je bent en dat te accepteren. In plaats van zo streng voor jezelf te zijn en je gedrag te zien als onrustig, overgevoelig of wat dan ook.
  Bedankt voor al je mooie artikelen!

  1. Post
   Author
 4. Cruciaal in de tekst is herhaling.
  Een van mijn mentors zei me ooit:
  Herhalen om te behalen.
  En wat willen we behalen: kwaliteit
  Kwaliteit in alles , in het leven en daar heb je het herhalen voor nodig. Eens je dit inziet ga je ook niet meer settelen voor minder. Je wil kwaliteit. In je relatie, in je werk , etc..
  En je bent automatisch langzaam aan je leven anders aan het beleven. Je gaat meer in de ervaring en het handelen zitten.

  Herhalen om te behalen.
  Heeft me veel gebracht.

  1. Post
   Author
 5. Heel herkenbaar. Ik til er niet te zwaar aan als ik inrichten niet direct in de praktijk breng. Het is al meer dan eens voorgevallen dat later de stukjes zomaar in elkaar vallen en het alsnog praktisch voor me wordt ???

  1. Post
   Author
 6. TE herkenbaar hoewel ik moet toegeven dat ik door het inzicht verkregen door een gesprek met een kind van kennissen jaren geleden er nu anders mee omga.

  Kind vroeg mij verschil tussen theoretische en toegepaste/ praktische kennis…Nou lekker dan is nog best een uitdaging om dat begrijpelijk uit te leggen aan iemand van 10 kwam ik achter. En die knul is/ was echt niet achterlijk.
  (Doet nu VWO maar hij heeft dan ook de leukste privé docent/ “Oom” van NL die hem overal naartoe sleept of een expert voor hem vindt uit eigen netwerk)

  Toen ik er later over na zat te denken bedacht ik mij dat het vergaren van kennis best leuk is (Denk dat ik voor veel mensen spreek dat het “Eureka moment” beter kan zijn dan sex) Maar er is een punt waarop een puur theoretisch kader je niet helpt in het vinden van een toepasbare oplossing (binnen een realistisch tijdframe) voor een probleem.

  Ergo boeken lezen en rare modellen bedenken/ gekke systemen bouwen in (Privé) tijd, oplossingen bedenken & focus op praktische kennis, tijdens (Kantoor) tijd.

  1. Post
   Author
 7. Ik ben een tijdje geleden er ook achter gekomen dat het zoeken naar andere inzichten mij, behalve onrust, niet veel opleverde. Doorgaan met bestaande inzichten levert, naast rust, op dat je daarmee nu kan handelen.
  Daardoor loopt het weer en kan je je weer afvragen welke richting op?

  1. Post
   Author
 8. Mijn valkuil is dat als ik het doel niet zuiver voor ogen heb, mijn actie blokkeert nog voor die begonnen is. Dat is een perfectionistisch trekje : ipv A de situatie, daarna B de actie en vervolgens C het gevolg moet ik precies het doel C kennen om dan effectief B te kunnen uitvoeren of het lukt gewoon niet. Al lees ik alle boeken van de wereld bij wijze van spreken, dus ja, die aktie naar kleinere stapjes ‘en dan zien we wel’ moet ik nog proefondervindelijk leren. Jou motivatie is erg welkom : leer er veel van. Heb ook autistische trekken, dus daar kan het ook mee te maken hebben.

  1. Post
   Author
 9. Ik heb zelf verschillende boeken gelezen, waarna ik wel mezelf beter begreep maar leven in de praktijk nog niet veel veranderde. Ik kwam toen inderdaad tot het inzicht dat weten niet maakt dat het ook echt gebeurd. Ik heb zelf erg veel moeite met implementeren omdat ik niet weet hoe of waar te beginnen.

  1. Post
   Author
 10. Pfff super herkenbaar. Ik heb zoveel interesses dat ik momenteel een hele stapel aan boeken heb liggen die ik aan het lezen ben, met thema’s van voedsel, hersenhuishouding, dromen tot theologie. Ik merk wel dat ik naar mate ik mijzelf steeds beter leer kennen, ik ook echt op onderwerpen door ga tot ik het tot actie breng. Maar… Soms vermoei ik mezelf!

  1. Post
   Author
 11. Ja, ik ben op het ogenblik bezig met het boek: uitzonderlijk talent van Frans Corton. Ik zat helemaal vast en dit boek heeft me weer wat meer inzichten gegeven. Nu de moed oppakken om die inzichten om te zetten in daadwerkelijke stappen. 1 idee is al boven gekomen, nu nog de durf om iemand te vragen, want dat is voor mij een hele stap. Volgende week gelijk maar de daad bij het inzicht voegen.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *