Als hoogbegaafde denker sta je er ongetwijfeld om bekend dat je regelmatig de ‘waarom’-vraag stelt. De waarom-vraag is uitstekend om onderliggende zaken naar boven te halen en te komen tot de kern. Het kan bijzondere inzichten opleveren en omdat je het beter begrijpt, kun je het vaak ook beter onthouden en toepassen. De waarom-vraag is een vraag die jij jezelf regelmatig mag stellen. Maar: niet te vaak.
Op vrijwel ieder onderwerp dat ter sprake kan komen, kun je een behoorlijke waarom-sessie loslaten. De experts onder ons weten hoe waardevol dit kan zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar waarom je wilt wat je wilt en je stelt jezelf op het antwoord dat je geeft nog drie keer de vraag ‘waarom?’, dan kom je tot jouw dieperliggende reden:
Ik wil rijk zijn — > waarom?
Omdat ik onafhankelijk wil zijn —> waarom?
Omdat ik wil kunnen doen wat ik wil doen —> waarom?
Omdat ik gelukkig wil zijn
In dit geval is de conclusie: je wilt gelukkig zijn en geld/rijkdom is daar een middel toe. Als je dit weet, dan veranderen ook je keuzes. Het gaat dan niet meer enkel om geld te vergaren, maar om het maken van bewuste keuzes en het ondernemen van activiteiten die jou dichter bij jouw geluk brengen. Bovendien kun je dan herkennen dat geld een middel is en je realiseren dat er meerdere middelen en wegen zijn die jou geluk kunnen brengen (sommige zijn zelfs gratis ;). Alleen al dat inzicht kan jouw leven veranderen: streef naar geluk en zie geld als een middel, niet als een doel. En als we het er dan toch over hebben, geld draagt alleen aan jouw geluk bij als je het gebruikt voor iets wat jou gelukkig maakt. Klinkt logisch toch? Maar doe je het ook? Maak je bewuste keuzes als je geld uitgeeft, of als je geld wilt besparen op iets dat belangrijk voor je is?
Waarom —> waarom —> waarom —> daarom.
Als je in jouw waarom-vraag uit komt op: ‘ik wil gelukkig zijn’, kun je proberen daar nog een waarom vraag op te stellen: ’waarom wil ik gelukkig zijn?’ Dan kom je wellicht nog op het antwoord ‘omdat ik me goed wil voelen’. Dit antwoord verandert echter weinig aan de acties die je moet ondernemen ten opzichte van het ‘gelukkig willen zijn’. De echte “die-hard waarom-vrager” kan overigens ook belanden in een filosofisch vraagstuk over waarom we ons als mens goed willen voelen en hier nog eindeloos over door denken. Uiteindelijk kun je jezelf blijven afvragen waarom iets is zoals het is, tot je vanzelf vastloopt in het niet kunnen beantwoorden van je eigen vraag. En wat gebeurt er dan?
Niets.
Er gebeurt niets omdat je aan het denken bent over iets wat eigenlijk niet zo van belang is voor jouw geluk, en ondertussen ben je geen keuzes aan het maken en geen stappen aan het zetten om jouw geluk daadwerkelijk te realiseren. Net zo belangrijk als de waarom-vraag is dus: weten wanneer het gewoon “daarom” is.
Waarom —> waarom —> waarom —> actie.
De waarom-vraag is er om je te helpen bij het begrijpen van jouw onderliggende wensen en waarden. Zodra je dat helder hebt, is de taak van de waarom-vraag volbracht. Schrijf dan jouw eind antwoord op, bepaal vervolgens welke acties daarbij horen en neem de beslissingen die passen bij wat je voor jezelf wenst. Als je wenst om gelukkig te zijn, kies er dan voor om acties te ondernemen die passen bij wat jou gelukkig maakt. Alles valt en staat met doelbewuste actie!
Als je merkt dat je op een bepaalde waarom-vraag vastloopt, stel jezelf dan de vraag: ‘is het antwoord op deze vraag van belang?’. Een veelvoorkomende belemmering bij het nemen van actie is dat we ons te veel bezig houden met zaken die eigenlijk irrelevant zijn voor wat we willen bereiken. Je kunt jezelf bijvoorbeeld eindeloos bezig houden met waarom je als mens de instinctieve drive hebt om jezelf in leven te houden, of je kunt je er bij neerleggen dat het zo is. Wees je er van bewust dat dit gegeven jou in je dagelijks leven beïnvloedt en beantwoord vervolgens de vraag waarom dat zo is met: ‘daarom’.
We kunnen niet alles verklaren, sommige dingen zijn “gewoon” zo. We kunnen niet verklaren waarom iemand getroffen wordt door een bepaald ongeluk en een ander niet (al kunnen we er wel zelf betekenis aan geven). Je te veel bezig houden met waarom-vragen die jou niet dienen, zorgt ervoor dat je wordt afgeleid van wat je te doen hebt. Bepaal je focus, stel de juiste (hoeveelheid) waarom-vragen en ga dan doen wat je moet gaan doen.
Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!