Gelooft jouw partner in hoogbegaafdheid?

Jaren geleden sprak ik een dame met een zoon die vermoedelijk hoogbegaafd is. Zij was er helemaal van overtuigd, herkende zichzelf in hoogbegaafdheid en ze herkende vooral haar man erin. Maar, haar man wilde er niets van weten. Hij geloofde er niet in en vond dat hele hoogbegaafdheid maar onzin. 

Dat was best schrijnend. Want, de vader mocht natuurlijk voor zichzelf besluiten dat hij niets van hoogbegaafdheid wilde weten, alleen hij wilde ook niet dat het bij zijn zoon vastgesteld zou worden. Hij wilde vooral dat iedereen gewoon even ‘normaal’ deed. Als gevolg kreeg zijn zoon niet de hulp, het begrip en de begeleiding die hij nodig had. 

Soortgelijke situaties heb ik sindsdien helaas wel vaker zien voorkomen. Met en zonder kinderen. Het is heel lastig als je een partner hebt die niets wil horen over jouw hoogbegaafdheid, terwijl het voor jou een belangrijke ontdekking is. En natuurlijk ben je meer dan alleen jouw hoogbegaafdheid, maar het is wel een belangrijk onderdeel van wie je bent en dat maakt het belangrijk om hierover te kunnen delen met je partner. 

In mijn ervaring is het voor een partner soms ook moeilijk om geconfronteerd te worden met jouw (of zijn of haar eigen) hoogbegaafdheid. Jouw partner kan het spannend vinden dat jij door deze ontdekking misschien wel andere keuzes gaat maken. Jouw partner kan denken dat hij of zij dan misschien straks geen onderdeel meer is van jouw leven of dat jullie relatie ineens gaat veranderen. En als gevolg gaat jouw partner in de weerstand.  

Wanneer je merkt dat jouw partner niet echt openstaat voor hoogbegaafdheid, is het een valkuil om te gaan forceren. Natuurlijk is het belangrijk dat jouw partner geïnteresseerd is in jou en jouw ontdekkingen. Maar, geef je partner wel de ruimte om dit te doen op zijn of haar eigen tempo. Zodra je gaat opleggen dat je partner iets moet doen of weten, zul je merken dat de weerstand alleen maar groter wordt.  

In de Q&A sessies die onderdeel zijn van Insight geef ik vaak ook het advies: ga niet duwen en trekken, maar maak iemand nieuwsgierig. Iemand in beweging krijgen vanuit nieuwsgierigheid is namelijk voor iedereen die betrokken is veel fijner. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het delen van jouw hoogbegaafdheid, maar voor alles dat belangrijk is voor jou en wat je graag deelt met de mensen om je heen. 

Heb je een partner die zelf niet hoogbegaafd is, of die het moeilijk vindt om hoogbegaafdheid voor zichzelf en/of voor jou te omarmen? Dan is het extra waardevol om op zoek te gaan naar gelijkgestemden. Deze gelijkgestemden helpen je enerzijds beter begrijpen wat hoogbegaafdheid betekent. Anderzijds draagt het enorm bij aan het gevoel dat je gewoon mag zijn wie je bent. Juist op het moment dat jouw dierbaren nog niet helemaal mee kunnen in jouw ontdekkingsreis geeft het samenkomen met mensen die deze reis hebben gemaakt (of ook aan het maken zijn) een gevoel van thuiskomen.  

In augustus organiseren we ook weer een live Insight meetup. Ik vind dat één van de meest magische onderdelen van Insight en ben altijd positief verrast hoe fijn het is om samen te komen, hoe bijzonder de gesprekken zijn, hoe gemakkelijk het gaat en hoe fijn het is dat je al van elkaar weet dat je herkenning vindt in hoogbegaafdheid. Wil je bij zo’n meetup zijn? Doe dan ook mee met Insight. Insight is nu nog uitverkocht, maar gaat eind deze maand weer heel even open. Schrijf jij je in voor de wachtlijst, dan hoor je als eerste wanneer Insight opent. Inschrijven kan hier: Insight wachtlijst. 

Deel jij je hoogbegaafdheid met je partner? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden