Vorig jaar waren Harm en ik op het mooie Tenerife. En omdat wij wel van wat beweging houden, kozen we een mooie plek uit om te gaan hiken. Harm had alles helemaal uitgezocht, maar toen we er bijna waren moest ik naar de wc en die hadden ze niet waar we van plan waren te gaan hiken.

Dus reden we iets verder door naar een hike opstartplek waar we al vaker waren geweest, en die dus wel wc’s heeft – want als ik mag kiezen, ga ik liever niet achter een boom…

Nu hadden we hier op deze nieuwe plek alleen geen route uitgestippeld. Na enig overleg besloten we dan maar een pad te kiezen dat we toevallig op de kaart zagen en nog niet gelopen hadden. Vol goede moed en enthousiasme gingen we van start.

Het eerste stuk was best pittig. Het was bijna recht omhoog en je moest goed kijken waar je liep zodat je je niet verstapte en zodat je niet per ongeluk van het pad zou raken. Het duurde twee uur voordat we boven waren.

We wisten overigens van tevoren niet dat we deze berg helemaal moesten beklimmen. En we wisten ook niet hoelang deze hike eigenlijk ging duren. Harm vroeg tijdens een kleine pauze bovenaan de berg dan ook aan mij of ik liever terugging, of dat ik het erop wilde wagen en door wilde gaan met de hike. Ik keek richting het pad waar we vandaan kwamen en dacht bij mezelf: dat pad ga ik sowieso niet teruglopen. Dan maar liever het onbekende pad.

Ook het pad dat ging komen had flink wat uitdagingen en een paar keer heb ik gedacht: waar ben ik aan begonnen?? Maar, toen de finish in zicht kwam voelde ik ook iets anders: trots.

We hadden een gedrocht van een hike achter de rug met steile stukken omhoog en omlaag. We hadden onze hartslag flink omhoog zien gaan en ik heb flink wat klamme handjes gehad van de spanning. Maar, we hebben het mooi wel gedaan.

Eenmaal terug in het hotel zochten we de hike op en bleek het één van de zwaarste 10km-beklimmingen te zijn geweest. Dat versterkte het gevoel van trots zijn en ik was eigenlijk wel blij dat ik dit van tevoren niet wist. Heel simpel, omdat ik het dan waarschijnlijk niet gedaan had.

Als ik iets heb gezien de afgelopen jaren, dan is het wel dat we tot zoveel meer in staat zijn en dat er zoveel meer mogelijk is dan dat we op het eerste gezicht denken of geloven. Alleen ons brein houdt ons continu voor de gek door allerlei doemscenario’s voor te spiegelen en allerlei beschermingsmechanismen in gang te zetten. Ons brein produceert gedachten als: ‘dat kan niet voor mij’, ‘ik kan toch niet zomaar…’, of: ‘dit is egoïstisch’ zodra we ook maar een beetje willen bewegen uit onze comfortzone.

En we daarnaar luisteren, houden we vooral onszelf klein. Dan doen we dingen niet die we eigenlijk wel willen maar net te spannend vinden. Dan gaan we uit de weg wat enorm kan bijdragen aan ons levensgeluk. En dan besluiten we die berg niet te beklimmen die we prima aankunnen en ons na afloop dat gevoel geeft dat we anders nooit zullen ervaren: trots en overwinning.

Heel eerlijk, dat beschermingsmechanisme van ons brein gaat nooit helemaal weg. En dat hoeft ook niet. Wat er nodig is, is een klein beetje moed. De moed om te solliciteren op die baan die je leuk lijkt, ook al voldoe je niet aan alle eisen. De moed om iemand te vertellen hoe je je voelt. De moed om ‘nee’ te zeggen tegen een uitnodiging van iemand waar je de energie niet voor hebt, of tegen je baas die op vrijdagmiddag vlak voor je naar huis gaat vraagt of je dat uitgebreide rapport nog ‘even’ in elkaar kunt zetten. En de moed om ‘ja’ te zeggen tegen iets wat je heel graag wilt. Want dan ga je een rijk en vervuld leven kunnen leven waarin je jouw kwaliteiten benut.

Juist omdat je anders, intens en snel bent is er ook zoveel moois dat je de wereld te bieden hebt en is er zoveel moois mogelijk voor jou. Ik gun het je dat je dat gaan ontdekken.

Binnenkort geef ik in ieder geval weer een LIVE masterclass en in die masterclass ontdek je hoe je de kwaliteiten die jouw anders, intens en snel zijn met zich meebrengen op de juiste manier inzet, en hoe het komt dat je er juist last van krijgt. Je ontdekt ook hoe je omgaat met dat beschermingsmechanisme, zodat je ondanks dat kunt gaan doen wat de bedoeling is voor jou.

Aanmelden voor deze gratis LIVE masterclass kan hier.

Fijne dag, geniet ervan,
Adrienne en Team Gifted People


Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  2. Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  3. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden