Eén van de bijzondere dingen aan het werken met hoogbegaafden vind ik dat ik omringd ben met mensen die mooie ideeën hebben. Unieke plannen. Die anders denken en juist daarmee een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Tegelijkertijd zie ik ook veel twijfel en angst: ‘Kan wat ik wil wel?’ en ‘Kan ik het wel waarmaken?’  

Dat is niet vreemd. Als je ideeën hebt die vernieuwend zijn, heb je weinig om bij af te kijken. Weinig om je geloof te kunnen sterken dat het kan. Als je grote plannen hebt, is de kans groter dat er dingen misgaan. Bovendien zullen de mensen in je omgeving wat terughoudend zijn. Uit liefde zullen ze je vragen: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Of ze vragen ‘Hoe ga je dat dan doen?’ 

Je hoeft nog niet te weten hoe 

Zodra je buiten de gebaande paden gaat, zijn ‘hoe’-vragen moeilijk te beantwoorden. Je weet het namelijk nog niet. Dat vergroot de kans dat je gaat twijfelen aan de mate waarin het kan. Als hoogbegaafde ben je namelijk gewend dat je meestal goed kunt zien hoe je van A tot Z komt. Je kunt dingen goed uitdenken en overzien.  

Als je nog niet kunt zien hoe je het gaat realiseren, kun je de conclusie trekken dat het dan dus niet kan. Dit gebrek aan geloof staat je dan in de weg van het uitvoeren en realiseren van je plannen. Het zorgt er bovendien voor dat je net niet gaat doen wat er gedaan moet worden omdat je terughoudend blijft. Daarmee maak je dan waar dat je jouw plannen niet gaat realiseren. Als je ergens halve effort ingooit, krijg je ook maar half resultaat. 

Om te voorkomen dat je jouw self-fulfilling prophecy gaat waarmaken, is het belangrijk dat je jouw geloof gaat versterken. Dat je jezelf de overtuiging eigen maakt dat je nu nog niet de hele weg hoeft te zien om op weg te kunnen gaan. Het hoe gaat zich namelijk vormen als je op weg gaat. Met elke stap die je zet, kun je weer beter zien wat de volgende stap moet zijn. 

Geef de dromer de ruimte 

Als kritische denker, zul je ook kritisch zijn op je eigen plannen en de haalbaarheid daarvan. Dit kan een belemmerende factor zijn in het realiseren van je plannen. Het kan de dromer die je in je hebt onderdrukken. Wat we vaak vergeten is dat onze dromen voorbodes zijn van onze toekomst. Deze dromen lijken vaak onrealistisch en misschien zelfs onmogelijk, maar in de woorden van Terry Pratchett: ‘You need to believe in things that aren’t true. How else can they become?’. 

Het is juist omdat je kunt zien wat er nog niet is, dat je iets kunt toevoegen aan de wereld. Het is daarbij heel logisch dat je gaat twijfelen en dat anderen het onrealistisch noemen. Het is er namelijk nog niet. Je zult daarom op jezelf moeten vertrouwen. Jezelf sterken in het geloof dat het kan. Onthoud ook dat onrealistisch niet hetzelfde is als onmogelijk. Het betekent alleen dat het er nog niet is. En vaak worden dingen die nu onmogelijk lijken op een later moment ineens wel mogelijk. Sowieso zijn er altijd stappen die je nu al kunt zetten om het onmogelijke minder onmogelijk te maken. 

Wat kun je doen? 

Als je plannen en ideeën hebt die je graag wilt realiseren, ga dan aan de slag met het versterken van je geloof. Hoe sterker jouw geloof, hoe beter je straks ook om kunt gaan met de obstakels die je onderweg tegen gaat komen. Geloof staat namelijk tegenover volharden. Volharden wordt daarom makkelijker als je een ijzersterk geloof hebt in dat wat jij wilt kan en gerealiseerd gaat worden. 

Om je geloof te versterken kun je gaan focussen op je gewenste eindplaatje. Dat helpt jouw brein eraan wennen dat het mogelijk is. Visualiseer de ideale uitkomst. Ga het dagelijks voor je zien alsof het er al is. Dit doe je door bijvoorbeeld ergens in stilte te gaan zitten en vijf minuten de tijd te nemen om met je ogen dicht dat scenario voor je te gaan zien. Hoe ziet het eruit? Wat ben jij in dat scenario aan het doen? 

Ga op zoek naar mensen die op een soortgelijk pad zijn. Door bij hen te zien wat er mogelijk is, ga je zelf ook meer geloven in wat er mogelijk is voor jou. Bovendien kun je elkaar steunen in de periodes dat het wat moeilijker gaat en je wordt getest op je geloof. 

— 

Geloof je in je eigen plannen en ideeën? Waarom wel of waarom niet? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden