Durf alleen te zijn

Durf alleen te zijn

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 3 Comments

Eenzaamheid en alleen zijn lijken op elkaar en toch zijn ze heel verschillend. Ik kan in een drukke omgeving bijvoorbeeld veel eenzamer zijn dan wanneer ik alleen ben. Eenzaamheid zie ik ook meer als ongewenst alleen zijn.

Eerder schreef ik al dat ik graag alleen ben. En die momenten zijn extreem waardevol voor mij. Het zijn de momenten waarop ik contact maak met mezelf en mijn eigen verlangens. De momenten waarop ik ongestoord kan nadenken over wat voor mij belangrijk is en waar ik sta in mijn levensproces.

 

Voldoende tijd voor jou

In onze drukke samenleving lijkt het wel alsof we altijd maar door moeten gaan, sociaal moeten zijn en mee moeten doen. Maar daardoor vergeten we hoe belangrijk het is om pas op de plaats te maken. Om onszelf even terug te trekken. Om uit de waan van de dag te stappen.

Het is in de tijd dat we uitstappen dat we onze verlangens onder ogen kunnen komen, onze wensen en dromen, en ja, ook onze angsten en observaties over wat we niet meer willen. Dat kan soms best confronterend zijn. Het kan ook confronterend zijn om je te realiseren dat je niet bent waar je wilt zijn in het leven. Of dat je niet weet wat voor jou de juiste antwoorden en keuzes zijn en welke veranderingen je te maken hebt.

Als hoogbegaafde, sta je in veel dingen anders in het leven. Dit heeft ook invloed op hoe je het leven ervaart, wat je voor jezelf wenst en welke dingen je wilt realiseren. En dat wordt niet altijd meteen door de mensen om je heen begrepen. Daarom is het nodig dat je eerst met jezelf aan de slag gaat. Door jezelf naar binnen te richten en vrienden te worden met de persoon die jij bent, door onder ogen te komen wat jouw angsten en verlangens zijn, kun je er veel meer achter komen hoe jij je leven wilt leven, zodat je jouw leven kunt leven zoals jij dat wilt. En zodat je helder kunt maken wat jij nodig hebt voor jezelf.

Dat betekent dat je alleen moet durven te zijn. Ook als het in het begin oncomfortabel of onwennig is. Het betekent dat je jouw eigen antwoorden moet gaan zoeken en jezelf los moet maken van wat anderen denken, vinden en doen.

 

Wat kun je doen?

  1. Maak tijd om met de voor jouw belangrijke vraagstukken aan de slag te gaan. Doe dit ook vooral op momenten dat je alleen bent. Natuurlijk kun je er met mensen over sparren, maar wees je bewust van jouw gave om de ander goed aan te voelen. Onthoud ook dat niet iedereen meteen jouw weg gaat begrijpen en dat dit jou kan afleiden om jouw weg te gaan.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 3

  1. wat een geweldig blog, wat een heerlijk avontuur om zo een start te kunnen maken met wat voor mij echt MIJN wijze van leven is en zal zijn. Dank je Adrienne.

  2. Ja dat aanvoelen van anderen ervaar ik als afleidend van wat mijn weg is. Ik heb dat tot nu toe gekwalificeerd in een negatieve betekenis, namelijk dat ik beinvloedbaar ben en dus zwak, maar dat is een onnodige devaluatie van mezelf. Fijgevoelig zijn voor anderen klinkt veel beter! Uiteindelijk is het natuurlijk wel beinvloedbaarheid, omdat je extra je best zal moeten doen om wat goed is voor jezelf in het vizier te blijven houden. En daarvoor is tijd alleen noodzakelijk. Doe dit regelmatig, want wacht je te lang dan kan je op het moment dat je wel weer kan afstemmen op jezelf tot de conclusie komen dat je bent afgedreven en dat er radicale en daardoor pijnlijke of ontwrichtende beslissingen noodzakelijk zijn. De zachte weg is zeker als er anderen bij betrokken zijn beter. Door voldoende tijd alleen in te plannen blijf je op koers. Het bespaart een hoop ellende.

  3. Beste Adrienne,

    Dit zijn dingen die ik zeker herken. Ik dacht altijd dat ik de enige was die zei: ik voel me het meest eenzaam in een kamer vol met mensen. Ik heb nu een tijdelijke baan waar ik nu op een afdeling zit met heel veel mensen om me heen, maar met lunchtijd ga ik meestal in mijn uppie wandelen en dat vind ik prima. Ik zie wel waar het pad heen leid en ik doe net of ik niet met heel veel mensen om me heen zit, want ik ben ook liever op mezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *