eerst zien dan begrijpen

Eerst zien, dan begrijpen

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 8 Comments

Zelf vind ik het heerlijk om te creëren, om nieuwe dingen te ontwikkelen. Of het nou een coachingstraject, een training of een volledige opleiding is, eigenlijk maakt het me niet zo veel uit. Als ik maar mag gaan maken, iets in de wereld kan zetten om anderen te helpen en te inspireren.

Het creatieproces vind ik daarbij enorm interessant. Hoe je van concept tot realisatie komt, en vooral wat dat met je als persoon doet. De twijfels die je voelt, de onzekerheid, de vragen als ‘hebben mensen dit wel nodig?, ‘gaan mensen dit wel lezen?’ Gaan ze hier wel iets mee doen?’ Vaak denk ik dan aan de quote van Henry Ford: ‘Als ik de mensen had gevraagd wat ze wilden, hadden ze mij gevraagd om een sneller paard.’ 

Begin maar vast met ontwikkelen

Voor de eerste auto uitkwam, hadden mensen nog niet van gehoord van een auto. Ze konden zich niet voorstellen wat dat was en wat het deed en dus hadden ze dat ook niet nodig. De uitvinder van de auto had zich op dat moment uit het veld kunnen laten slaan en kunnen denken, ‘als mensen dat niet nodig hebben, dan heeft het weinig zin als ik het ga maken’. Waarschijnlijk is die gedachte bij hem wel naar boven gekomen, dat kan ik helaas niet navragen ;). Maar hij heeft zijn ideeën en plannen wel doorgezet, met als gevolg dat wij het nu normaal vinden om een auto te rijden.

De auto is meteen een groot voorbeeld, maar er zijn ook voorbeelden op kleinere schaal. Denk aan het schrijven van een boek, of nieuwe software, het ontwikkelen van een bepaald online platform. Iedere dag worden er nieuwe dingen gecreëerd. Vaak pas als ze er zijn, gaan anderen zien wat het “nut” ervan is.

Veel mensen hebben het nodig om het eerst te zien, voordat ze het kunnen begrijpen. Dat wat zich in jouw hoofd afspeelt, is misschien heel duidelijk voor jou, maar voor de mensen om je heen waarschijnlijk nog niet. Het kan ook zijn dat jouw ideeën nu nog te vroeg komen, maar ook dan is het belangrijk dat je alvast begint met ontwikkelen. Zodat het er straks is, als het er wel de tijd voor is.

Je gaat ook merken dat hoe meer jij van jouw ideeën iets tastbaars maakt, des te meer andere mensen het gaan begrijpen en vaak zelfs enthousiast worden over wat je doet. Soms is het dus ook een kwestie van even je oren sluiten voor de “nay-sayers” en als een dove gewoon aan de slag gaan.

Wat kun je doen?

Neem jouw ideeën serieus. Begin met maken, met creëren. Wacht niet tot er vraag is, wacht niet op goedkeuring van anderen of tot iedereen begrijpt wat je bedoelt. Ga het doen, sta voor jouw ideeën. Hoe mooi is de wereld als we allemaal op onze eigen wijze waarde kunnen toevoegen?

Ik ben benieuwd, herken je dit? Heb jij nog ideeën op de plank liggen? En wat ga je daar mee doen? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 8

  1. Super herkenbaar dit. Ik heb op mijn nachtkastje zo’n boekje van boekenvoordeel met alleen maar lege bladzijden. Inmiddels is ie niet meer zo leeg. Als mijn hoofd ontploft van de ideeen en ik er niet van kan slapen lig ik te tekenen wat er in mijn hoofd zit, maak ik schema’s, werk in dingen uit. Heel af en toe komt er een idee langs waar ik echt iets mee ga doen. Maar hoe moeilijk is het om wat er in je hoofd zit richting anderen onder woorden te brengen. Ik ben pas maar gewoon gestart met een uitleg op Facebook waar ik naartoe wil, dat ik nog niet weet hoe dat zal gaan lopen en welke weg ik ga bewandelen, maar dat mensen toch alvast een klein beetje idee krijgen van hoe mijn werk er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien. Daarvoor heb ik een groot netwerk nodig, dus mijn bericht wordt lekker gedeeld door mensen en ik heb al een paar contacten opgedaan. Het begin is er…!
    Succes allemaal met alle mooie ideeen!

  2. Dit is een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb over hoogbegaafdheid. Dat het kan zijn dat je ideeën hebt die je niet aan anderen uit kunt leggen. Je ziet verbanden die anderen niet zien en je wilt dingen creëren waar anderen het nut niet van zien en die je ook moeilijk aan hen kunt uitleggen. Dat is vaak eenzaam, maar het is wel belangrijk dat je toch doorzet. Je hebt het idee niet voor niets gekregen. En het woord ‘gekregen’ zou je daarbij letterlijk kunnen opvatten, zoals ik ook doe. Dat betekent overigens niet dat ik vind dat ik per sé met ieder idee iets moet doen, maar vooral dat ik iets waar ik in geloof niet zomaar moet opgeven. Ook al kan ik het (nog) aan niemand uitleggen.
    Net als Katie ontbreekt het mij overigens ook aan de vaardigheid om ideeën echt neer te zetten. Ik blijf vaak alleen maar in mijn hoofd (of in kladjes) spelen met een idee. Mogelijk omdat ik denk dat ik anders alleen nog met dát idee bezig kan zijn en niet met al die andere dingen die ik bedenk.

  3. Ik heb twee kinder (voorlees) boeken geschreven over het leven voor en na de dood. Het zgn paranormale dat kinderen vaak heel normaal vinden. Maar hoewel het door degenen die het gelezen hebben heel goed is ontvangen , loopt het verder amper. Eerste boek kwam uit in 2011 , het tweede in 2017. Ik heb nog steeds het gevoel dat het nog te vroeg is. Maar ik ben wel blij dat ik gewoon ben gaan schrijven. de weg op zich was al fijn en liet me ontdekken hoe fijn ik schrijven vind. ik herken me elke keer weer in de dingen die je schrijft. Fijn om te weten dat er meer mensen zijn die denken zoals ik . mijn man en kinderen zijn gelukkig ook uit hetzelfde hout gesneden.

  4. Ik ben niet zo goed in dingen creëren, ook omdat ik al vanaf jongs af aan de overtuiging heb dat ik niet creatief ben (met name doordat ik niet mooi kon schrijven, tekenen of knutselen). Ook merk ik vaak dat mijn ideeën ergens over niet aanslaan bij collega’s. Ik denk dus ook vaak dat mijn ideeën niet zo goed zijn. Of dat echt zo is, weet ik nog steeds niet. Maar ik zou het wel graag leren, om dingen neer te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *