Geen doorzettingsvermogen en discipline?

Eén van de Gifted People Members vertelde laatst over zijn enorme gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline. Een groot probleem voor hem en een probleem wat ik vaker zie bij hoogbegaafden. Hij vertelde over zijn mooie plannen en over hoe een gebrek aan doorzettingsvermogen en discipline zijn plannen steeds in de weg stond. Hij begon elke keer vol goede moed, maar kon zich er dan al snel niet meer toe aanzetten. 

Hij vertelde ook tussen neus en lippen door over zijn werk. Over hoe hij al tien jaar lang met tegenzin kwam opdraven op kantoor. Hij vertelde hoe hij dag in dag uit maar deed wat er verwacht werd, terwijl hij voelde dat het niet klopte.  

‘Waarom?’ vroeg ik. Hij antwoordde dat er toch brood op de tafel moet komen. Hij was de hoofdverdiener. Hij was verantwoordelijk dat zijn gezin kon eten. En dus sleepte hij zichzelf elke dag naar z’n werk. Nou’ zei ik, ‘Als dat niet getuigt van doorzettingsvermogen en discipline, dan weet ik het ook niet meer’. 

Zet je doorzettingsvermogen en discipline wel juist in? 

Veel hoogbegaafden die zichzelf beschuldigen van een gebrek aan discipline en doorzettingsvermogen, vergeten dat ze dit al bovengemiddeld veel in hun leven aan het toepassen zijn. In bepaalde levensgebieden zijn er activiteiten die ze blijven volhouden omdat ze denken dat het moet. Het lastige daarvan is dat deze vaardigheden niet eindeloos inzetbaar zijn.  

Zoals een spier vermoeid raakt na een training, zo raakt discipline en doorzettingsvermogen op als je het gebruikt. Als je de overtuiging hebt dat je deze vaardigheden niet bezit, ga je daar vervolgens ook naar handelen. Steeds als je ergens aan begint en het niet afmaakt, hoor je dan dat stemmetje dat zegt: ‘Zie je wel, jij kunt dit niet’. Dat weerhoud je van het starten met een nieuw project of idee of je haakt nog sneller af. 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid is jouw weg vaak net iets anders. Dan is de kans ook groter dat je als hoogbegaafde jouw discipline en doorzettingsvermogen niet op de juiste manier aan het inzetten bent. Bovendien is de kans groot dat je vroeger niet goed geleerd hebt hoe je deze vaardigheden het beste inzet omdat je al voorliep op andere kinderen. Je kon dingen relatief makkelijk en snel. Je had dus minder doorzettingsvermogen en discipline nodig. Daardoor heb je ze ook minder goed ontwikkeld. 

Wees niet afhankelijk van discipline en doorzettingsvermogen 

Als je iets voor elkaar wilt krijgen, is het belangrijk dat jij het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt om zo min mogelijk discipline en doorzettingsvermogen nodig te hebben. Stel, je wilt afvallen en je houdt heel erg van koekjes, dan zul je eerst de keuze moeten maken dat je geen koekjes meer gaat eten. Vervolgens heb je discipline nodig om nee te kunnen zeggen als iemand jou een koekje aanbiedt. Deze discipline train je door ook daadwerkelijk nee te zeggen. Je hebt bovendien 100% commitment nodig. Als jij ergens twijfelt of ruimte voor een interne discussie hebt, dan zul je sneller van je beslissing afwijken. Dat zijn de momenten waarop je door het leven wordt uitgedaagd om discipline te tonen.  

Tegelijkertijd kun jij je voorbereiden op de momenten waarop je uitgedaagd wordt en deze zelfs voorkomen. Als je thuis nog steeds koekjes hebt liggen, moet je vaker een beroep doen op discipline en doorzettingsvermogen. Als je thuis geen koekjes meer hebt liggen, neem je de verleiding weg. Daarmee maak je jezelf minder afhankelijk van discipline en doorzettingsvermogen. 

Daarnaast kun je gebruik maken van gewoontes. Maak jouw plannen en wensen een onderdeel van je dagelijkse dag. Als je bijvoorbeeld bezig bent met zelfonderzoek omdat je jezelf beter wilt leren kennen of op zoek bent naar werk dat past of een relatie, dan zul je hier tijd voor moeten maken. Soms zul je dat moeilijker vinden dan op andere momenten. Wanneer je steeds jezelf de vraag moet stellen: ‘Wanneer ga ik er mee bezig?’, dan is de kans groter dat het op de achtergrond verdwijnt.  

Daarom is het waardevol om een moment te kiezen waarop je dagelijks aan de slag gaat. Je kunt deze nieuwe activiteit ook koppelen aan een andere activiteit die je dagelijks doet. Dat vergroot de kans dat je daadwerkelijk doet wat jij je had voorgenomen. Door gebruik te maken van dagelijkse gewoontes, doe je minder een beroep op discipline en doorzettingsvermogen. Dat maakt het makkelijker om vol te houden wat jij je hebt voorgenomen.  

Wat kun je doen? 

Onthoud dat we allemaal discipline en doorzettingsvermogen hebben, maar dat we deze vaardigheden niet altijd voldoende hebben ontwikkeld. Dat kun je alsnog doen door ermee te gaan oefenen. Soms zetten we deze vaardigheden bovendien niet op de juiste manier in of we maken onszelf er te afhankelijk van. Als je merkt dat je in jouw ogen te weinig discipline en doorzettingsvermogen hebt, ga dan na waar je deze vaardigheden nu wel voor aan het inzetten bent en welke veranderingen je eventueel kunt doorvoeren. 

Bereid je voor op de moeilijke momenten. In elke reis kom je obstakels tegen. Je wordt uitgedaagd, dingen lukken niet meteen. Je wordt dan opgeroepen om vol te blijven houden. Onderzoek daarom voordat je iets gaat doen wat voor jou de motivatie is om iets te doen en te willen. Wat is er voor jou als je dit straks hebt behaald? Maak vervolgens een 100% commitment en denk dan na over wat je kunt doen om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken om hiernaartoe te werken. 

Koppel een beloning aan het behalen van tussentijdse stappen/doelen. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Dat kan positief bijdragen aan het realiseren van jouw plannen en wensen in moeilijkere periodes of als wat je wilt nog ver weg ligt.  

— 

Zet jij jouw discipline en doorzettingsvermogen op de juiste manier in? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

47 Reacties

 1. Shirley

  Hi Adrienne,

  Ben ik weer 🙂 Wat een feest van herkenning is deze blog. Een verademing om te lezen waar de schoen nou écht wringt als het op doorzettingsvermogen en discipline aan komt.

  Hoe vaak ik dit wel niet heb gedaan (ergens aan beginnen, om soms weer net zo snel mijn interesse kwijt te raken als dat ik enthousiast werd…), en beide bijna net zo vaak te horen heb gekregen van mijn dierbaren. Vragen waar ik zelf ook geen antwoord op kon geven, en nu wel. Wederom weer bedankt!!

  Groetjes,
  Shirley

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel Shirley dat je dit deelt. Het is echt super om iedere week de reacties te mogen lezen.

   Antwoord
 2. Martine

  Wat fijn om hier al jullie verhalen te lezen!
  Voel me zo dankbaar. En gesteund.
  Dank jullie wel allemaal!

  En hartelijk dank Adrienne om dit mogelijk te maken en jouw inzichten te delen !

  X

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel Martine, het is ook zo waardevol dat sommige iets willen delen onder het blog, het voegt zoveel extra toe. Dat is echt iets waar wij bij Gifted People allemaal dankbaar voor zijn. Dankjewel ook voor je lieve woorden.

   Antwoord
 3. Martine

  Ik was een groot deel van mijn leven ontzettend gedisciplineerd. Op de lagere en middelbare school bv. Niet omdat het perse nodig was, ik studeerde makkelijk en graag. Wel om dat ik perfectionistisch was en een 8 echt beneden mijn niveau beschouwde. Ook als student aan de universiteit – ik was werkstudent – was ik zeer plichtsbewust en gedisciplineerd, ook al was het best een zware opgave, werken en een universitaire studie tegelijkertijd. Maar ik deed het wel. En ik wist heel goed waarom.
  Ik weet niet precies wanneer dat veranderd is. Ik vermoed na mijn eerste burn out en depressie. Ik ben toen gaan beseffen wat voor grote druk die discipline (dat perfectionisme) met zich meebracht en ik vond het een bevrijding om het wat meer los te laten. Dat was het ook, bevrijdend bedoel ik. Maar stilaan is de slinger helemaal de andere kant opgegaan. En nu kan ik vaak nog weinig discipline opbrengen. Hoewel…. Op mijn werk lukt dat wel en doe ik het ook! Als het gaat over mijn inzet voor mijn familie vaak ook. Maar in alles wat met mijn eigen leven te maken heeft, schiet ik tekort. Voor mijn eigen huishouden bv, poetsen en afwassen, kan ik weinig discipline opbrengen. Sporten en gezonder leven, slaapritme, …. lukken ook maar moeilijk. Tot daar aan toe. Maar wat me erg verdrietig maakt : ik slaag er niet in gedisciplineerd werk te maken van mijn dromen. Het is ZOOOOO verdomd moeilijk, zelfs wanneer ik echt weet wat ik wel. En daar word ik dan weer erg ongelukkig van…. En mijn werk slorpt zoveel energie op.

  Er zit in mijn beleving ergens ook een ‘besmetting’ tussen discipline en perfectionisme. En dat laatste heeft me al veel opgeleverd maar ook al ontzettend veel gekost in mijn leven. Een stuk in mij huivert van het idee ‘discipline’. Tegelijkertijd wou ik dat er meer van had.

  Een fijne vrouw met wie ik het traject The Artist Way gevolgd heb, heeft me het begrip ‘liefdevolle regelmaat’ aangereikt, als alternatief voor het woord ‘discipline’. Heel mooi vind ik dat.

  Antwoord
 4. Mireille

  Doorzettingsvermogen kun je ook vanuit een bredere context bekijken. Onlangs hebben mijn man en ik de Talent Dynamics Test gedaan. Daar komen 8 profielen uit die te maken hebben met jouw eigen natuur en wanneer je in je flow zit. Het is een spinnenweb gebaseerd op 4 zijden: meer introvert, meer extravert, meer taakgericht of meer mensgericht. Van alle profielen heb je wel een zekere mate in jezelf, maar je piekt in je natuurlijke profiel.
  Ben je een creator, dan ben je goed in iets starten, maar niet in iets doorzetten en afmaken. Voor creators is het belangrijk om op tijd het stokje door te geven aan iemand die de boel verder kan brengen. Een (taakgerichte) mechanic is juist heel goed in dingen afmaken, maar niet in starten. Wil je de boel verder brengen, dan zul je mensen mee moeten kunnen nemen. Daar is de mensgerichte stimulator goed in. Vanuit je eigen profiel en vanuit de fase waarin jouw project of wat dan ook zit kun je bekijken wat de meeste handige teamsamenstelling is om ieder vanuit zijn kracht en flow samen te laten werken. En dus ook of jij wel de juiste persoon bent op dat moment om een bijdrage te leveren.

  Antwoord
 5. Jolanda Molenaar

  Herkenbaar!

  Ik maakte weinig tot nooit iets af.
  Kon er altijd mee wegkomen, vreselijk als ik er nu aandenk.

  Ik stelde alles uit en dan was het ff een drama! Maar dan maakte me moeder iets af. Of ik ging naar iemand toe die er heel goed in was, zo had ik toch een mooi cijfer.
  Nu ik terugkijk had het niet met onkunnen te maken maar puur met de adrenaline kick om uit te stellen!
  Ik had gewoon geen.zin ook om aan iets te beginnen, zo saaai haha.

  Totdat ik op een pkek belanden waar ik me volledig kon ontplooien.
  Mensenkennis, ontwikkeling, spiritualiteit in de realiteit…

  Totdat dit eindigde omdat het niet meer bij me paste. Ik kwam in de overgang en het leven had wederom geen nut.
  Dat was zwaar!

  Toch kwam het volgende ontwikkelings traject op mijn pad waar ik rustig mee aan de slag ben gegaan en alle oude gewoontes of zwaktes mag verwerken.

  Nu ben ik weer op mijn pad en is het leven geen kwelling meer van uitstellen en weglopen omdat ik het nu kan oplossen !

  Dat is super fijn!!

  Iedereen succes, ik herken het volledig ?

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaring Jolanda, fijn om te lezen dat het nu beter met je gaat en succes met het ontikkelings traject.

   Antwoord
 6. PRN

  Helaas heb ik de jaarlijkse dip van weer een nieuwe baan zoeken, daarmee vallen all plannen ook gelijk stil, alle banen zit je toch niet echt op je plek, ben nog steeds zoekend wat ik echt leuk vind, maar dat maakt me niet zo uit. Ja toen ik besloot ik ga het Dj-en weer oppakken, stortte de hele industrie in met corona- waarom zou ik mijn tijd daaraan besteden? – Door de jaren heen ben ik altijd dingen blijven ontwerpen, klussen in huis, probeersels overal vandaan te halen, maar ja klussen kosten geld en tijd. Tijd heb ik zat, maar meestal als het mijn tijd is om mijn vakantiegeld aan leuke dingen te spenderen, gebeurt er altijd wel wat. Mijn droger was aan vervanging toe, helaas… next time..Mijn zwembad is bv technisch wel af maar alleen de afwerking nog. Zo heb ik nog 50 openstaande klussen, maar ik vind het niet erg, elke maand een stapje dichterbij, alleen moet ik zorgen dat niet een nieuwe klus begin, maar eerst een oude afmaak. en dan zie dat de eerst klus die was afgemaakt, in storing raakt… gaat weer wat kosten natuurlijk( een automatische lichtschakelaar zodra je de trap oploopt) net na de garantie.. ach ontwerpen blijf leuk..

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   In elke reis kom je obstakels tegen. Je wordt uitgedaagd, dingen lukken niet meteen. Je wordt dan opgeroepen om vol te blijven houden. Onderzoek daarom voordat je iets gaat doen wat voor jou de motivatie is om iets te doen en te willen. Wat is er voor jou als je dit straks hebt behaald? Succes met het zoeken naar een nieuwe baan. Ik hoop oprecht dat je iets vindt wat aansluit bij jou en jouw blauwdruk.

   Antwoord
 7. Christine

  Heel inzichtelijk en een eyeopener, dankje!

  Antwoord
 8. Grady

  Voor mij heeft discipline heel erg te maken met op je plek zitten. Ik kon goed leren, maar voerde op de middelbare school niks uit. Behalve voor Geschiedenis. Daar haalde ik dan ook 9gens en 10en voor. Op het Conservatorium deed ik het goed, maar toch voelde ik me daar niet helemaal op mn plek. De docenten vonden me heel talentvol, maar ik had het gevoel toch niet op het juiste spoor te zitten. Ik deed wel mijn best, maar hoe gedisciplineerd ik was voor een vak had ook wel te maken met mijn motivatie voor een vak. Ik deed wel veel meer dan op de middelbare school. Jaren later deed ik de master Kunsteducatie en toen kwam ik pas echt op mijn plek. Ik was zeer gedisciplineerd en wilde alles uit de studie halen. Ik haalde in het eerste jaar de hoogste prestaties voor bijna alle vakken, van alle studenten. Ik werkte hard. Ook voor mijn huidige werk als kunsteducator ben ik gedisciplineerd. Ik wel echt het beste bieden van wat ik heb. Door chronische beperkingen heb ik niet meer die ausdauer van vroeger, maar met veel rust en zonder stress, ben ik altijd aan het werk, zoals met het voorbereiden van een workshop, het schrijven van een artikel, of marketing doen voor mijn bedrijf.

  Erg lastig vind ik de discipline in mijn persoonlijk leven. Eet- en beweegpatroon, huishouden. Maar daar heb ik in een reactie op een andere reactie al iets over verteld.

  Antwoord
 9. char

  hmm, Dit zet me aan t denken.. Elke dag kreeg ik thuis en zelfs op school naar mn kop geslingerd hoe lui ik was en gebrek aan doorzettingsvermogen had (ok ik deed alles dag van te voren, maar ja ik wist toen dat t dan alsnog goed kwam en ik haalde alles dan ook in 1 keer). Helaas ben ik er toch in gaan geloven en misschien, omdat ik opgebrand raakte. Nu is die zelfvertrouwen helemaal weg, dat het goed komt. Maar ik heb een moeilijke jeugd gehad en heb mezelf eigenlijk nooit echt kunnen vertrouwen, omdat iedereen een mening over mij had. Familie, school en buitenstaanders. Als ik nadenk heb ik juist vet veel doorzettingsvermogen. Van mavo kader (ik zou te dom zijn voor enig niveau) naar theoretisch en toen havo, Hbo en uiteindelijk 3 jaar Uni gedaan. Eigenlijk was ik al beschadigd en ben ik elke keer opgestapt met elke studie. Toch doorgezet om opnieuw te beginnen, maar tussentijds gestopt. Waarschijnlijk was ik al opgebrand. Net deze tekst gelezen, laat éigenlijk zien dat ik JUIST discipline heb. Ik ben altijd maar doorgegaan en tja nu ben ik depri en is de maat vol. Toch werk ik en weiger ik een uitkering. Misschien toch beter om eerst aan mezelf te werken en vooral te begrijpen. Ik weet niet of ik hoogbegaafd ben, maar ik herken zoveel gek genoeg…. Ik ben veelste streng voor mezelf. Bedankt , deze tekst had ik moeten lezen. Ik ga ermee aan de slag en ik wil de volle potentie uit mezelf gaan halen, want ik VOEL dat die erin zit en eruit wil!

  Antwoord
  • Piet

   @char
   Je verhaal is bijna griezelig hoe exact dat overeenkomt met die van mij.

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Ook al hebben anderen dit tegen je gezegd, ook al ervaar je het soms zelf ook zo, noem jezelf niet te snel lui want de kans is groot dat jij jezelf daarmee tekortdoet en het brengt een negatieve gedachte over jezelf wat niet echt bijdraagt aan jouw groei. Zorg er voor dat je plezier hebt in wat je doet. Natuurlijk kom je momenten tegen waarop het moeilijk is, waarop het tegenzit en waarop jij je afvraagt waarom je hier in hemelsnaam mee bent begonnen. Ook daar moet je doorheen. Maar je kunt wel je best doen om het zo leuk mogelijk voor jezelf te maken.

   Antwoord
 10. Annemarie

  Zeer herkenbaar dit. Vooral met kleine dingen. Ik haak niet snel af in een studie of baan. Ik heb zelf een structuur aangebracht in het huishouden (samen met man) die ik goed kan volhouden. Om de beurt koken. Meteen na het koken de afwas, 2 dagen in de week hou ik me met de was bezig, daarbuiten niet. Te chaotisch. Helpt ook wel dat ik een schoonmaakster heb… Man doet al het vuilnis en al het klussen want dat haat ik.
  In werk soms wel saai adminstratief werk maar gelukkig niet het grootste deel. Anders zou ik er na een tijdje wel klaar mee zijn. Je moet het vuurtje een beetje brandend houden he?

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Super dat jullie zo een middenweg hebben gevonden hierin en dit samen zo aanpakken.

   Antwoord
 11. Piet

  @Adrienne
  Bestaat er ook zoiets als uitgebrand te zijn door juist altijd geforceerd teveel door te zetten en maar een discipline aan te nemen omdat men zegt dat het zo moet?
  De laatste tijd merk ik namelijk dat voor mij dit echt een probleem aan het worden is.
  Ik houd de gemiddelde baan niet langer vol dan een half jaar. Daarna ben ik helemaal op.
  Echt het gevoel om iedere keer weer in een sociale werkplaats te belanden. Mijn studie destijds was hetzelfde. Mensen zijn continu bezig met totaal nutteloze details en werkzaamheden. Het gaat werkelijk nergens over. In combinatie met dubbele chronische rugklachten en een gevoelige suikerspiegel, lijkt het vinden van een baan wel bijna onmogelijk.
  Aan het doorzetten van mij ligt het niet. Maar altijd maar aanblijven modderen is niet heel erg duurzaam.

  Antwoord
  • char

   heyy,
   ik heb dit ook! wow :o….

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor je reactie Piet. Zorg dat jij in ieder geval heel duidelijk hebt wat jij zoekt en wat je komt brengen. Door hier duidelijk over te communiceren, vergroot je jouw kansen voor de functies waar je wel goed in past. Onthoud ook dat alle nee’s die je hoort, weer een stuk ervaring zijn die jou dichter bij een ja brengen. Verlies niet de moed, er zijn ook gelukkig bedrijven (en steeds meer) die jouw kwaliteiten en veelzijdige ervaring wel op waarde schatten.

   Antwoord
 12. Alieke

  Dank je! Dit verklaart zo veel voor mij. En het laat mij ook milder naar mezelf kijken. Soms vind ik mezelf geen doorzetter, terwijl als ik terug kijk op mijn leven ik echt wel veel obstakels overwonnen heb met doorzettingsvermogen. Het moment dat ik mentaal overprikkeld en overbelast ben is het logisch dat de discipline ontbreekt bedenk ik nu. Omdat die allang opgebruikt zijn en het geen onuitputtelijke voorraad is. Ineens begrijp ik hoe dit werkt, dank je voor alweer een verhelderende blog.

  Antwoord
 13. Jeroen Simons

  Tis heel simpel @Marije: elke actie heeft n reactie, dus bij geen actie word je gedwongen uiteindelijk om actie te ondernemen, want anders is de reactie van je lijf een mindere gezondheid, omdat de omgeving minder schoon is…Het tegenovergestelde is ook vaak zo: forceren tot perfect schoon, resultaat: geen antistoffen in t lijf en ook een mindere gezondheid…Ik zou zeggen: balans…Trek dat roze beerpak uit (ziet er cool uit,dat wel) en doe handschoenen aan en poetsen maar, spreek met jezelf af welke dagdeel je dat doet. Tja, blowen maakt initiatiefloos… mss blow je omdat je verveeld bent…Terwijl uitdagingen zoeken en aanpakken je wel kunnen prikkelen….Ik vind administratie doen supersaai, omdat t van die afgemeten.handelingen zijn…Toch hoort dat ook bij de maatschappelijke taken, alleen mag de bureaucratie iets efficiënter zijn: 1 transparante database per persoon, en niet bij een aanvraag weeerrr dezelfde handelingen, hetgeen zo kenmerkend is voor bureaucratie en banencreatie… Men praat over discipline en efficiënt handelen, vaak schort er veel aan degene die dat afdwingt, en blijkt menzelf op dat gebied te falen….Kortom…Balans…Fijn Weekend iedereen..

  Antwoord
  • Marije

   @Jeroen
   Door het blowen dacht ik minder na en kwam ik makkelijker in actie moet ik zeggen. Het kost me nu in ieder geval meer moeite dan toen ik nog blowde! Vandaag is het me gelukkig wel gelukt om bed te verschonen, wassen te draaien, afwas op te ruimen, maar daar structuur in aanbrengen lukt me tot nu toe niet. Terwijl ik het toch echt al een jaar of 10 probeer!
   Maar wat ik al zei: ik vind discipline lastig, dus was het maar zo simpel als: handschoenen aan en poetsen maar! En tegelijkertijd is het wel ook zo simpel natuurlijk. Als ik alleen maar een beetje puf had…. (er hangt een lichte depressie over me heen…. ?)

   Antwoord
   • Irene

    @Marije, ik herken het probleem van lastig starten met schoonmaken en andere klusjes in huis, geen puf en depressies.
    Wat mij heel erg geholpen heeft is FLY. Fly betekend Finally Loving Yourself.
    Het is een systeem om je huis schoon te houden zonder crash & burn. Heel veel structuur en houvast. Je begint met baby stapjes en langzaam bouw je op tot het in je systeem zit.

    Er is een Nederlandse Facebook pagina voor waar je hierbij geholpen wordt.

    Antwoord
   • Piet

    @Marije
    Ik zou vooral adviseren om de 1-5 minuten regel te hanteren.
    Begin dus gewoon met een klusje voor 5 min, mocht je daarna nog steeds vervelend voelen, stop ermee en ga een andere dag weer verder.
    Je zult zien dat je vaak toch denkt; “nouja dan maak ik het wel eventjes af ook”.
    Daarnaast, het huis hoeft niet in 1 keer helemaal schoon!
    Je kunt prima vandaag enkel het toilet doen, over een paar dagen de douche, volgende week beddengoed etc.
    Op die manier hoef je ook niet iedere keer tegen zo’n enorme berg op te kijken, maar zijn het steeds kleine brokjes.
    Ga ook op zoek naar maniertjes die het voor jou makkelijker maken.
    Een douche schoonmaken kan bv ook prima als je net gedoucht hebt, je staat er immers toch.
    Kost je vaak nog geen 5min, leg die schoonmaak spullen gewoon in de badkamer, dan kun je er ook makkelijk bij.

    Een ander belangrijk punt is ook te beseffen dat het allemaal niet zo spic en span hoeft zoals sommige mensen je doen geloven.
    Voor sommige mensen lijkt het zelfs wel een obsessie.

    Antwoord
   • Grady

    Marije, dit is zo herkenbaar. Ik vind het heel moeilijk om regelmaat te vinden in het huishouden. Ondanks talloze voornemens en opstapjes. Wat inderdaad soms wel goed helpt is de 5 minuten, of 1 ding regel. Alleen dat ene klusje doen, bijv een paar boeken terug in de kast zetten, of spullen van de salontafel naar de keuken brengen. Met jezelf afspreken hoe vaak je dat per dag doet en mild blijven naar jezelf als het even niet lukt. Soms lukt het om grotere klussen op je te nemen, zoals de wc schoonmaken, of een deel van de zithoek aan kant. Blijft voor mij allemaal een struggle, maar het is niet onmogelijk. Succes!

    Antwoord
   • Jolanda Molenaar

    Hoi Marije,

    Herkenbaar. Maar ik heb er nu geen probleem meer mee, de huishouding en depri.

    Wat mij volledig heeft gereset is het boek van Marie Kondo, Opgeruimd!

    Nu is de huishouding appeltje eitje geworden??

    Succes !!

    Antwoord
 14. MEA

  Jee, spot on, deze blog.
  Komt binnen nét op het moment dat ik mezelf afvraag waarom ik in mijn werk en mijn hobbies (muziek maken) niet meer de tomeloze energie en doorzettingsvermogen heb die ik vroeger altijd had. Terwijl ik enorm leuk werk heb. “Wat is er toch met mij aan de hand??”, vroeg ik mezelf steeds af de laatste tijd.
  Nu realiseer ik me – na lezen van deze blog- dat ik de laatste tijd enorm veel discipline en doorzettingsvermogen inzet voor mijn relatie. Een relatie die ik al heel lang heb maar al tijd niet meer goed voelt. Ik voel geen aansluiting meer. Geen connectie. Maar het is een lieve man, dus ik zet mijn discipline en doorzettingsvermogen in om bij elkaar te blijven. Want “zomaar uit elkaar gaan doe je niet “ heb ik geleerd van huis uit. Zeker niet met een kind in het spel.
  Van deze relatie dus steeds maar weer het beste maken, het gemis aan connectie wegwuiven, het gezellig proberen te maken, het blijven volhouden…. dát kost enorm veel discipline en doorzettingsvermogen realiseer ik me nu. ..
  Niet gek dat er voor andere gebieden weinig meer overblijft?. Gebieden die overigens voor mij wel belangrijk zijn: (persoonlijke groei in) mijn werk en in mijn hobbies.

  Antwoord
  • Marit

   Ha Mea, een relatie heb je met zijn tweeën. Daar moet je beiden in blijven investeren. Praat je wel met je man hier over? Dat je geen verbinding meer voelt? Dat je hem een lieverd vind en niet bij hem weg wilt maar dat je er niets meer aan vind? Is hij stil blijven staan, vond hij het wel prima, realiseert hij zich misschien totaal niet wat jij denkt en wilt ook vooral. En misschien kun je je afvragen: waarom ben je destijds voor hem gegaan? Is dat gevoel nu helemaal weg, of is het ondergesneeuwd geraakt? In ieder geval wees eerlijk, voor jezelf maar ook naar hem toe. sterkte! Marit

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dankjewel voor je reactie Mea. In een relatie ben je of aan het werken aan je relatie en naar elkaar toe aan het bewegen, of je bent aan het werken tegen je relatie: dan ben je bezig met het uit elkaar bewegen, met afscheid nemen. Bij beide bewegingen horen bepaalde acties en reacties die bepalen hoe jouw relatie er in de toekomst uitziet. Of hoe de relatie tot een einde komt.
   Misschien heb je iets aan dit blog. http://giftedpeople.eu/liefde-behouden-als-hoogbegaafde/

   Antwoord
 15. Wim

  Bij mij is het niet dat ik geen doorzettingsvermogen heb, maar. veeleer dat ik niet gewend ben om met een tegenvaller om te gaan. Zo kreeg ik twee jaar geleden een “onvoldoende” voor een portfolio waaraan ik een heel jaar had gewerkt. In plaats van dat te zien als een leermoment voor mezelf beschouwde ik dat toen als een falen en tekortschieten. Op dat moment kun je als hooggevoelige hoogbegaafde niet doorzetten, je schiet in de overtuiging dat je niet goed genoeg bent, ik althans.
  Fijne dag, Wim

  Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

   Antwoord
 16. Miranda

  Heel herkenbaar. Dit in combinatie dat ik super snel een plan bedenk, maar dit nooit zo perfect tot uitvoering kan komen. Dan begin ik er dus maar niet aan…

  Antwoord
  • Petra

   Dat herken ik dus ook heel erg. Goede ideeën, maar er niet aan beginnen ook in de veronderstelling dat ik toch de discipline niet heb

   Antwoord
 17. Annelies

  Dit is echt mijn grootste HB-valkuil. Altijd heel gemakkelijk door mijn studies gewalst. Nooit echt zwaar moeite moeten doen. Wel wat uit mijn pijp moeten komen in het leven, maar door veel praktisch boerenverstand altijd snel oplossingen kunnen bedenken. Nu bots ik wel eens op dat gebrek aan doorzettingsvermogen. Mij helpt het om mijlpalen aan te stippen, niet te groot en regelmatig. Dat bevordert de vooruitgang. En vooral ook leren falen en het als een onderdeel zien van het leerproces. Zo blijf je ook vooruitgaan.

  Antwoord
 18. Marije

  En huishouden en zelfzorg dan? Ik vind die 100% commitment echt super ingewikkeld…. ik moet zeggen dat mijn beloningssysteem ontregeld geraakt is door jarenlang blowen (inmiddels gestopt), dus dat truukje werkt voor mij al niet…. ?

  Antwoord
 19. Moniek Van den Tillaard

  Soms is lezen moeilijk maar deze blog las ik in een keer uit… Erg inspirerend… Dank je wel.

  Groetjes Moniek

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden