Gebrek aan geloof

Gebrek aan geloof

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Valkuilen 28 Comments

Eén van de bijzondere dingen aan het werken met hoogbegaafden vind ik dat ik omringd ben met mensen die mooie ideeën hebben. Unieke plannen. Die anders denken en juist daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Tegelijkertijd zie ik ook veel twijfel en angst: ‘Kan wat ik wil wel?’ en ‘Kan ik het wel waarmaken?’  

Dat is niet vreemd. Als je ideeën hebt die vernieuwend zijn, heb je weinig om bij af te kijken. Weinig om je geloof te kunnen sterken dat het kan. Als je grote plannen hebt, is de kans groter dat er dingen misgaan. Bovendien zullen de mensen in je omgeving wat terughoudend zijn. Uit liefde zullen ze je vragen: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Of ze vragen ‘Hoe ga je dat dan doen?’ 

Je hoeft nog niet te weten hoe 

Zodra je buiten de gebaande paden gaat, zijn ‘hoe’-vragen moeilijk te beantwoorden. Je weet het namelijk nog niet. Dat vergroot de kans dat je gaat twijfelen aan de mate waarin het kan. Als hoogbegaafde ben je namelijk gewend dat je meestal goed kunt zien hoe je van A tot Z komt. Je kunt dingen goed uitdenken en overzien.  

Als je nog niet kunt zien hoe je het gaat realiseren, kun je de conclusie trekken dat het dan dus niet kan. Dit gebrek aan geloof staat je dan in de weg van het uitvoeren en realiseren van je plannen. Het zorgt er bovendien voor dat je net niet gaat doen wat er gedaan moet worden omdat je terughoudend blijft. Daarmee maak je dan waar dat je jouw plannen niet gaat realiseren. Als je ergens halve effort ingooit, krijg je ook maar half resultaat. 

Om te voorkomen dat je jouw self-fulfilling prophecy gaat waarmaken, is het belangrijk dat je jouw geloof gaat versterken. Dat je jezelf de overtuiging eigen maakt dat je nu nog niet de hele weg hoeft te zien om op weg te kunnen gaan. Het hoe gaat zich namelijk vormen als je op weg gaat. Met elke stap die je zet, kun je weer beter zien wat de volgende stap moet zijn. 

Geef de dromer de ruimte 

Als kritische denker, zul je ook kritisch zijn op je eigen plannen en de haalbaarheid daarvan. Dit kan een belemmerende factor zijn in het realiseren van je plannen. Het kan de dromer die je in je hebt onderdrukken. Wat we vaak vergeten is dat onze dromen voorbodes zijn van onze toekomst. Deze dromen lijken vaak onrealistisch en misschien zelfs onmogelijk, maar in de woorden van Terry Pratchett: ‘You need to believe in things that aren’t true. How else can they become?’. 

Het is juist omdat je kunt zien wat er nog niet is, dat je iets kunt toevoegen aan de wereld. Het is daarbij heel logisch dat je gaat twijfelen en dat anderen het onrealistisch noemen. Het is er namelijk nog niet. Je zult daarom op jezelf moeten vertrouwen. Jezelf sterken in het geloof dat het kan. Onthoud ook dat onrealistisch niet hetzelfde is als onmogelijk. Het betekent alleen dat het er nog niet is. En vaak worden dingen die nu onmogelijk lijken op een later moment ineens wel mogelijk. Sowieso zijn er altijd stappen die je nu al kunt zetten om het onmogelijke minder onmogelijk te maken. 

Wat kun je doen? 

Als je plannen en ideeën hebt die je graag wilt realiseren, ga dan aan de slag met het versterken van je geloof. Hoe sterker jouw geloof, hoe beter je straks ook om kunt gaan met de obstakels die je onderweg tegen gaat komen. Geloof staat namelijk tegenover volharden. Volharden wordt daarom makkelijker als je een ijzersterk geloof hebt in dat wat jij wilt kan en gerealiseerd gaat worden. 

Om je geloof te versterken kun je gaan focussen op je gewenste eindplaatje. Dat helpt jouw brein eraan wennen dat het mogelijk is. Visualiseer de ideale uitkomst. Ga het dagelijks voor je zien alsof het er al is. Dit doe je door bijvoorbeeld ergens in stilte te gaan zitten en vijf minuten de tijd te nemen om met je ogen dicht dat scenario voor je te gaan zien. Hoe ziet het eruit? Wat ben jij in dat scenario aan het doen? 

Ga op zoek naar mensen die op een soortgelijk pad zijn. Door bij hen te zien wat er mogelijk is, ga je zelf ook meer geloven in wat er mogelijk is voor jou. Bovendien kun je elkaar steunen in de periodes dat het wat moeilijker gaat en je wordt getest op je geloof. 

— 

Geloof je in je eigen plannen en ideeën? Waarom wel of waarom niet? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 28

 1. Een heel herkenbare blog. Uiteindelijk ben ik mijn eigen saboteur en dat zou ik graag willen doorbreken. Al je blogs bewaar ik om ze weer te lezen en in mij op te nemen. Bedankt hiervoor

  1. Post
   Author
 2. Ik ben 3,5 jaar geleden begonnen met mijn eigen bedrijf, en 2 maanden later werd ik helemaal afgekeurd. Ik voelde me een geknakt boompje, ipv een bloeiende struik. Ik was ondertussen wel op weg om te revalideren van ziekte en het ging al een stuk beter met me, maar ik zou nooit meer de oude worden. Wel juichte de keuringsarts het toe dat ik op mijn manier gewoon actief zou zijn, ook met mijn bedrijfje. Maar zonder stress en met veel rust. En zo begon ik met het geven van kunstworkshops.

  De eerste workshop die ik ontwierp hield ik heel dicht bij mezelf. Ik wilde minimaal 3 deelnemers. Ik had 2 aanmeldingen en vroeg er een goede vriendin bij. En zo ben ik begonnen. Inmiddels heb ik ook andere kunstworkshops ontwikkeld en vragen externen me om een workshop bij hun instelling te verzorgen. Ik had toen ik begon geen idee waar ik aan begon, maar ik had wel de grote droom dat ik zou kunnen doen waar ik blij van word. En ik had niet voor niets de master Kunsteducatie gedaan, beeldende cursussen gevolgd en 25 ervaring in het onderwijs.

  Ik ontdekte al snel dat ik het ondernemerschap heel leuk vond. Ik hield me al gauw op mijn manier bezig met marketing, geinspireerd door gratis webinars en blogs e.d. Totaal onverwacht voor mij ben ik nu een achterban aan het opbouwen. Mensen die graag mijn workshops volgen, en mijn social media berichten en dierbare contacten zijn geworden. In marketingtermen “je ideale klant”, maar dat vind ik zo kil klinken. Nu ik een basis heb gelegd, durf ik verder te dromen. Mijn bedrijf krijgt een profiel. Ik heb net een eerste logo laten ontwerpen voor Studio Grady, heel blij mee.

  Ik voel me niet langer een kasplantje, maar een exotische bloem die wat speciale verzorging nodig heeft. Om goed te kunnen functioneren moet ik wel rekening houden met mijn chronische beperkingen. Maar ik blijf dromen, ondernemen en buiten de lijntjes kleuren. In het begin maakten mensen om me heen zich zorgen om me, of ik niet teveel deed. Nu zien ze hoe goed het gaat en hoe goed het me doet dat ik op mijn manier met mijn vak bezig kan zijn. In plaats van op de rem gaan staan, gaan ze nu naast me staan.

  1. Dag Grady,
   Ik heb Uw betoog met veel bewondering gelezen.
   Ondanks tegenslagen en twijfels, gewoon verdergaan met het realiseren van
   een droom, een doel.
   Complimenten en alle respect.
   Leerzaam en inspirerend.

   Amy.

  2. Wat een ontzettend mooi verhaal Grady
   Het zou zomaar van mij kunnen zijn en ik hou de hoop dat dat ook gebeurd.
   Ik krijg nu toch nog een sprankel hoop door jou verhaal, omdat op het moment het vertrouwen minder is en ik bang ben dat ik het kwijtraak ……. mijn doel !
   Ook voor mezelf beginnen heel kleinschalig, vanwege ook mijn chronische beperkingen, kleurrijke kruidig en gezonde gerechten bereiden!

   1. Dank je wel, Anita.
    Ik heb gemerkt door mijn doelen klein te houden, wel te dromen en steeds kleine stapjes te zetten die haalbaar voor me zijn, dat ik dan toch mooie dingen kan doen. Ik heb een goede opleiding en veel ervaring en hoef dan ook geen concessies te doen aan de kwaliteit van wat ik aanbied. En ik vind het leuk om steeds nieuwe dingen te ontwerpen. Maar ik doe het niet allemaal zelf. Ik heb regelmatig contact met mijn huisarts om vinger aan de pols te houden en heb ook regelmatig een gesprek met mijn POH GGZ, een hulpverleenster bij de huisarts.

    Als je chronische beperkingen hebt, kijk dan naar wat wel mogelijk is, dan groeit het vanzelf. Kijk bijv. of je een website met recepten kunt beginnen en een facebookgroep of dergelijke. En organiseer eens in de zoveel tijd een etentje, of een middagje een workshop. Heb je grotere dromen? Kijk dan hoe je ze kunt vertalen in een haalbaar format. Heel veel succes!

    Grady

  3. Post
   Author

   Geweldig Grady om de groei in jouw ervaring te mogen lezen. Dankjewel dat je dit wilde delen. Ik denk dat je met jouw woorden veel mensen hoop geeft die zich nu net zoals jij in het begin voelde. Trouwens als wij ooit iets voor je kunnen betekenen, neem gerust contact met ons op.

  4. Hey Grady, wat grappig dat ik jou hier tegenkom. Ik lees deze blog en zie jouw naam. Ik ben ook nog volop aan het dromen en jouw verhaal vind ik idd ook inspirerend voor mezelf om door te gaan.

 3. Hi Adrienne,

  Dit is mijn eerste blog wat ik van je lees. En ik moet zeggen het is precies waar ik tegen aan loop met dit soort vragen. Fijn dat je hierop antwoord hebt kunnen geven! Ik ben benieuwd naar de andere blogs van je.

  Groetjes,
  Shirley

  1. Post
   Author

   Leuk om te lezen Shirley dat je herkenning in de blogs vindt. Wist je dat wij ook 2x per dag een kleine qoute delen via Facebook? Je bent altijd welkom om Gifted People daar te volgen en je mening met ons en andere HB’ers te delen.

 4. Wederom zo’n mooie ‘eye-opener’ van jou Adrienne die erg van toepassing is op
  mijn persoonlijkheid en op mijn leven. Bedankt daarvoor !

  1. Post
   Author
 5. Dank je Adrienne voor je mooie woorden. Ze komen op het juiste moment. Trouwens, het boek “Thief of Time” van Terry Pratchett is één van de meest magische boeken die ik ooit gelezen heb. Fijne zondag voor je

  1. Post
   Author
 6. Ik heb vaak dromen waar ik enthousiast van wordt. Sommige heb ik niets mee gedaan andere heb ik met veel volhardendheid en geduld verwezenlijkt. Nu heb ik een droom waar ik echt in geloof en toch stel ik het steeds uit. Want ik wil mezelf niet teleurstellen. Het is te belangrijk voor mij. Ik geloof in mijn droom maar geloof niet genoeg in mezelf.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 7. Wéér zo ‘ongeloofelijk’ herkenbaar! Dank Adrienne!
  Vooral dat visualiseren van de ideale uitkomst helpt mij vaak. Maar “Zou je dat nou wel doen?” heeft grote invloed op mij!

  1. Post
   Author

   Dankjewel Leonie voor je reactie. Probeer dan echt je geloof in jezelf te versterken. Volg je trouwens onze Facebook groep ook? Daar komen 2x per dag inspirerende qoutes op waar jij en andere HB’ers op kunnen reageren. Mocht je het leuk vinden, je bent welkom.

 8. Amy.
  Ik heb in mijn leven een aantal plannen gerealiseerd die anderen
  onhaalbaar achtten.
  En het mij soms moeilijk maakten om er zelf in te blijven geloven.

  Ik ben nog altijd dankbaar dat ik toch mijn eigen pad ben blijven volgen.

  1. Post
   Author
 9. ja hoor voorheen moest ik alles direkt klaar hebben, zolang het maar klaar was en opgeruimd en netjes, sinds de scheiding heb ik alleen de vloer laten leggen en alle spullen erin verhuisd., de rest heb ik stukje bij beetje gemaakt zoals ik het wilde hebben, een echt vijf jaren plan.
  Soms ga je snel en soms langzaam door tegenslagen of dingen die gewoon weg niet kunnen, de ideeen heb ik al jaren op papier gezet en dit jaar heb ik sommige verwezenlijkt, getekend, opgemeten en berekend, klaar voor uitvoering.. op dit moment is het uitstel, want het zijn wel investeringen en deze moeten samengepaard gaan met zin en tijd. maar de langdurige projecten nemen langzaam vorm. ben je dan lui? Dat ook ben je volhardend, of geloof ik dat het wel afkomt, alleen in mijn tijd?

  1. Post
   Author
 10. Ik kan dit uit eigen ervaring alleen maar onderschrijven. Het is zelfs nog sterker: als je met PASSIE in een droom gaat staan, en je groeit organisch mee met wat zich aandient op de weg naar de verwezenlijking ervan (terwijl je zelf nooit de focus verliest!), dan is de uitkomst nog veel onmogelijker dan wat je dacht vóór je eraan begon. 🙂 We leven in een wereld van wonderen! 😀

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *