Gewoon proberen

Omdat ik zelf lange tijd niet goed heb geweten wat ik wilde, wat ik belangrijk vind en wat ik wil bereiken, was het gemakkelijk om steeds ergens in te rollen. Een van de voordelen die mijn hoogbegaafdheid meebrengt, is dat ik snel dingen onder de knie heb. Dus als iemand vroeg “kun je misschien dit ook?”, dan ging ik dat doen. Dat was dan even leuk. Tot ik ook dat onder de knie had.

Op een gegeven moment werd ik bovendien vooral moe van het steeds maar weer ergens opnieuw beginnen. Ik had niet het gevoel dat het ergens aan bijdroeg, dat ik echt ergens naar op weg was. Ik wist dat ik bewuste keuzes moest gaan maken over mijn toekomst. En zodra ik daar over na ging denken, kwamen er wel ideeën, maar ook meteen allerlei gedachten. Gedachtes als:

“Ik weet niet of dat wel kan”
“Ik weet niet of ik dat wel kan”
“Ik weet niet of ik dat echt leuk vind”
“Ik weet ook nog helemaal niet wat ik precies wil”

Het waren dit soort gedachtes die ervoor zorgden dat ik nog een tijd lang ergens in bleef, ook al wist ik al snel dat het niet was wat ik echt wilde. Ik miste een bepaalde duidelijkheid in mijn weg. Helderheid over waar ik naar op weg was. Het voelde allemaal heel kwetsbaar en daarom bleef ik liever maar iets doen waarvan ik al wist dat ik het kon.

Waarin kun je beginnen met proberen?

Werk vinden dat past, een leven creëren dat past, is een proces. En dat proces bestaat uit een heleboel bewuste keuzes die je maakt op basis van wat je al wel weet. Want vanaf die basis kun je gaan uitproberen. Kijken wat er gebeurt als je dit of dat doet en wat dat voor jou betekent.

Veel hoogbegaafden zijn al meteen bezig met het uitstippelen van de hele weg. Maar veel van de onderdelen in het proces, kun je nog niet zien. Je weet nog niet hoe bepaalde dingen zich tot elkaar verhouden of gaan uitpakken. Je weet nog niet hoe lang je iets leuk gaat vinden. Daar kom je pas achter door dingen te gaan uitproberen. Door keuzes te maken op basis van de informatie die je al wel hebt over wat voor jou belangrijk is.

Met elke stap die je zet, kun je weer een stap verder zien. En als je het moeilijk vindt om te zien wat volgende stappen voor jou kunnen zijn, durf dan ook om hulp te vragen. Onthoud dat het super zonde is van jouw tijd en energie als je wel anders wilt, maar niet verder komt omdat je bepaalde inzichten mist over jezelf of over het proces dat je te doorlopen hebt.

Jouw tijd is kostbaar, jouw tijd op aarde is kort. Benut de tijd die je hebt. Benut de talenten en kwaliteiten die je hebt en geniet van de reis die je te maken hebt. Met vallen en opstaan. Met proberen en bijsturen. Zorg dat je in beweging komt. Dan ga je de antwoorden vinden die je zoekt.

Wat kun je doen?

Vraag jezelf af “Wat weet je wel en wat kun je dan nu al proberen?” Zet mini stappen om dingen uit te proberen. Zie het als je tenen in het water zetten om te voelen hoe de temperatuur is en om te weten of je klaar bent voor een stap verder het water in.

Vraag om hulp. Je bent niet de enige met soortgelijke vraagstukken en er zijn genoeg mensen die al stappen verder zijn. Durf om hulp te vragen. Het maakt het leven zoveel makkelijker.

Ik ben benieuwd, waar kun je al mee gaan proberen? Laat je het me onder de blog weten?

 

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

7 Reacties

 1. Conny

  Yep, herkenbaar…..niet weten wat je wilt, steeds beren op de weg zien, denken dat je het niet kunt…maar of dat idd hoogbegaafdheid is of HSP of ADD? Inmiddels kan ik mijn weg aardig vinden en zie er nu ook achteraf een lijn in. Het werken met kinderen is de lijn, maar dan wel om de 7 jaar ongeveer de boel omgooien omdat het saai wordt en ik wat anders wil; vooral meer verdieping dan……persoonlijke coaching, dagboekschrijven, opleiding tot coach en dingen uitproberen hebben me enorm laten groeien afgelopen 1,5 jaar. Nieuwsgierig waar ik over nog eens 1,5 jaar sta….

  Antwoord
 2. Martine Jetten

  Beste Adriënne,
  Dank je wel voor je blogs. Leuk, herkenbaar en soms confronterend om te lezen. Heel praktisch ook, en dat is fijn!
  Wat ik zelf vaak ook doe als ik keuzes moet maken, is gebruik maken van oefeningen die vooral mijn intuïtieve kant stimuleren in plaats van in het denken gaan zitten (bijvoorbeeld werken met intenties, oefeningen voor het voelen van het verschil tussen 2 keuzes).
  Ik vond het inzicht dat er geen foute en geen juiste keuze is maar dat het gaat om stapjes in het proces en kijken hoe de weg zich ontvouwt heel mooi en voelbaar.
  De vraag komt wel bij me op in hoeverre wat je beschrijft echt helemaal past bij hoogbegaafdheid alleen. Ik weet zelf nog niet zozeer of ik hoogbegaafd ben maar in ieder geval wel hoogsensitief (er zijn ook veel raakvlakken tussen beide). Daar past wat je beschrijft ook goed bij. Ik herken het ook bij hoogsensitieve mensen die ik begeleid.

  Dank je wel dus, en succes met je verdere blogs, coaching etcetera.

  Martine Jetten

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Mooi tip Martine! De moeite met keuzes maken is niet alleen bij HB’ers aanwezig, maar waar HB’ers meer tegenaan lopen is het snelle denken en het al ver in de toekomst denken, wat bij het maken van keuzes extra in de weg kan zitten.

   Antwoord
 3. jan westhoff

  ja jouw stukken passen mooi in elkaar
  eerst binnen het proces beschrijven en herschrijven,
  dan wegleggen, teruglezen en tot je nemen
  vervolgens de beweging ervaren die ontstaat
  en dan in kleine stapjes uit proberen.

  mooi hoor

  Antwoord
 4. Johan

  Ik kan gaan proberen mezelf wat rijker te maken .Met geld bv. en hopen dat ik erin slaag.

  Antwoord
 5. Olaaa

  Hihihi Coach,

  Je HB-update’s zijn zo fantastisch voor mij (en elk ander denk ik hihi), elke keer als ik ze in mijn e-mail krijg en lees kom ik dichterbij mezelf en leer ik meer en ben ik zeer vrolijk…….
  Bedankt.

  Verders heb ik toevallig vandaag letterlijk met mijn voeten in een plas water buiten gestaan, en voelde de heerlijke regen op me druppelen.

  Zo toepasselijk dat dat stukje, “voel het alsof je met je tenen in een plasregen water staat”
  Yesssssssss ……..!+×!@#%$^&£¥₩.
  Heerlijk gevoel, een teentje verder maar een positieve stap in me gevoel als Hoogbegaafde om te gaan, met de kenmerken….

  Ik voel door je Master Class sterkte/kracht en heel veel positiviteit, ook door je Coaching, ik heb op mezelf nu terug te vallen, wat ik heb veel geleerd.
  Ook door 7Weeks Insight/Coaching Insight.

  Waanzinnig echt aanraders, had het zo weer gedaan bedankt Adrienne, bedankt Gifted People.
  Bedankt Dokter J. Webb….

  Groeten,

  Olaaaaa

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden