Misschien ken je wel de video van Ken Robinson: ‘Why schools kills creativity’. Deze tijdloze video bevat het verhaal van Gillian Lynne. Omdat Gillian op school maar niet stil kon zitten en zich niet kon concentreren, werd haar moeder verteld dat Gillian waarschijnlijk een leerbelemmering zou hebben.
Haar moeder nam haar daarom mee naar een specialist en vertelde daar alle problemen die Gillian op school had. De specialist luisterde en hoorde dat aandachtig aan en zei vervolgens tegen Gillian dat hij haar moeder even privé wilde spreken op de gang. Vlak voordat ze de kamer verlieten, zette de specialist nog even de radio aan.
Op de gang zei de specialist tegen de moeder van Gillian ‘Kijk maar even wat ze doet’. Het moment dat Gillian alleen werd gelaten met de muziek, begon ze te dansen. Na een paar minuten dit te aanschouwen draaide de specialist zich om naar haar moeder en zei vervolgens: ‘Er is niets mis met jouw dochter, ze is een danseres. Stuur haar naar een dansschool’.
Had die specialist dat niet gezegd, dan was Gillian misschien niet de beroemde choreograaf geworden die ze is geweest. Zoek haar maar eens op.
Ik werk al sinds 2014 met hoogbegaafden en wat mij in al die jaren blijft opvallen is dat je als hoogbegaafde vaak het gevoel krijgt dat je in veel dingen niet goed kunt functioneren. Er wordt ook vooral gekeken naar waar je niet goed in bent. En binnen de kaders van school en werk kan dat best wel wat zijn.
Als hoogbegaafde ben je simpelweg anders bedraad, heb je andere gaven en interesses. En als die niet worden aangesproken, kun je niet laten zien waar je wél goed in bent. Dan ga je vanzelf geloven in wat je allemaal niet kunt.
Het lastige is ook dat je als hoogbegaafde soms juist moeite hebt met de simpele dingen en uitblinkt in de complexe dingen. In onze samenleving hebben we bedacht dat je eerst de simpele dingen moet kunnen, voordat je de complexe dingen aankunt. Dan kom je als hoogbegaafde niet echt gemakkelijk uit de verf. Dan gaan jouw sterke punten, jouw gaven, vooral in de weg zitten.
In de laatste module van ‘Insight in hoogbegaafdheid’ (onderdeel van het Insight programma) deel ik mijn kennis over hoe je door middel van het herkennen van jouw lasten, oftewel dat waar je nu tegenaan loopt, juist kunt zien als jouw unieke gaven.
Jouw kwaliteiten in de verkeerde omgeving voelen namelijk als een last. Jouw unieke gaven in de verkeerde omgeving worden een probleem. De veroorzaker daarvan is dus niet hoogbegaafdheid, maar een gebrek aan inzicht over jouw blauwdruk en daarmee inzicht in welke omgevingen jij wel past.
Het zou zonde zijn als je daardoor blijft denken dat je geen sterke punten hebt, of dat je er altijd problemen van krijgt. Ik ken namelijk ook genoeg hoogbegaafden die vooral veel plezier hebben van hun unieke gaven en dat gun ik jou ook.
Als je voelt dat je nu niet op je plek zit, als je voelt dat je nog bepaalde dingen van jezelf niet begrijpt, dan hoop ik dat je daarmee aan de slag gaat en wij helpen je daar graag bij. Wil je weten hoe? Vraag dan gratis het Insight magazine aan. Daarin ontdek je precies wat je allemaal in Insight gaat ontdekken.
–
P.S. Herken je dat je nog vooral de lasten van je hoogbegaafdheid ervaart? Dan is de masterclass Van Last naar Gave zeker de moeite waard om te bekijken. Ik heb hier een tijdelijke replay voor je online gezet. De replay staat een paar dagen online.
In de masterclass ontdek je de drie hoofdredenen waardoor je last gaat krijgen van je hoogbegaafdheid en de vier ingrediënten waardoor je juist de mooie kanten van je hoogbegaafdheid kunt ervaren.
–
Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:
- Insight. Het programma voor HB volwassenen
- Het programma ‘De valkuilen van hoogbegaafdheid’
- Gifted Business. Voor slimme, sensitieve ondernemers
- Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’