te veel tegelijk

Doe jij te veel tegelijk?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 12 Comments

Zelf ben ik altijd gefascineerd geweest door een heleboel uiteenlopende onderwerpen. Mijn studies zijn de perfecte samenstelling van heel veel verschillende vakgebieden geweest waardoor ik me met veel plezier overal in kon onderdompelen. Na mijn eerste HBO studie moest ik kiezen waar ik mee verder wilde. Maar dat wilde ik helemaal niet. Want kiezen betekent dat er dingen afvallen. Ik wilde alles doen, niet maar 1 ding. Tegelijkertijd had ik ook ervaren dat het niet maken van een keuze voor veel onrust in mijn hoofd en in mijn lijf zorgde. Dat was dus ook niet de oplossing. Bovendien kwam ik er ook niet verder mee.

Gelukkig vond ik een mooie loophole: ik ging gewoon alles tegelijk doen. Ik had altijd al meerdere projecten naast elkaar gedaan, dus dat moest nu toch ook lukken?

Van alles een beetje

Ik had inmiddels werk in de vorm van verschillende opdrachten en ik was betrokken bij een organisatie in de opstart. Hierin kon ik mooi al veel van mezelf kwijt. Ik kon doen wat ik dacht dat nodig was op alle gebieden van de organisatie. Ik had veel autonomie en mijn input werd gewaardeerd. En alles wat ik van mezelf niet kwijt kon in mijn betaalde werk, nou dat deed ik er gewoon naast. Gevolg: heel hard werken en heel weinig verdienen.

En hoe verder ik mij in mijn projecten begaf, hoe complexer het werd en hoe meer werk er bij kwam kijken. Met als gevolg dat ik steeds meer op verschillende vlakken tekort schoot. Ik kon net niet doen wat nodig was. Zelfs al was ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Ik had te weinig uren in de dag en kreeg nu zelfs steeds minder gedaan. Dat bracht een hoop frustratie en teleurstelling mee en ik moest uiteindelijk stoppen met bepaalde projecten. Dan voelde het alsof een deel van mij niet meer gevoed werd en ik was vooral ook teleurgesteld in mezelf. Dat ik het niet voor elkaar kreeg. Ook al was het onmenselijk wat ik de hele tijd probeerde vol te houden. Ik verwachtte meer van mezelf.

Ondertussen werd ik steeds vermoeider. Kon mezelf minder goed motiveren om in beweging te komen en durfde soms mensen niet onder ogen te komen omdat ik vond dat de kwaliteit van mijn werk niet goed genoeg was. Ik werd de hele tijd bang dat mensen me op fouten gingen betrappen. Daardoor kon ik mijn aandacht er niet goed bij houden en maakte ik mijn angsten waar, leuke self-fulfilling prophecy.

Ik bleef ook vasthouden aan de gedachte dat er een andere manier moest zijn. Iets waarbij ik mijn kwaliteiten en talenten goed kon inzetten zonder dat ik mezelf steeds over de kop werkte. Een paar jaar geleden kwam ik de term multipotentialites tegen, wat inhoudt: het hebben van veel mogelijkheden. Dat sloot perfect aan bij de visie die ik destijds had ontwikkeld voor mezelf. Namelijk het combineren van wat ik leuk vind en goed kan in 1 ding. Niet 10.000 dingen naast elkaar willen doen, maar het samenpakken van wat het beste past, dit verder uitontwikkelingen en daar op verder bouwen. Dat in combinatie met hoe ik mijn leven wil leven. Oftewel wat ik doe moet ook bijdragen aan mijn levensstijl, aan mijn levensvisie.

Ik ging op zoek naar de rode draad in mijn leven, dat waar ik steeds aan verbonden blijf. En voor mij was dat hoogbegaafdheid in combinatie met coaching. Door dat als uitgangspunt te nemen en door veel verschillende varianten uit te proberen, zowel in vorm als inhoud en aanpak, vond ik wat het beste bij mij past en bijdraagt aan mijn levensvisie. En alle andere dingen die ik leuk vind, die gingen nadat ik dat helder had, ineens precies in dat plaatje passen.

Wat kun je doen?

 • Maak helder wat jouw rode draad thema’s zijn
 • Beschrijf jouw levensvisie (hoe jij jouw leven wilt leven)
 • Ga daar vervolgens mee puzzelen tot je op iets komt dat past

En ja, het kan zijn dat waar je op uit komt, de activiteiten en werkzaamheden die je gaat ondernemen, na een tijdje verandert. Maar jouw dieperliggende visie voor het leven dat jij wilt leven, is ook daar de basis weer voor. Zorg dus dat je die in ieder geval helder hebt.

Laat je me onder deze blog weten wat voor jouw rode draad thema’s zijn?

Volgende week lees je in deel 4 hoe je voor jezelf passend werk creëert. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 12

 1. Ook ik lees al een tijdje mee en herken me in veel dingen. Mezelf echt als HB zien vind ik nog lastig, maar ik heb het vermoeden dat het wel zo is.

  Ik weet redelijk wat de rode draad in mijn leven is.
  Wat betreft mijn werk is het goed gelukt om een uitdagende, leuke functie te creëren die echt past bij mijn vele interesses en de rode draad.
  Maar privé raak ik erg snel mijn focus kwijt. Ik word heen en weer geslingerd tussen wat ik vind dat ik zou moeten doen/willen en wie ik daadwerkelijk ben/waar ik energie van krijg. Uiteindelijk komt het er op neer dat ik dan toch vaak mezelf weer tekort doe.
  Het lijkt me inderdaad goed om eens helder op te schrijven hoe ik mijn leven wil inrichten en hier aan te gaan werken.
  Bedankt voor de tips!

  1. Super om te horen Sjoukje, veel plezier met opschrijven. En laat los aan wat moet, richt je op wat je wit en wie jij bent, daar vind je de antwoorden.

 2. Ik loop daarin een beetje vast. Mijn ene rode draad is trainen/kennisoverdracht. De andere is gamen. Ik zou graag in mijn dagelijkse werk met beide bezig zijn, maar zie niet echt hoe ik deze twee slim kan combineren. Tips zijn welkom uiteraard:)

  1. Misschien vind je het leuk om je te verdiepen in gamification? Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen.

  2. Inderdaad, gamification is een mooie combi. Er wordt tegenwoordig ook steeds meer gedaan in het “leuk” maken van kennisoverdracht, daar past dit goed bij. Bovendien werkt het ook heel goed.

   1. Of spelleider worden op beurzen bij een van de spellenuitgevers. Verdient niet veel, maar is we leuk 🙂 Een studiegenoot is nu een bedrijf in schaakcoaching begonnen. Blijkbaar kan dat ook? Veel topsporters willen een trainer die zowel aan de inhoud als aan de mindset kan werken.

 3. Ik ben er inmiddels achter wat mijn rode draad is. Nu moet ik moed verzamelen om er ook echt voor te gaan en dat is moeilijk!!!

  1. Super Annet! En zoek vooral gelijkgestemden en mensen die jou kunnen ondersteunen en inspireren. Alleen kom je ver, samen kom je verder ;).

 4. Dit is echt een heel herkenbaar verhaal. Alles leuk vinden, eerst niet hoeven kiezen want je kunt alles naast/door elkaar doen. Later wordt het lastiger omdat niet alles meer vanzelf komt, de interesse is niet altijd meer optimaal… en inderdaad die self-fulfilling prophecy van de kwaliteit die je wilt leveren niet waarmaken en bang zijn voir de reacties can anderen. En eerlijk, die vinden nog steeds dat je het prima doet!
  Ook ik wilde meer gaan doen wat echt bij mij past, waar ik blij van word en wat me niet de wereld aan tijd kost. Want ja, je wilt toch ook leuke dingen kunnen doen met anderen…
  Mijn rode draad, ik vind adviseren/brainstormen/coachen geweldig omdat ik een ander graag zie groeien en het creatieve proces hierbij zo interessant en inspirerend vind.
  “Stel jou een vraag of zeg dat je iets wilt en hup hup,.. Jij hebt zo antwoorden/ oplossingen en ideeen klaar liggen. Daar zou je iets mee moeten gaan doen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *