Het veranderen van jouw ongewenste situatie vergt tijd en energie. Helaas ligt daar ook meteen de reden dat we het niet doen. Vaak denken we namelijk over het vinden en mogelijk maken van nieuwe baan, een ander huis, een ander leven:. ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor.’

Jouw tijd optimaal benutten

En dat is net zo waar als dat het onwaar is. Tijd heb je, jouw dag duurt net zo lang als dat van een ander mens. Hoe jij jouw tijd benut is echter een heel ander verhaal. Als jij jouw dag van minuut tot minuut hebt ingepland, als jij al jouw ongeplande momenten invult d.m.v. social media, tv en youtube filmpjes, dan ervaar je inderdaad dat je weinig tijd hebt. Want de tijd die je wel hebt, vul je dusdanig in dat je deze ruimte in je dag niet meer opmerkt. Er is niets mis met tijd besteden aan vermaak, aan social media of tv kijken, zolang je daar maar voor kiest. Dan is het een activiteit waar je plezier aan beleeft in plaats van een activiteit om de tijd te doden. Want ‘tijdsdodende’ activiteiten leiden tot een enigszins ‘tijdsdodend’ leven.

De mate waarin jij ervaart of je wel of geen tijd hebt is grotendeels een kwestie van hoe jij met jouw tijd omgaat en in hoeverre je bereid bent om iets te doen wat nu iets meer tijd kost, maar op termijn tijd (en plezier) oplevert. Een mooi verhaal om dit te illustreren is het volgende:

“Langs een weg in het woud is een houthakker bezig bomen te hakken. De zon is fel en schijnt ongenadig op hem neer. Hij is al vroeg in de ochtend begonnen en heeft nog heel wat uurtjes voor de boeg, als hij zijn quotum van die dag wil halen. De houthakker woont samen met zijn vrouw en kinderen in een huisje iets verderop langs diezelfde weg. Dagelijks hakte hij hout voor de timmerman in het dorp, die dat verzaagde tot planken. Met die planken worden huizen en schuren gebouwd. De houthakker weet dat hij in dat geheel een belangrijke taak heeft voor de gemeenschap”.

Nu werkt de timmerman samen met zijn knechten aan een grote klus. Om deze op tijd klaar te hebben moet hij dertig bomen per dag hebben. En bomen hakken is zwaar werk, zeker omdat de bomen oud, hard en taai zijn en ze geven zich niet zomaar gewonnen. De houthakker heeft daarom een half uur nodig per boom. Maar iedere dag wordt het hakken zwaarder. De houthakker denkt erover om een knecht in dienst te nemen, of om zijn zoon aan het werk te zetten. Misschien is dat wel de oplossing voor zijn probleem. Terwijl hij woest met zijn bijl op de bomen inhakt en nadenkt over de toekomst, merkt hij niet dat er langs de kant van de weg een paar dorpsgenoten zijn blijven staan. Hij ziet hen pas als hij even stopt om uit te blazen en om een teug van zijn waterfles te nemen.

“Hallo houthakker,” roept iemand uit de groep. “Zwaar werk wat je doet zeg! Het kost duidelijk veel moeite om deze bomen te vellen.” “Zeker,” zucht de houthakker, “‘het is heel zwaar werk. Maar excuseert u mij, ik moet verder werken, anders haal ik het niet vandaag.” “Mmm, juist ja,” antwoordt de bijstaander. “Maar houthakker, als ik je een tip mag geven, zou het niet beter en sneller werken als je weer eens je bijl zou slijpen?” ”Natuurlijk zou dat beter gaan,” stemt de houthakker in, “maar weet u, ik moet vandaag nog twintig bomen omhakken en als ik thuis kom, wil mijn vrouw van alles en heb ik aandacht nodig voor mijn kinderen, dus ik heb helaas geen tijd om mijn bijl te slijpen.”

Grappig he. Want het is toch “logisch” dat je even stopt om je bijl te slijpen zodat je daarna weer gemakkelijker verder kunt? Die tijd die je verliest aan het slijpen haal je immers gemakkelijk wel weer in. En het hakken van de bomen wordt er ook weer een stuk plezieriger door.

En toch doen we dit constant in ons eigen leven. We lopen onszelf in een dagelijkse loop, en in die gedachte van de dagelijkse waan hebben we ‘geen tijd’ om te doorbreken, om ergens een kleine aanpassing te maken die onze toekomst drastisch kan veranderen. Een aanpassing die op termijn iets oplevert.

Geen tijd is een gedachte die je zelf in stand houdt.

De hoeveelheid tijd die je hebt kun je niet veranderen. Je kunt wel jouw ervaring van tijd, jouw perceptie van tijd veranderen. En daarmee kun je ook veranderen of je ergens wel of geen tijd voor hebt. Eigenlijk is ‘geen tijd’ een kwestie van prioriteit. Want de momenten die je gedurende de dag beschikbaar hebt, in je pauze, onderweg, als je ’s avonds thuis komt, kun jij invullen. Uiteraard moet je dingen in huis doen, je partner tevreden houden, aandacht besteden aan jouw eventuele kids, andere familieleden, etc. Maar, je kunt ongetwijfeld ergens op de dag 10 minuten vinden om even jezelf terug te trekken, zonder internet of andere vormen van afleiding.

En in deze 10 minuten kun je nadenken over het leven dat je voor jezelf wenst, waar je enthousiast van wordt en hoe dat er uit zou kunnen zien. Je kunt vergelijken waar je nu bent met waar je wilt zijn. Je kunt de 10 minuten gebruiken om helder te maken wat je dan te doen hebt. 10 minuten. Slechts 10 minuten per dag is al een fantastisch begin van het realiseren van een leven dat je wenst. En het lijkt misschien weinig, maar tel het maar eens op als je het consistent 7 dagen in de week doet voor een langdurige periode. En als je er meer tijd voor over hebt, dan kun je er meer tijd aan besteden. Sterker nog, je zult merken dat je er steeds meer tijd voor vrij wilt maken. En als je er meer tijd aan wilt besteden, dan ‘ineens’ blijk je toch meer tijd te hebben dan je dacht.

Geen tijd betekent dus vooral: geen prioriteit. Maak jouw geluk een prioriteit. Onderneem iedere dag iets waar jij gelukkiger van wordt. Want alle dromen zonder actie zijn precies dat, dromen.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden