Met de artikelen die je vindt op deze website, met de inspiratie die we delen op social media en met onze programma’s helpen we mensen die zich herkennen in hoogbegaafdheid om meer te ontdekken over wie ze zijn en wat ze willen. Dat is een belangrijke basis. Zonder die informatie weet je nooit wat je precies te doen hebt.  

Maar naast dat je moet weten wat je wilt, moet je iets ook echt willen. Je moet ernaar verlangen en bereid zijn om de prijs ervoor te betalen. Want er staat altijd iets tegenover. Denk aan tijd, geld, of energie. En pas als je de prijs betaalt, pas als je ergens geld, tijd of energie in investeert, ontstaat er beweging en kom je dichterbij jouw wensen.  

De noodzaak van volharden 

Kunnen volharden is daarbij noodzakelijk om te realiseren wat jij voor jezelf wenst. Want alles wat je wilt heeft tijd nodig voordat het er is. Het gaat met vallen en opstaan. 

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe baan? Wees er dan op voorbereid dat dit even duurt. Je hebt over het algemeen niet de volgende dag al een nieuwe baan gevonden. Er is eerst voorwerk nodig. Je gaat verduidelijken wat je precies zoekt. Dat is een belangrijk onderdeel, en soms ook confronterend omdat je het niet meteen weet.   

Ik zie overigens nog veel mensen die dan in de ‘Ik weet niet wat ik wil’-overtuiging blijven hangen. Maar je weet het wel. Het zit in je. Je bent alleen het contact ermee kwijt geraakt. Daarom is het belangrijk dat je investeert in het proces van zelfonderzoek. Gun jezelf de tijd en de mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat er al in je zit. 

Nadat je weet wat je wilt en gaat solliciteren is het belangrijk dat je er ook op voorbereid bent dat je ‘nee’s’ te horen krijgt. Ook al lijkt het je ideale baan passend bij je blauwdruk, dat is nog geen garantie dat je de baan gaat krijgen. Blijkbaar ligt er een andere baan op je te wachten. Het is jouw taak om dan te onderzoeken wat je kunt verbeteren in je sollicitatieproces en om verder te zoeken op basis van wat bij jouw blauwdruk past. Het kan ook zijn dat je niet de juiste vacatures vindt. Ook dan wordt er beroep gedaan op jouw vermogen om te volharden. Gun jezelf de tijd voor dit proces.  

De kwaliteit van volharden is ook nodig als je iets wilt verbeteren waar je nu ontevreden over bent, zoals je aanpassingsvermogen, de relatie met jezelf of de relatie met je partner. Want iets wat je al jaren doet, bijvoorbeeld aanpassen, is niet in een week opgelost. Als je die verwachting op jezelf gaat leggen, is de kans groot dat je teleurgesteld raakt en afhaakt. Wees daarom realistisch in de tijdsperiode, niet in je wensen.  

Creëer verlangen en vertrouwen 

In elke reis word je onderweg steeds uitgedaagd om te stoppen met iets. Omdat het eng is, spannend wordt, of het lukt niet meteen.   

Het lastige voor hoogbegaafden is dat we onze plannen en wensen soms behoorlijk kunnen ‘dooddenken’. We zien duizenden beren op de weg. We denken al 100 stappen verder door. We zien al waarom het misschien gaat mislukken of wat er mis kan gaan. We voelen al hoe het zou zijn als het fout gaat. En als gevolg neemt onze bereidheid om ergens in te investeren af. We stoppen er al mee voordat we iets echt een kans hebben gegeven en we focussen ons op wat er mis kan gaan in plaats van op ons verlangen. Dat maakt het veel moeilijker om te kunnen volharden. 

Volharden staat namelijk tegenover verlangen. Hoe groter jouw verlangen, des te groter jouw bereidheid om de prijs te betalen en dus om volharden als het niet meteen lukt. 

Hetzelfde geldt voor vertrouwen. Hoe groter jouw geloof in dat wat jij wilt te realiseren is, des te groter jouw vermogen om te volharden. 

Daarom is het nodig dat je naast weten wat je wilt gaat oefenen met het voeden van jouw verlangen en het vergroten van jouw geloof (zie ook deze blog: Gebrek aan geloof). Dat kun je doen door het zoveel mogelijk voor je zien alsof het er al is. Als je bijvoorbeeld die ideale relatie wilt, visualiseer dan hoe die eruit ziet. Hoe leven jullie samen? Wat doen jullie samen? Welk gevoel ervaar je als je de ideale relatie hebt? Hoe meer je voelt en ziet hoe het zou kunnen zijn, hoe groter je motivatie. En dat maakt het makkelijker om de prijs te betalen. Denk aan het op date gaan. Tijd investeren in mensen die je interessant vindt en het bezoeken van bepaalde events en locaties. 

Wat kun je doen?  

Zorg dat je helder hebt wat je precies wilt. Neem daar de tijd voor. Antwoorden komen niet altijd in een paar weken. Soms duurt het maanden. Zeker als je er lange tijd niet echt bij hebt stilgestaan. Neem vervolgens het uitgangspunt aan dat wat je wilt tijd nodig heeft en committeer je daarbij voorbaat al aan dat je die tijd erin gaat stoppen. Zoek eventueel iemand aan wie je jouw wensen kunt vertellen en die jou kan ondersteunen als je je jouw geloof of vertrouwen begint te verliezen of als je motivatie vermindert. Zoek iemand die jou accountable kan houden. 

Ga daarnaast op zoek naar mensen die bepaalde wensen al hebben gerealiseerd. Mensen die hun ideale baan, relatie of droomhuis hebben gevonden. Dat helpt jou om het geloof te versterken dat wat jij wilt ook kan. Je ziet namelijk bij anderen dat het al is gelukt. Vraag hen eventueel hoe ze het hebben aangepakt en welke belemmeringen ze onderweg tegenkwamen. Zo kun je zien dat jouw weg daar best op lijkt en dat wat je ervaart er ook bij hoort.  

— 

Weet jij wat je wilt en is jouw verlangen en vertrouwen daar groot genoeg voor? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden