Ik geniet van leren en groei. Steeds een laagje dieper en verder gaan. Als hoogbegaafde is het cruciaal dat je tijd, geld en energie blijft investeren in persoonlijke ontwikkeling en groei. Alleen al omdat je daarmee wordt voorzien in je verlangen naar intellectuele prikkeling.   

Ik geloof bovendien dat investeren in jezelf de meest waardevolle investering is die je kunt doen. Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat jij nodig hebt en wat klopt voor jou. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken. Makkelijker om focus te houden. Makkelijker om te vinden wat bij jou past, zowel op gebied van werk als relaties.  

Daarbij is het ook belangrijk dat je dat blijft doen. Dat je blijft investeren. Het leven is in mijn ogen een puzzel en de puzzelstukjes vind je onderweg naar een volgende bestemming. Daarom is het nodig om scherp te blijven op wat jouw weg is. Dat je open blijft staan voor de volgende stap in jouw leerproces.  

Dat is meteen ook waar ik de meeste zelfsabotage zie ontstaan. Zo kreeg ik laatst bijvoorbeeld weer de vraag ‘Past het coaching traject Insight bij mij? Ik ben namelijk al heel ver’. Natuurlijk is het goed om de afweging te maken in hoeverre iets je verder helpt. Het is ook zo dat hoe meer je al weet, hoe minder nieuwe inzichten je ergens mee gaat opdoen. Maar dat betekent niet dat trajecten, boeken of andere vormen van hulp je niet meer verder kunnen helpen. Het antwoord ligt niet altijd in het nieuwe. Het ligt in de verdieping. 

De verdieping ontstaat vanuit herhaling 

Kenmerkend voor hoogbegaafdheid is de leergierigheid en nieuwsgierigheid. Daarmee samen gaat soms de weerstand tegen herhaling. In het nieuwe lijkt namelijk relatief meer te leren en te ontdekken. 

Deze weerstand ontstaat soms ook vanuit de schooltijd. Als hoogbegaafde loop je voor in je ontwikkeling. Daardoor is de kans aanwezig dat je op school veel hebt moeten wachten tot de andere kinderen bij waren. De andere kinderen hadden meer herhaling nodig. Jij kon al verder na één keer de stof te hebben gehoord. Als gevolg heb je de overtuiging aangenomen dat herhaling een onnodige en onnuttige tijdsbesteding is.  

Wanneer je zoveel mogelijk herhaling probeert te voorkomen, krijg je echter bepaalde nuances niet mee. Deze nuances vind je namelijk in het nogmaals tot je nemen van informatie. Door de verdieping op te zoeken, ga je veel meer echt begrijpen wat iets voor jou betekent. Bovendien haal je antwoorden naar boven die dieper in jezelf liggen begraven. Niet al jouw antwoorden liggen aan de oppervlakte. Niet al jouw puzzelstukjes liggen op de eerste 100 meter van jouw reis. Niet al jouw gaven komen tevoorschijn als je iets één keer doet.  

Een mindset gericht op leren 

Het belangrijkste onderdeel van een mindset gericht op leren is dat je steeds de vraag stelt: ‘Wat kan ik hiervan leren?’ Door steeds op zoek te gaan naar wat iets voor jou betekent, en hoe het toepasbaar is voor jou, ga je merken dat je overal iets uit kunt halen. Dat er eigenlijk geen slechte investeringen zijn als het gaat om zelfonderzoek. Alles brengt je weer een stapje verder.  

Wanneer je bij jezelf merkt dat je al snel denkt ‘Oh dat weet ik al, dat sla ik over’, dan ontneem je jezelf de kans om een laag dieper te komen. Veel dingen zul je snel in de basis begrijpen en kunnen reproduceren, maar de complexiteit die je zoekt komt pas als je jezelf ergens in vastbijt. Als je iets nog een keer leest. Iets nog een keer doet. Je gaat ook merken dat sommige inzichten de eerste keer dat je iets doet nog niet naar boven komen. Die volgen pas als je iets blijft doen.  

Om een voorbeeld te geven. Stel dat jij aan het onderzoeken bent wat jij echt wilt en je hebt daar al best wat opdrachten voor gedaan, dan loop je het risico dat je bepaalde opdrachten niet meer doet omdat je ‘deze al eens gedaan hebt’. Dan blijf je hangen in oppervlakkige antwoorden als ‘mensen helpen’ of ‘van betekenis zijn’. Pas wanneer je soortgelijke oefeningen en opdrachten blijft herhalen, zul je meer tot de essentie kunnen komen. 

Wat kun je doen? 

Wees oplettend op gedachtes als: ‘Oh, dat weet ik al’ of ‘Dit heb ik al een keer gedaan’. Herken de zelfsabotage processen die jou in de weg staan van het groeien als mens en het kunnen vinden van de antwoorden die je zoekt. Onthoud dat antwoorden niet altijd aan de oppervlakte liggen. Door bepaalde opdrachten te blijven doen, kun je de verdieping vinden en de juiste antwoorden naar boven halen. 

Wees je ervan bewust dat je de verdieping vindt in herhaling. Leren, je iets eigen maken en groeien als mens komt voort uit steeds dat stapje extra zetten. Als je merkt dat je hier weerstand tegen hebt, onderzoek dan wat de basis is van die weerstand. Is het omdat je herhaling zonde vindt van je tijd? Ga dan oefenen met de overtuiging dat herhaling je juist de volgende stap kan bieden.  

— 

Sta jij open voor groei, of saboteer je jezelf nog te veel? Laat het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden