Met de artikelen die je vindt op deze website, met de inspiratie die we delen op social media en met onze programma’s helpen we mensen die zich herkennen in hoogbegaafdheid om meer te ontdekken over wie ze zijn en wat ze willen. Dat is een belangrijke basis. Zonder die informatie weet je nooit wat je precies te doen hebt.
Maar naast dat je moet weten wat je wilt, moet je iets ook echt willen. Je moet ernaar verlangen en bereid zijn om de prijs ervoor te betalen. Want er staat altijd iets tegenover. Denk aan tijd, geld, of energie. En pas als je de prijs betaalt, pas als je ergens geld, tijd of energie in investeert, ontstaat er beweging en kom je dichterbij jouw wensen.
De noodzaak van volharden
Kunnen volharden is daarbij noodzakelijk om te realiseren wat jij voor jezelf wenst. Want alles wat je wilt heeft tijd nodig voordat het er is. Het gaat met vallen en opstaan.
Wil je bijvoorbeeld een nieuwe baan? Wees er dan op voorbereid dat dit even duurt. Je hebt over het algemeen niet de volgende dag al een nieuwe baan gevonden. Er is eerst voorwerk nodig. Je gaat verduidelijken wat je precies zoekt. Dat is een belangrijk onderdeel, en soms ook confronterend omdat je het niet meteen weet.
Ik zie overigens nog veel mensen die dan in de ‘Ik weet niet wat ik wil’-overtuiging blijven hangen. Maar je weet het wel. Het zit in je. Je bent alleen het contact ermee kwijt geraakt. Daarom is het belangrijk dat je investeert in het proces van zelfonderzoek. Gun jezelf de tijd en de mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken wat er al in je zit.
Nadat je weet wat je wilt en gaat solliciteren is het belangrijk dat je er ook op voorbereid bent dat je ‘nee’s’ te horen krijgt. Ook al lijkt het je ideale baan passend bij je blauwdruk, dat is nog geen garantie dat je de baan gaat krijgen. Blijkbaar ligt er een andere baan op je te wachten. Het is jouw taak om dan te onderzoeken wat je kunt verbeteren in je sollicitatieproces en om verder te zoeken op basis van wat bij jouw blauwdruk past. Het kan ook zijn dat je niet de juiste vacatures vindt. Ook dan wordt er beroep gedaan op jouw vermogen om te volharden. Gun jezelf de tijd voor dit proces.
De kwaliteit van volharden is ook nodig als je iets wilt verbeteren waar je nu ontevreden over bent, zoals je aanpassingsvermogen, de relatie met jezelf of de relatie met je partner. Want iets wat je al jaren doet, bijvoorbeeld aanpassen, is niet in een week opgelost. Als je die verwachting op jezelf gaat leggen, is de kans groot dat je teleurgesteld raakt en afhaakt. Wees daarom realistisch in de tijdsperiode, niet in je wensen.
Creëer verlangen en vertrouwen
In elke reis word je onderweg steeds uitgedaagd om te stoppen met iets. Omdat het eng is, spannend wordt, of het lukt niet meteen.
Het lastige voor hoogbegaafden is dat we onze plannen en wensen soms behoorlijk kunnen ‘dooddenken’. We zien duizenden beren op de weg. We denken al 100 stappen verder door. We zien al waarom het misschien gaat mislukken of wat er mis kan gaan. We voelen al hoe het zou zijn als het fout gaat. En als gevolg neemt onze bereidheid om ergens in te investeren af. We stoppen er al mee voordat we iets echt een kans hebben gegeven en we focussen ons op wat er mis kan gaan in plaats van op ons verlangen. Dat maakt het veel moeilijker om te kunnen volharden.
Volharden staat namelijk tegenover verlangen. Hoe groter jouw verlangen, des te groter jouw bereidheid om de prijs te betalen en dus om volharden als het niet meteen lukt.
Hetzelfde geldt voor vertrouwen. Hoe groter jouw geloof in dat wat jij wilt te realiseren is, des te groter jouw vermogen om te volharden.
Daarom is het nodig dat je naast weten wat je wilt gaat oefenen met het voeden van jouw verlangen en het vergroten van jouw geloof (zie ook deze blog: Gebrek aan geloof). Dat kun je doen door het zoveel mogelijk voor je zien alsof het er al is. Als je bijvoorbeeld die ideale relatie wilt, visualiseer dan hoe die eruit ziet. Hoe leven jullie samen? Wat doen jullie samen? Welk gevoel ervaar je als je de ideale relatie hebt? Hoe meer je voelt en ziet hoe het zou kunnen zijn, hoe groter je motivatie. En dat maakt het makkelijker om de prijs te betalen. Denk aan het op date gaan. Tijd investeren in mensen die je interessant vindt en het bezoeken van bepaalde events en locaties.
Wat kun je doen?
Zorg dat je helder hebt wat je precies wilt. Neem daar de tijd voor. Antwoorden komen niet altijd in een paar weken. Soms duurt het maanden. Zeker als je er lange tijd niet echt bij hebt stilgestaan. Neem vervolgens het uitgangspunt aan dat wat je wilt tijd nodig heeft en committeer je daarbij voorbaat al aan dat je die tijd erin gaat stoppen. Zoek eventueel iemand aan wie je jouw wensen kunt vertellen en die jou kan ondersteunen als je je jouw geloof of vertrouwen begint te verliezen of als je motivatie vermindert. Zoek iemand die jou accountable kan houden.
Ga daarnaast op zoek naar mensen die bepaalde wensen al hebben gerealiseerd. Mensen die hun ideale baan, relatie of droomhuis hebben gevonden. Dat helpt jou om het geloof te versterken dat wat jij wilt ook kan. Je ziet namelijk bij anderen dat het al is gelukt. Vraag hen eventueel hoe ze het hebben aangepakt en welke belemmeringen ze onderweg tegenkwamen. Zo kun je zien dat jouw weg daar best op lijkt en dat wat je ervaart er ook bij hoort.
—
Weet jij wat je wilt en is jouw verlangen en vertrouwen daar groot genoeg voor? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Op de middelbare school wist ik niet wat ik wilde worden, dan behalve de Kleinkunst Academie doen, maar daar vond ik mezelf veel te verlegen voor. Dan misschien iets met lesgeven en met muziek. En zo kwam ik op het Conservatorium terecht. Ik deed het daar goed, maar heb altijd het gevoel gehad dat het toch niet helemaal mijn ding was. Toen ik klaar was wilde ik Kunstgeschiedenis studeren, maar ik wilde ook eindelijk graag mijn eigen geld gaan verdienen. En zo belandde ik in het onderwijs. Met de bedoeling om na 3 jaar weer iets anders te gaan doen, ik wilde straatartiest worden. Maar zo is het niet gelopen, ik ben er 25 jaar blijven hangen, hoewel het me nooit helemaal heeft gepast. Toch gingen er wel dingen goed. Ik ben een diesel en nam de tijd om me te blijven ontwikkelen en allerlei taken te doen die bij me pasten. Zoals me bezighouden met onderwijsvernieuwing en het didactisch begeleiden van collega’s. Ook ontwikkelde ik mijn eigen onderwijsconcept.
Uiteindelijk ben ik weer gaan studeren. Door ziekte moest ik sowieso stoppen met mijn werk als docent, maar ik had ook sterk de behoefte om mijn vleugels verder uit te slaan. Nu heb ik mijn eigen bedrijfje als kunsteducator en kunstenaar. Dit bouw ik stap voor stap op. Met voornamelijk workshops. Ik ontwerp een concept en denk dit helemaal door. En dan in de praktijk ontwikkelt zich het verder. Ik ontwikkel ook langzamerhand een gezicht voor mijn bedrijf, zo kwam er deze zomer een logo. Ik kan maar kleine stappen tegelijk nemen, omdat ik chronische beperkingen heb. Maar het onderweg zijn, het blijven dromen en dan ook projecten realiseren, geeft me veel plezier. Ik blijf dicht bij mezelf en krijg altijd mooie reviews. Dus ik hoop nog een poosje door te dieselen. Mijn studie heeft me overigens ook geholpen in het omzetten van dromen in projecten. Ik heb nu het vertrouwen dat “alles kan” 🙂
Geweldig hoor Grady dat je voor jezelf hebt gekozen en je weg bent gaan volgen! Nu je missie werkelijkheid hebt kunnen maken.
Ik herken zoveel van mijn zoon (17 jaar) in deze blogs. Hij is hoogbegaafd en gediagnostiseerd met asperger. Daardoor zit hij nu op VSO waar alleen gekeken word naar zijn asperger en niemand snapt of rekening houd met zijn hoogbegaafdheid. Hij is heel slim, creatief maar heeft moeite met leren. Voor al de vervolgopleidingen die hij wil gaan doen heeft hij Havo nodig. Steeds weer struikelt hij, heeft hij conflicten met de docenten die niet snappen hoe het bij hem werkt en hem maar lastig vinden (blog; nooit meer ruzie met je baas….zo herkenbaar; nooit meer ruzie met je docent)
Ik zou willen dat er een middelbare school was speciaal voor dit soort jongeren , die kijken naar de hoogbegaafdheid en de problemen die deze jongeren ondervinden….Iemand die een tip heeft?
Ja, fuck de school. Toen Eckhart Tolle 12 jaar was en bij zijn vader in Spanje ging wonen, had hij één wens : niet meer naar school hoeven te gaan. Zijn vader heeft die wens ingewilligd. HIj is dus nooit naar de middelbare school gegaan. Ook in België is er geen schoolplicht, alleen leerplicht.
Je kan misschien ook netwerken met ouders die ook hooggevoelige en/of hoogbegaarde kinderen hebben en afspreken wie welke thuislessen kan geven aan welk kind, indien nodig.
Kijk ook eens bij Exentra.be; zij richten zich meer op bewustmaking van jongeren en onderwijzers
Lien, jouw verhaal raakt me. En iets in me zegt me dat ik jouw naam even moet vasthouden. Ik heb een relatie met een -volgens mij hoogbegaafde- asperger. Ben zelf HB en HSP. Heb me 25 jaar aangepast aan hem, omdat aanpassen mijn valkuil was. Ben nu bezig meer bij mijn eigen wensen en gevoel te komen m.b.v. rebalancing en psychologe. En merk steeds meer, dat het een fantastiche partner is om te hebben. Eigenlijk wist ik dat al. Ik houd vooral zoveel van hem, omdat hij ECHT is. Het wonder wat nu gebeurt is, dat, hoe minder ik rekening met hem houdt en hoe meer ik weet wat ik zelf eigenlijk wil, hoe duidelijker is voor hem word! Over mijn pad hier naar toe wil ik graag…een boek schrijven….presentaties houden…. mensen met ASS problematiek helpen! Ik kan het allemaal denk ik. Daar moet ik nog uitkomen. Maar er zijn nog drempels (privacy). Maar het zal me lukken. Misschien kom ik nog eens bij jou terecht om te praten… Maar eerst maar eens wegwijs worden in de wirwar van alle dingen waar ik mee bezig ben. Ben net begonnen met INSIGHT. En razend enthousiast!!
Liefs, sterkte, zet ‘m op!
Marijke
Dan is het misschien interessant voor je om je vraag te stellen in het online spreekuur (meer info vind je hier: http://giftedpeople.eu/online-spreekuur-hoogbegaafdheid ).
En opeens is daar het missende stukje. Vaak hoor ik dat het visualiseren van hetrezultaat goed is, maar niet waarom. Het voelde als magisch wensen. Door het te koppelen aan volharding klikt het opeens in elkaar. Ja, zo werkt het. Fijn! Daar kan ik wat mee.
Dankjewel!
Dankjewel Janna. Fijn om te lezen.
Ik ben super nieuwsgierig naar dit deel blogs. Volhouden en jezelf blijven uitdagen, zijn mijn grootste valkuilen, struikelblokken of uitdagingen. Hoe je het noemen wil.
Maar stapje voor stapje neem ik vrede met mezelf en weet ik waar ik echt nog moet aan werken om mijn dromen te kunnen realiseren. Ik ben al blij dat ik na een moeilijk jaar 2019 in 2020 terug heb leren dromen. En daar heb jij, Adrienne, ook bij geholpen. Dank je wel!
Dankjewel Annelies, wat leuk om te lezen. Volg je ons ook op Facebook? Daar worden 2x per dag inspirende qoutes gedeeld waar je ook op kunt reageren.
Heb je ook tips voor jonge mensen hierin die wel nog op school zitten en vooral gemengd zijn met mensen die “anders” zijn en denken. Ik merk dat het voor deze jonge mensen lastig is te volharden, omdat ze ook willen passen. Afwijker zijn is lastig als je jong bent. Als je er teveel nadruk erop legt, vinden mensen (ook docenten) er nogal wat van. Dan kost het vaak minder energie om je aan te passen, dan om af te wijken.
Rosalie,
Na twintig jaar les geven op school komen de volgende punten bij me op:
(1) Besef van eigen hoogbegaafdheid en onderscheidenheid van anderen is belangrijk, hoe vroeger hoe beter. Hulp of steun is hierbij nodig en belangrijk: indien aanwezig, van thuis, docenten, hulpverleners (specialisten, vroeger afwezig nu is hun aantal groeiende gelukkig), en mede-scholieren die ook hb zijn.
(2) Ook, gesprek met die “anderen”, want wederzijds begrip is nodig en belangrijk, zowel voor zelfkennis en -acceptatie, als idem door anderen. Alleen al het (wederzijds) begrip dat wanneer je jong bent van elkaar verschilt, soms zeer, en dat dit mag. Ook, dat je met die onderlinge verschillen, misschien juist vanwege die, des te beter met elkaar kunt leren samenwerken en -leven. Belangrijk, want je hebt gelijk dat de groepsdruk groot is op die leeftijd.
(3) Informering van docenten en schoolleidingen zou ook fijn zijn, want veel ouderen, of zelfs minder ouderen, die uit eigen omgeving weinig of niet te maken hebben gehad met hb en weinig van weten, begrijpen het niet, begrijpen niet de fors andere wereld waarin hb-leerlingen (of zelfs collega’s) vertoeven.
Misschien zijn dit open deuren, maar ze lijken me relevant. Zou meer kunnen bedenken, maar daarvoor lijkt gesprek een betere vorm.
Hoe dan ook, succes,
Jelle
Beste Jelle, je zegt ‘Besef van eigen hoogbegaafdheid en onderscheidenheid van anderen is belangrijk, hoe vroeger hoe beter. ‘ Ik vermoed dat mijn zoontje van bijna 5 jaar hoogbegaafd is, zijn juf beaamt dat. Omdat in de buitenwereld hoogbegaafdheid nog niet volledig begrepen wordt heb ik dit niet met hem gedeeld. We praten uiteraard veel over wat makkelijk en moeilijker gaat en geven hem zoveel mogelijk tools om hem te helpen met zijn perfectionisme, angsten, frustraties enzovoort. Veel herken ik van mijzelf, dus ik probeer hem mee te geven wat ik gemist heb als kind. Ik wil hem echter niet al bij voorbaat een stempel geven waar hij misschien over verteld bij andere kinderen, terwijl hij sociaal toch al wat ‘anders’ is ook. Snap je hoe ik dat bedoel?
Ik heb hier uiteraard ook twijfel over (anders schreef ik dit niet). Hij gaat na de zomer al naar groep 3 en heeft daardoor als late leerling amper gekleuterd, mede door corona ook. Volgens het volgsysteem van school loopt hij met vrijwel alles 6-12 maanden voor in ontwikkeling (behalve fijn motorisch, dat zit exact op de lijn).
Persoonlijk denk ik dat in groep 3 heel snel duidelijk wordt hoe ver hij daadwerkelijk cognitief voorloopt en hoe hij in zijn velletje gaat zitten. Zeker als hij dingen gaat tegenkomen die niet meteen lukken of perfect gaan.
Ik hoor heel graag je inzichten hierover. Alvast enorm bedankt.
Ik voelde me op school ook altijd anders en kreeg veel afkeuring. Ik volharde in een paar extra vakken die echt mijn interesse hadden. Ik deed een half jaar in het engels wat bijna niemand deed en studeerde als enige engelstalig af, wat toen nog amper kon. Daardoor kreeg ik precies die droombaan die ik steeds had gevisualiseerd en vanaf dag 1 viel ik in een warm bad van herkenning en inspiratie en verbinding op mijn werkplek. Weet dat als jij bij jou waarde blijft dat jou tijd tussen die mensen die bij jou horen nog gaat komen. Puzzel alvast vooruit en zet je stappen ongestoord verder. Laat je niet gekmaken. Het is jou toekomst. Liefs Kim
Dat is voor hun ook een hele moeilijke periode, juist het gevoel van ”anders” zijn.. Misschien is het interessant voor je om je vraag te stellen in het online spreekuur (meer info vind je hier: http://giftedpeople.eu/online-spreekuur-hoogbegaafdheid ).
Vertrouwen (kweken bij jezelf) is echt een belangrijke eigenschap voor HB-ers. Voor alles wat je als vanzelfsprekend doet of gedaan hebt, gebaseerd op je HB, heb je een intrinsiek en vaak onbewust vertrouwen gehad: je deed het gewoon. Maar voor de dingen die je niet beheerst of kan beheersen en die je toch moet doen, slaat bij HB-ers normaliter de paniek toe. En doe je het niet, stel je het uit, met alle negatieve gevolgen van dien.
Ga doorzien dat vertrouwen (dat het wel goed zal komen; dat je het, als het erop aan komt, het wèl kunt) een echt maatje voor je is. Vertrouwen is belangrijker dan “hoop”. Hoop draagt een dreiging in zich en is lijdzaam passief. Vertrouwen is (mentaal) positief en meer nieuwsgierig. En dat spreekt HB-ers aan: nieuwsgierig! Dus in moeilijke situaties, kweek nieuwsgierigheid aan … en heb Vertrouwen.
Wat een goede toevoeging Ed! Ik ben sinds september m’n parttime baan kwijt (werk nog wel freelance) en wil al jaaaaren m’n eigen bedrijven uitbreiden.. maar ik verdrink soms zowat in m’n (500) ideeën én heb stiekem de overtuiging dat ik het misschien niet kan of dat het zal mislukken.
Vertrouwen is in mijn geval dus ook key!
Hallo Ed,
Je slaat de spijker op z’n kop,goed vertaald !!!
Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/