Londen, 2007. Ik vraag aan mijn beste vriendin “vinden ze het wel leuk dat ik er ben?” Met “ze” bedoel ik de groep waarmee we erop uit zijn getrokken tijdens deze schoolreis naar Londen. Ze kijkt me aan en zegt voorzichtig “ze vinden je een beetje ‘te’ aanwezig”. De rest van de avond zeg ik niets meer. Ik lach om de grapjes van anderen, maar maak ze zelf niet meer. Een beetje te aanwezig ben ik niet meer. Waarschijnlijk eerder te afwezig.

Denkt iedereen dat?

Deze gebeurtenis bracht in de dagen daarna de volgende interne vragendialoog op gang: “Was ik te aanwezig? Was dat niet goed? Wat is dan de juiste hoeveelheid van aanwezig zijn? Wanneer ben je precies goed aanwezig? Denkt iedereen dat? Ben ik overal te aanwezig?” Vooral dat laatste deed iets met mij. Het maakte me aan het twijfelen over mezelf en in hoeverre ik dat mocht zijn, in hoeverre ik geaccepteerd word voor wie ik ben. Want als ik inderdaad te aanwezig ben, is er dan iets mis met mij?

In het thema anderszijn schreef ik al over ons verlangen naar acceptatie, het verlangen onderdeel te zijn van een groep. De impact van een beetje “te” genoemd worden is daarom best groot. Het geeft aan dat er iets is mis is, dat je afwijkt van wat normaal is. En we zijn opgegroeid met de zin “te” is nooit goed. Als gevolg ga jij je aanpassen, inhouden en wat je voelt en denkt, voor je houden.

Genoemd worden versus zijn

Ben je vaak “te gevoelig” of “te emotioneel” genoemd, dan is de kans groot dat je moeite hebt met je emoties tonen. Ben je regelmatig “te druk” genoemd, dan probeer je rustig te zijn, terwijl jouw innerlijke dynamiek je oproept tot bewegen en als je vaak “te kritisch” bent genoemd, dan denk je wel twee keer na voordat jij ergens je mening over geeft.

Ik zie veel mooie en unieke mensen die hun “te’s” proberen te verbergen, zichzelf inhouden en daardoor vroeg of laat “barsten”. Want wie jij bent en al jouw kenmerken en eigenaardigheden, die hebben een functie en die laten zich niet eeuwig onderdrukken.

Er is een groot verschil tussen iets genoemd worden en iets zijn. Het zegt vooral iets over jou in combinatie met jouw omgeving. Daar waar je in de ene omgeving “te direct” bent, wordt er in andere omgevingen gezegd dat je “zo heerlijk zegt waar het op staat”. Alles is relatief, alles is in verhouding tot iets anders, tot iemand anders. En uiteindelijk ben jij gewoon jij. Soms ergens “te”, maar zelf altijd goed.

Leef in het verlengde van wie je bent

Zelf ben ik regelmatig en veel verschillende “te’s” genoemd. Nog steeds wel, ook al is het nu een heel stuk minder. Maar de “te’s” die ik genoemd werd of word, die zie ik niet meer als negatief. Of als iets wat ik moet veranderen. Want mijn “te’s” zijn soms helemaal op z’n plek en worden soms niet echt gewaardeerd. Maar hoe dan ook, is het onderdeel van mij. En sinds ik ben gaan leven in het verlengde van wie ik ben, begeef ik me vooral in omgevingen die passen bij mij, met mensen waar ik zo goed als mezelf kan zijn en waar mijn “te’s” helemaal tot hun recht komen. Net als ik.

Door te begrijpen wie ik ben, door mezelf te accepteren en door te gaan staan voor wat voor mij belangrijk is, ben ik het bovendien veel minder interessant gaan vinden wat een ander vindt van mij. Ik heb wel wat beters te doen ;).

Wat kun je doen?

  • Zie jouw “te’s” als onderdeel van wie je bent en wat belangrijk is voor de rol die jij te vervullen hebt. Jij staat in relatie met je omgeving en in de juiste omgeving is alles in balans. Dan zijn jouw kenmerkende eigenschappen een waardevolle bijdrage die je kunt inzetten voor de rol die je inneemt. Niet “te”, maar precies goed.
  • Vind mensen (gelijkgestemden) die jouw intens-zijn kunnen waarderen, die ook intens zijn. Als hoogbegaafde denk je vaak dat je de enige bent, dat jij de vreemde eend in de bijt bent en dat anderen niet “te” zijn. Maar er zijn genoeg mensen die bepaalde eigenschappen met jou delen. Door die op te zoeken, wordt het veel makkelijker om jezelf te zijn.

Ik ben benieuwd, welke “te” word jij weleens genoemd? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden