Ik geloof ontzettend in de kracht van humor. Voor mij voelt een dag niet gelachen ook echt als een dag niet geleefd. Wat ik alleen een lange tijd lastig heb gevonden, is dat ik mezelf totaal kan verliezen in mijn lach. Zodra ik iets vertel wat ik zelf heel grappig vind, begin ik soms zo hard te lachen, dat ik gewoon geen woord meer kan uitbrengen. Super onhandig voor de persoon die een gesprek met mij probeert te voeren en nog geen idee heeft waarom ik zo aan het lachen ben. Hij of zij moet dan wat geduld opbrengen en wachten tot ik weer in staat ben het gesprek verder op te pakken. Ik heb daarom regelmatig gehoord ‘Als je nu even ophoudt met lachen, dan kan ik je verstaan’.  

Ergens in mijn hoofd heeft daarom een lange tijd de gedachte rondgespookt dat mensen het maar vervelend en irritant vinden als ik mijn uitbundigheid toon. Maar juist in de uitbundigheid, in het mezelf verliezen in het moment, in de lach, vond en vind ik het grootste geluk.  

De unieke kwaliteiten van het intens-zijn 

Het intens-zijn, het intens voelen en het intens beleven, zijn eigenschappen die ervoor zorgen dat je bewust kunt zijn van ervaringen die anderen ontgaan. Je kunt de subtiliteiten in het dagelijks leven opmerken en opgaan in het moment. Wanneer je iets vindt wat jouw interesse heeft, kun je, zoals in de vorige blog beschreven, jezelf daar helemaal in verliezen. Daardoor kun je ook tot bijzondere prestaties komen die voor anderen niet mogelijk zijn omdat je net dat beetje extra levert. Omdat je doorgaat waar anderen stoppen. Hier speelt ook het leggen van een hoge lat en perfectionisme een rol in. Dat kan namelijk een prachtige kwaliteit zijn die bijdraagt aan wat jij te doen hebt, zolang je deze kunt inzetten zonder dat je jezelf daarin voorbijloopt.  

Het intens-zijn kan daarnaast ook een drive en enthousiasme tot stand brengen die het mogelijk maakt dat je anderen in beweging kunt zetten. Mensen haken aan op iets wat voor jou belangrijk en relevant is omdat jij hier zelf zo betrokken bij bent en gedrevenheid voor toont. Wanneer je iets wilt realiseren of bewerkstelligen, kan deze kwaliteit er dan ook voor zorgen dat je het niet in je eentje hoeft te doen. Je trekt namelijk mensen aan die met hun kwaliteiten en eigenschappen willen bijdragen. 

Het intens-zijn brengt bovendien een uitbundigheid in het karakter mee zoals we in het eerste deel van dit thema hebben gezien. Dat maakt ook dat de mate waarin jij jouw intens-zijn kunt benutten afhankelijk is van de omgeving waar jij je in bevindt. Een passende omgeving, haalt de kwaliteiten naar boven terwijl een niet-passende omgeving ervoor zorgt dat jij aan jezelf gaat twijfelen, jezelf gaat inhouden of juist voorbij gaat lopen. 

De valkuilen van het intens-zijn 

De kenmerkende “te’s” en de uitbundigheid die jou jouw maken, zal in een niet-passende omgeving door anderen vaker als vervelend bestempeld worden. Wanneer je daardoor al op jonge leeftijd signalen krijgt van jouw omgeving dat je niet zo druk moet zijn, niet zo enthousiast, niet zo gevoelig, niet zo perfectionistisch, niet zo uitbundig moet lachen, dan is de kans groot dat je jouw intens-zijn gaat verbloemen, net zoals we bij het anders-zijn hebben gezien. Niet alleen kost dat veel energie, je houdt er ook een onjuiste situatie mee in stand. Als jij namelijk probeert iemand te zijn die jij niet bent, of een ingehouden versie hiervan, dan zul je niet snel mensen vinden die juist jouw uitbundigheid kunnen waarderen. Mensen die passen bij jou worden namelijk aangetrokken als ze kunnen zien wie jij in de kern bent. Die mensen haken aan op jouw eigenaardigheden.  

Ook onderdeel van het intens-zijn, is het leggen van een bovengemiddeld hoge lat. In een omgeving zonder duidelijke grenzen kan dit ervoor zorgen dat jij jezelf voorbijloopt. Dat is ook afhankelijk van de mate waarin je weet wat past bij jou en jouw blauwdruk zodat je kunt selecteren wat wel en niet belangrijk is. Sommige dingen vragen namelijk die extra moeite en aandacht van je en anderen dingen zijn simpelweg minder belangrijk. Als je daar ook de lat voor jezelf heel hoog legt, ben je jouw energie en tijd niet heel efficiënt aan het besteden. Beter is het om selectief te zijn op de dingen waar je de lat hoog legt voor jezelf.   

Als laatste in deze kan ook een bovengemiddeld gevoeligheid valkuilen meebrengen. Wanneer je anderen namelijk goed kunt aanvoelen, kun je soms niet goed meer voelen wat van jou is en wat van die ander is. Daarom is het bijvoorbeeld zo belangrijk om het proces van zelfonderzoek te doorlopen in jouw alleen-tijd, in de momenten dat je uit contact bent met een ander. Dan kun je namelijk pas naar binnen gaan keren om te kijken en te voelen wat echt klopt voor jou. Om te gaan ontdekken wat voor jou de bedoeling is, wat jouw weg is en wat jou blij maakt.   

Wat kun je doen? 

Om vooral de gaven te kunnen inzetten en de valkuilen te voorkomen, is het in de basis nodig dat jij leert herkennen hoe jij bedraad bent en in welke omgevingen dat het beste tot uiting komt. Waar kun jij gevoelsmatig zoveel mogelijk jezelf zijn? Waar waarderen mensen de persoon die jij bent en jouw unieke kwaliteiten? Wat zijn de omgevingen waarin jij je fijn voelt? En als je die omgevingen nu nog niet hebt, ga dan onderzoeken hoe je die vaker kunt gaan opzoeken. 

Naast het weten hoe je bedraad bent, is het nodig dat je weet wat echt belangrijk voor jou is en wat klopt voor jou; wat past in jouw blauwdruk. Dan kun je namelijk hier jouw focus opleggen en daar jezelf extra voor inzetten. Daarbij is het wel nodig om grenzen voor jezelf te gaan aanbrengen. Zowel in je werk als in de leuke dingen die je daar omheen doet. Bepaal bijvoorbeeld van tevoren wanneer iets goed genoeg is en welk resultaat je wilt nastreven. Bepaal ook wanneer je rust en tijd neemt om op te laden zodat je jezelf niet voorbijloopt. 

Het ontdekken van jouw blauwdruk is daarnaast een proces wat je vooral doet in jouw alleen-tijd, maar dat betekent niet dat je het alleen moet doen. Het alles maar zelf uitzoeken en het wiel opnieuw uitvinden, is zonde van jouw kostbare tijd. Durf om hulp te vragen, maak gebruik van coaching waar een goed proces onderligt zodat jij gefaciliteerd wordt in jouw zoektocht, zonder dat je beïnvloed wordt in jouw proces door de emoties en uitingen van een ander. Weet ook, wij helpen je graag. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor de mogelijkheden. 

Zet jij vooral de gaven in van het intens-zijn, of loop je eerder tegen de valkuilen aan? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden