Eén van de Gifted People Members vertelde laatst over zijn enorme gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline. Een groot probleem voor hem en een probleem wat ik vaker zie bij hoogbegaafden. Hij vertelde over zijn mooie plannen en over hoe een gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline zijn plannen steeds in de weg stond. Hij begon elke keer vol goede moed, maar kon zich er dan al snel niet meer toe aanzetten. 

Hij vertelde ook tussen neus en lippen door over zijn werk. Over hoe hij al tien jaar lang met tegenzin kwam opdraven op kantoor. Hij vertelde hoe hij dag in dag uit maar deed wat er verwacht werd, terwijl hij voelde dat het niet klopte.  

‘Waarom?’ vroeg ik. Hij antwoordde dat er toch brood op de tafel moet komen. Hij was de hoofdverdiener. Hij was verantwoordelijk dat zijn gezin kon eten. En dus sleepte hij zichzelf elke dag naar z’n werk. Nou’ zei ik, ‘Als dat niet getuigt van doorzettingsvermogen en discipline, dan weet ik het ook niet meer’. 

Zet je doorzettingsvermogen en discipline wel juist in? 

Veel hoogbegaafden die zichzelf beschuldigen van een gebrek aan discipline en doorzettingsvermogen, vergeten dat ze dit al bovengemiddeld veel in hun leven aan het toepassen zijn. In bepaalde levensgebieden zijn er activiteiten die ze blijven volhouden omdat ze denken dat het moet. Het lastige daarvan is dat deze vaardigheden niet eindeloos inzetbaar zijn.  

Zoals een spier vermoeid raakt na een training, zo raakt discipline en doorzettingsvermogen op als je het gebruikt. Als je de overtuiging hebt dat je deze vaardigheden niet bezit, ga je daar vervolgens ook naar handelen. Steeds als je ergens aan begint en het niet afmaakt, hoor je dan dat stemmetje dat zegt: ‘Zie je wel, jij kunt dit niet’. Dat weerhoud je van het starten met een nieuw project of idee of je haakt nog sneller af. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid is jouw weg vaak net iets anders. Dan is de kans ook groter dat je als hoogbegaafde jouw discipline en doorzettingsvermogen niet op de juiste manier aan het inzetten bent. Bovendien is de kans groot dat je vroeger niet goed geleerd hebt hoe je deze vaardigheden het beste inzet omdat je al voorliep op andere kinderen. Je kon dingen relatief makkelijk en snel. Je had dus minder doorzettingsvermogen en discipline nodig. Daardoor heb je ze ook minder goed ontwikkeld. 

Wees niet afhankelijk van discipline en doorzettingsvermogen 

Als je iets voor elkaar wilt krijgen, is het belangrijk dat jij het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om zo min mogelijk discipline en doorzettingsvermogen nodig te hebben. Stel, je wilt afvallen en je houdt heel erg van koekjes, dan zul je eerst de keuze moeten maken dat je geen koekjes meer gaat eten. Vervolgens heb je discipline nodig om nee te kunnen zeggen als iemand jou een koekje aanbiedt. Deze discipline train je door ook daadwerkelijk nee te zeggen. Je hebt bovendien 100% commitment nodig. Als jij ergens twijfelt of ruimte voor een interne discussie hebt, dan zul je sneller van je beslissing afwijken. Dat zijn de momenten waarop je door het leven wordt uitgedaagd om discipline te tonen.  

Tegelijkertijd kun jij je voorbereiden op de momenten waarop je uitgedaagd wordt en deze zelfs voorkomen. Als je thuis nog steeds koekjes hebt liggen, moet je vaker een beroep doen op discipline en doorzettingsvermogen. Als je thuis geen koekjes meer hebt liggen, neem je de verleiding weg. Daarmee maak je jezelf minder afhankelijk van discipline en doorzettingsvermogen. 

Daarnaast kun je gebruik maken van gewoontes. Maak jouw plannen en wensen een onderdeel van je dagelijkse dag. Als je bijvoorbeeld bezig bent met zelfonderzoek omdat je jezelf beter wilt leren kennen of op zoek bent naar werk dat past of een relatie, dan zul je hier tijd voor moeten maken. Soms zul je dat moeilijker vinden dan op andere momenten. Wanneer je steeds jezelf de vraag moet stellen: ‘Wanneer ga ik er mee bezig?’, dan is de kans groter dat het op de achtergrond verdwijnt.  

Daarom is het waardevol om een moment te kiezen waarop je dagelijks aan de slag gaat. Je kunt deze nieuwe activiteit ook koppelen aan een andere activiteit die je dagelijks doet. Dat vergroot de kans dat je daadwerkelijk doet wat jij je had voorgenomen. Door gebruik te maken van dagelijkse gewoontes, doe je minder een beroep op discipline en doorzettingsvermogen. Dat maakt het makkelijker om vol te houden wat jij je hebt voorgenomen.  

Wat kun je doen? 

Onthoud dat we allemaal discipline en doorzettingsvermogen hebben, maar dat we deze vaardigheden niet altijd voldoende hebben ontwikkeld. Dat kun je alsnog doen door ermee te gaan oefenen. Soms zetten we deze vaardigheden bovendien niet op de juiste manier in of we maken onszelf er te afhankelijk van. Als je merkt dat je in jouw ogen te weinig discipline en doorzettingsvermogen hebt, ga dan na waar je deze vaardigheden nu wel voor aan het inzetten bent en welke veranderingen je eventueel kunt doorvoeren. 

Bereid je voor op de moeilijke momenten. In elke reis kom je obstakels tegen. Je wordt uitgedaagd, dingen lukken niet meteen. Je wordt dan opgeroepen om vol te blijven houden. Onderzoek daarom voordat je iets gaat doen wat voor jou de motivatie is om iets te doen en te willen. Wat is er voor jou als je dit straks hebt behaald? Maak vervolgens een 100% commitment en denk dan na over wat je kunt doen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken om hiernaartoe te werken. 

Koppel een beloning aan het behalen van tussentijdse stappen/doelen. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Dat kan positief bijdragen aan het realiseren van jouw plannen en wensen in moeilijkere periodes of als wat je wilt nog ver weg ligt.  

— 

Zet jij jouw discipline en doorzettingsvermogen op de juiste manier in? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden