Een mindset gericht op leren en groei

Een mindset gericht op leren en groei

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 13 Comments

Ik geniet van leren en groei. Steeds een laagje dieper en verder gaan. Als hoogbegaafde is het cruciaal dat je tijd, geld en energie blijft investeren in persoonlijke ontwikkeling en groei. Alleen al omdat je daarmee wordt voorzien in je verlangen naar intellectuele prikkeling.   

Ik geloof bovendien dat investeren in jezelf de meest waardevolle investering is die je kunt doen. Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat jij nodig hebt en wat klopt voor jou. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken. Makkelijker om focus te houden. Makkelijker om te vinden wat bij jou past, zowel op gebied van werk als relaties.  

Daarbij is het ook belangrijk dat je dat blijft doen. Dat je blijft investeren. Het leven is in mijn ogen een puzzel en de puzzelstukjes vind je onderweg naar een volgende bestemming. Daarom is het nodig om scherp te blijven op wat jouw weg is. Dat je open blijft staan voor de volgende stap in jouw leerproces.  

Dat is meteen ook waar ik de meeste zelfsabotage zie ontstaan. Zo kreeg ik laatst bijvoorbeeld weer de vraag ‘Past het coaching traject Insight bij mij? Ik ben namelijk al heel ver’. Natuurlijk is het goed om de afweging te maken in hoeverre iets je verder helpt. Het is ook zo dat hoe meer je al weet, hoe minder nieuwe inzichten je ergens mee gaat opdoen. Maar dat betekent niet dat trajecten, boeken of andere vormen van hulp je niet meer verder kunnen helpen. Het antwoord ligt niet altijd in het nieuwe. Het ligt in de verdieping. 

De verdieping ontstaat vanuit herhaling 

Kenmerkend voor hoogbegaafdheid is de leergierigheid en nieuwsgierigheid. Daarmee samen gaat soms de weerstand tegen herhaling. In het nieuwe lijkt namelijk relatief meer te leren en te ontdekken. 

Deze weerstand ontstaat soms ook vanuit de schooltijd. Als hoogbegaafde loop je voor in je ontwikkeling. Daardoor is de kans aanwezig dat je op school veel hebt moeten wachten tot de andere kinderen bij waren. De andere kinderen hadden meer herhaling nodig. Jij kon al verder na één keer de stof te hebben gehoord. Als gevolg heb je de overtuiging aangenomen dat herhaling een onnodige en onnuttige tijdsbesteding is.  

Wanneer je zoveel mogelijk herhaling probeert te voorkomen, krijg je echter bepaalde nuances niet mee. Deze nuances vind je namelijk in het nogmaals tot je nemen van informatie. Door de verdieping op te zoeken, ga je veel meer echt begrijpen wat iets voor jou betekent. Bovendien haal je antwoorden naar boven die dieper in jezelf liggen begraven. Niet al jouw antwoorden liggen aan de oppervlakte. Niet al jouw puzzelstukjes liggen op de eerste 100 meter van jouw reis. Niet al jouw gaven komen tevoorschijn als je iets één keer doet.  

Een mindset gericht op leren 

Het belangrijkste onderdeel van een mindset gericht op leren is dat je steeds de vraag stelt: ‘Wat kan ik hiervan leren?’ Door steeds op zoek te gaan naar wat iets voor jou betekent, en hoe het toepasbaar is voor jou, ga je merken dat je overal iets uit kunt halen. Dat er eigenlijk geen slechte investeringen zijn als het gaat om zelfonderzoek. Alles brengt je weer een stapje verder.  

Wanneer je bij jezelf merkt dat je al snel denkt ‘Oh dat weet ik al, dat sla ik over’, dan ontneem je jezelf de kans om een laag dieper te komen. Veel dingen zul je snel in de basis begrijpen en kunnen reproduceren, maar de complexiteit die je zoekt komt pas als je jezelf ergens in vastbijt. Als je iets nog een keer leest. Iets nog een keer doet. Je gaat ook merken dat sommige inzichten de eerste keer dat je iets doet nog niet naar boven komen. Die volgen pas als je iets blijft doen.  

Om een voorbeeld te geven. Stel dat jij aan het onderzoeken bent wat jij echt wilt en je hebt daar al best wat opdrachten voor gedaan, dan loop je het risico dat je bepaalde opdrachten niet meer doet omdat je ‘deze al eens gedaan hebt’. Dan blijf je hangen in oppervlakkige antwoorden als ‘mensen helpen’ of ‘van betekenis zijn’. Pas wanneer je soortgelijke oefeningen en opdrachten blijft herhalen, zul je meer tot de essentie kunnen komen. 

Wat kun je doen? 

Wees oplettend op gedachtes als: ‘Oh, dat weet ik al’ of ‘Dit heb ik al een keer gedaan’. Herken de zelfsabotage processen die jou in de weg staan van het groeien als mens en het kunnen vinden van de antwoorden die je zoekt. Onthoud dat antwoorden niet altijd aan de oppervlakte liggen. Door bepaalde opdrachten te blijven doen, kun je de verdieping vinden en de juiste antwoorden naar boven halen. 

Wees je ervan bewust dat je de verdieping vindt in herhaling. Leren, je iets eigen maken en groeien als mens komt voort uit steeds dat stapje extra zetten. Als je merkt dat je hier weerstand tegen hebt, onderzoek dan wat de basis is van die weerstand. Is het omdat je herhaling zonde vindt van je tijd? Ga dan oefenen met de overtuiging dat herhaling je juist de volgende stap kan bieden.  

— 

Sta jij open voor groei, of saboteer je jezelf nog te veel? Laat het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

 

Vorige blogVolgende blog

Comments 13

 1. Dank je voor deze mooie herinnering (en synchronisatie). Daarnet nam ik even pauze van mijn schrijven en ervoer ik precies de gedachte die je vermeldde: ” Dat werk heb ik toch al gedaan bij mezelf. Daar kan ik zo overheen stappen”. Maar toen begreep ik ook dat dit een uitnodiging was om er toch bij stil te staan. Het feit dat dit nu naar boven komt is juist het teken dat het nog aandacht nodig heeft om iets af te sluiten.

 2. Bedankt Adrienne voor het inzicht.
  Is het ook mogelijk om op een gegeven moment overspoeld te raken van wat je allemaal weet en gedaan hebt. Soms ben ik op een punt dat ik in de war raak met hoe ik iets moet oplossen, omdat ik zo veel verschillende dingen heb gedaan.

  1. Post
   Author
 3. Wat een eye opener. Zo heb ik herhaling nooit bekeken, vond het idd alleen maar tijdverspilling, want “dat weet ik wel”. Maar nav andere commentaren hier besef ik dat ik mezelf daarmee eigenlijk tekort doe. Wanneer je herhaalt vanuit een ander perspectief, vanuit nieuwsgierigheid en de vraag: wat kan ik hier nog meer uit halen, dan is het geen tijdverspilling, maar verdieping, verrijking en beter eigen maken vd informatie en evt achterliggende bijbedoelingen.
  En gelukkig ben je nooit te oud om te leren, ik vind t heerlijk.

  1. Post
   Author
 4. Verdieping door herhaling. Goed punt. Geldt voor iedereen, lijkt het, ook voor ons als hb-ers.
  En, een mens is nooit te oud om te leren.
  Goede balans, cadans, en contextualisering lijken daarbij ook nodig.
  Hoe dan ook, iedereen succes toegewenst.
  Jelle

  1. Post
   Author
 5. Hoi Hoi Adrienne,

  Ik vergeet iedere keer te antwoorden op je blogs . Komt ook door drukte maar om kort te gaan over het thema verdieping die ontstaat n.a.v. herhaling van stof…Ik weet niet beter en doe dat al heel lang op deze manier. Wat wel een punt kan zijn daardoor is dat ik dan voor de keuze kom te staan een thema te herlezen of een thema vanuit een andere invalshoek te bekijken. En dan moet ik kiezen anders blijf ik lezen en dat kost me weer veel tijd .
  Dat vind ik dan weer een punt om te kijken wat ik dan het beste kan doen, hetzelfde thema vanuit een andere invalshoek bekijken of nog een keer dezelfde stof herhalen . Van allebei leer je en dat maakt de keuze voor mij soms lastig omdat ik eigenlijk vind dat je ieder boek /thema minimaal 2 of 3 keer moet doornemen om het goed te kunnen doorgronden. Dan “zakt de stof door al mijn filters”‘ zoals ik het noem en kom ik tot de verdieping van een onderwerp. De hang naar het zelfde onderwerp vanuit een andere invalshoek bekijken “trekt” ook aan me en dat los ik meestal op door wel de nieuwe invalshoek te gaan bestuderen om vervolgens terug te springen op stof die ik daarvoor heb doorgenomen. Op deze manier heb ik én iets nieuws om te bestuderen en voel me daardoor sterker gemotiveerd om daarna de stof op te pakken die ik al ken om die nogmaals te bestuderen.

  Groetjes Daphne

  1. Post
   Author
 6. Blijven leren en blijven groeien is voor mij een must. Ik word er gelukkig van. Ik zat jarenlang vast in een baan en had geen energie over om mijn vleugels verder uit te slaan. Totdat ik toch weer kon gaan studeren. Ik kwam op mijn plek. Ik was al 43 maar pas nu voelde ik me samenvallen met mezelf en had ik geen last meer van depressies. Het liefst zou ik nu op mijn 54ste weer gaan studeren en misschien wel promoveren, maar ik heb na ziekte last van chronische beperkingen, waaronder een verminderde concentratie, dus dat gaat niet lukken. Wel bezoek ik netwerkdagen voor cultuurtrainers, ga ik soms naar een symposium of een studiedag, volgde ik een cursus kunstfilosofie. Behalve dat ik graag theoretiseer, maak ik ook graag kunst, ik ben o.a. kunstenaar. En nu ga ik in het najaar een verdiepend en explorerend cursustraject kunst maken volgen. Heerlijk om weer gevoed te worden en andere haarvaten in mij tot leven brengen.

  Wat herhalen en uitdiepen betreft, ik maak vaak kunst in series. Waarbij ik het thema waar ik mee bezig ben steeds verder uitdiep. Ik onderzoek vorm, lijn, vlak, kleur, betekenis, compositie etc. Dat heeft tot gevolg dat het me soms lukt om iets te maken waar ik echt blij van word. De rest is oefening, onderzoek. Dus veel herhaling van het werken met hetzelfde thema loont en is noodzakelijk om oorspronkelijk werk te maken.

  1. Post
   Author
 7. je hebt helemaal gelijk, je moet jezelf juist stimuleren, om te kijken of je het nu in 1x keer allemaal, beter sneller of anders kan, juist die dingen leer je gaandeweg, van vorige keer deed ik het zo, waar liep ik tegenaan, waarom heb ik dat gemist. vb. ik ging op voor consultant voor een programma, maar ik kreeg de basis en gaf toen ‘stoer’ aan dat ken ik al ik hoef dit niet nog een keer te doen, wat ik miste is dus niet de stof die herhaald moest worden, maar het teamverband erachter daar werd gesmeed, tsja langzaamaan merkte ik dat ik niet de opdrachten kreeg tov mijn collega’s… pas veel later besefte ik pas, van …ik deed alles geod en toch… dat was na de screening mijn punt van…dat had beter gekund.. je bent niet beter als de rest, doe je dan ook niet zo voor… zit gewoon de tijd uit en kijk of je nog wat gaten kunt dichten… soms is het wel zo en soms ook niet..

  ik heb er iig van geleerd voor de buitenkant..zal ik me niet meer zo voordoen (kameleongedrag) – en intern ben altijd op zoek naar verbetering en conclusies van ik heb alle manieren getest, ik weet het.. geen geshit meer over dit onderwerp..by anyone..

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *