Doen waar je goed in bent klinkt natuurlijk fantastisch. Want het is leuk om ergens goed in te zijn. Maar, alleen maar doen waar je goed in bent, is eigenlijk best saai. Want zodra je iets in de vingers hebt, dan verlies je weer je interesse en ga je liever door met iets anders. ‘The next adventure awaits’ zeg maar.

Herkenbaar?

Dat is niet vreemd hoor. Maar het is wel goed om dit van jezelf te weten en dan vooral dat het erbij hoort als je creatief begaafd bent.

Het blijft namelijk belangrijk dat je in voldoende mate wordt uitgedaagd. Dat je kunt groeien in je werk en dat jouw nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Iets wat je al kunt, is vaak een stuk minder interessant dan iets waar je nog veel in te leren hebt.

Omdat je snel iets onder de knie hebt, kom je ook regelmatig in de “oke, wat nu?” fase. De fase waarin wat je doet je dusdanig gemakkelijk afgaat, dat je op zoek moet naar de volgende uitdaging. Iets nieuws om je in vast te grijpen. Dat is ook goed. Want op de reis die jij te maken hebt, is het nodig om veel te kunnen uitproberen. Alles wat je leert en ontdekt is namelijk onderdeel van wat jij in deze wereld te doen en te creëren hebt.

Dat kun jij toch zo goed

Het lastige is alleen dat jij, omdat je veel dingen snel kunt en oppakt, juist daar weer voor gevraagd wordt. Voor de dingen die je al goed kunt.

Enerzijds is dat leuk omdat je er waardering voor krijgt en complimenten voor mag ontvangen. Het is fijn als andere mensen zeggen dat je ergens goed in bent en je daarvoor erkennen. Maar als er verder weinig voor jou aan valt te beleven, dan is dat op een gegeven moment ook niet meer voldoende. Je gaat je dan vervelen en je merkt dat je steeds minder nut ziet in het werk dat je doet.

Je raakt hierdoor bovendien steeds meer van je eigen koers af. Je waait een beetje met de winden mee. Je rolt van de ene functie in de andere, zonder echt stil te staan bij de vraag waar jij zelf graag naar op weg zou willen zijn. Daardoor heb je de hele tijd het gevoel dat het allemaal net niet is wat voor jou de bedoeling is. En dat klopt. Je wordt namelijk steeds afgeleid. Daardoor kom je niet tot het verder ontwikkelen van jouw mogelijkheden.

Als je alleen maar af gaat op wat je al kunt, dan staat dat je in de weg van jouw persoonlijke groei. Het is voor jou cruciaal dat je gevoed blijft, dat je kunt blijven leren en dagelijks wordt uitgedaagd in je werk. De ideale situatie voor jou is dan ook om iets te doen waar je goed in bent, waar je plezier in hebt en waar je in kunt groeien.

Doen waar je wat in te leren hebt

Voor jou is het nodig dat je dingen kunt uitproberen. Dat je kunt experimenteren. Je zult merken dat je op je best bent op momenten dat de leercurve groot genoeg is, maar niet te groot. Want dan wordt het weer lastig om er aan te beginnen.

Om als persoon te blijven groeien, is het goed om steeds op zoek te blijven naar wat je nog te leren hebt. Zorg dat je zowel in je werk als buiten je werk om, bezig bent met het uitbreiden van wat je weet en kunt. Je zult merken dat je daar ook het meeste plezier in hebt.

Merk je dat je in je werk aan het vervallen bent in routinematigheden en dat je steeds vaker een beetje zit weg te suffen en in te dutten? Kijk dan naar wat je nu al kunt veranderen. Soms kun je in het bedrijf waar je werkt gemakkelijk een verschuiving maken. Overleg met je werkgever of er bijvoorbeeld nog projecten op de plank liggen die interessant zijn voor jou. Of misschien speelt er al een tijd een probleem dat maar niet opgelost wordt en waar jij je wel aan wilt wagen. Hierbij vind ik de quote: “change it until it breaks” wel toepasselijk. Zo werkt het ook voor jou. Verander jouw werkomstandigheden net zo lang tot het niet meer te veranderen valt. En durf dan een nieuwe richting op te gaan.

Dat geldt ook als je eigen baas bent en dingen doet die je helemaal niet wilt doen. Onderzoek hoe je daar zo min mogelijk van kunt gaan doen. Misschien kan iemand anders het voor je doen? Of misschien moet je er gewoon mee stoppen. Dat mag namelijk gewoon he, met iets stoppen omdat het niet meer bij je past ;).

Het belangrijkste is dat je actie onderneemt als iets niet meer bij je klopt. Dat maakt het verschil tussen doen waar je goed in bent op een manier die bijdraagt in plaats van op een manier die je energie kost.

Dus, doe waar je goed in bent als het bij je past en het je plezier brengt. En verander als je merkt dat het niet meer past. Al ben je er nog zo goed in, als je er geen plezier meer in hebt, geen voldoening meer uithaalt, dan is het de bedoeling dat je lekker iets anders gaat doen.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden