Zelf vind ik het heerlijk om te creëren, om nieuwe dingen te ontwikkelen. Of het nou een coachingstraject, een training of een volledige opleiding is, eigenlijk maakt het me niet zo veel uit. Als ik maar mag gaan maken, iets in de wereld kan zetten om anderen te helpen en te inspireren.

Het creatieproces vind ik daarbij enorm interessant. Hoe je van concept tot realisatie komt, en vooral wat dat met je als persoon doet. De twijfels die je voelt, de onzekerheid, de vragen als ‘hebben mensen dit wel nodig?, ‘gaan mensen dit wel lezen?’ Gaan ze hier wel iets mee doen?’ Vaak denk ik dan aan de quote van Henry Ford: ‘Als ik de mensen had gevraagd wat ze wilden, hadden ze mij gevraagd om een sneller paard.’ 

Begin maar vast met ontwikkelen

Voor de eerste auto uitkwam, hadden mensen nog niet van gehoord van een auto. Ze konden zich niet voorstellen wat dat was en wat het deed en dus hadden ze dat ook niet nodig. De uitvinder van de auto had zich op dat moment uit het veld kunnen laten slaan en kunnen denken, ‘als mensen dat niet nodig hebben, dan heeft het weinig zin als ik het ga maken’. Waarschijnlijk is die gedachte bij hem wel naar boven gekomen, dat kan ik helaas niet navragen ;). Maar hij heeft zijn ideeën en plannen wel doorgezet, met als gevolg dat wij het nu normaal vinden om een auto te rijden.

De auto is meteen een groot voorbeeld, maar er zijn ook voorbeelden op kleinere schaal. Denk aan het schrijven van een boek, of nieuwe software, het ontwikkelen van een bepaald online platform. Iedere dag worden er nieuwe dingen gecreëerd. Vaak pas als ze er zijn, gaan anderen zien wat het “nut” ervan is.

Veel mensen hebben het nodig om het eerst te zien, voordat ze het kunnen begrijpen. Dat wat zich in jouw hoofd afspeelt, is misschien heel duidelijk voor jou, maar voor de mensen om je heen waarschijnlijk nog niet. Het kan ook zijn dat jouw ideeën nu nog te vroeg komen, maar ook dan is het belangrijk dat je alvast begint met ontwikkelen. Zodat het er straks is, als het er wel de tijd voor is.

Je gaat ook merken dat hoe meer jij van jouw ideeën iets tastbaars maakt, des te meer andere mensen het gaan begrijpen en vaak zelfs enthousiast worden over wat je doet. Soms is het dus ook een kwestie van even je oren sluiten voor de “nay-sayers” en als een dove gewoon aan de slag gaan.

Wat kun je doen?

Neem jouw ideeën serieus. Begin met maken, met creëren. Wacht niet tot er vraag is, wacht niet op goedkeuring van anderen of tot iedereen begrijpt wat je bedoelt. Ga het doen, sta voor jouw ideeën. Hoe mooi is de wereld als we allemaal op onze eigen wijze waarde kunnen toevoegen?

Ik ben benieuwd, herken je dit? Heb jij nog ideeën op de plank liggen? En wat ga je daar mee doen? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden