Dit was niet wat ik ervan verwacht had

Aangezien ik een liefde voor leren heb en mezelf graag ergens in verdiep en in ontwikkel, verslind ik boeken, cursussen, studies en online programma’s. Vaak genoeg weet ik daarom ook even niet hoe ik met reageren, of beter gezegd waar ik moet beginnen, als mensen mij vragen wat ik heb gestudeerd.

Een tijd geleden merkte ik bij mezelf op dat ik bij boeken veel minder snel al een oordeel heb dan bij online programma’s en dat mijn verwachtingen veel minder hoog zijn. Bij een programma denk ik bijna altijd zodra ik de eerste module zie: ‘oh, is dit het?’. Heel eerlijk is mijn eerste reactie vaak dat ik teleurgesteld ben.

Ik leg uiteraard de lat ook hierbij extra hoog en verbaas me er vanuit die hoge lat dan over dat er bijvoorbeeld niet iets meer aandacht aan de look en feel is gegeven. Of dat er niet iets beter is nagedacht over de inrichting van de modules. Of dat ze niet even een overzichtje hebben gemaakt. Het is misschien ook de vloek van het én HB zijn én ook ondernemer zijn dat ik dan overal zie waar het beter en mooier kan.

Als ik wil, kan ik mezelf daarin verliezen. Maar, aangezien ik iets niet voor niets heb gekocht, zet ik mezelf er dan toch maar aan. Als ik eenmaal op weg ben, herken ik weer waarom ik dit gekocht heb en dat het eigenlijk best wel goed in elkaar zit. En, dat het doet waar ik het voor gekocht heb, dat het de resultaten oplevert die ik zocht.

Ik heb snel mijn oordeel klaar, en dat is oké. Oordelen zit in onze natuur en we hoeven ook niet te doen alsof we geen oordeel hebben of alsof ons oordeel er niet mag zijn. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je niet in het oordeel blijft hangen. Ze zeggen ook niet voor niets: ‘don’t judge a book by its cover’. Als je blijft hangen in het oordeel sta je namelijk niet open. En als je niet open staat, valt er niets te ontdekken of te leren.

Aangezien we als hoogbegaafde kritisch zijn en die lat zo hoog leggen, is de kans ook best groot dat je om je heen ziet wat beter, sneller of mooier kan. Maar, je daar steeds op richten kan ook een enorme afleiding zijn en iets waar je je achter kunt verbergen. Toen ik laatst bijvoorbeeld een grote investering deed, merkte ik op dat ik eerst van alles aan het vinden was omdat ik het vooral ook spannend vond om aan de slag te gaan. Bezig zijn met wat je ergens van vindt is een heel stuk comfortabeler dan aan de slag gaan en iets aankijken of oplossen wat je nu in de weg zit.

Wanneer je herkent bij jezelf dat je druk bent met ergens iets van vinden, vraag jezelf dan af wat de intentie van jouw oordeel is. Wil je dingen beter maken? Of wil je jezelf nog even ontzien van een spannende stap? Het is allemaal oké, zolang je maar eerlijk kunt zijn naar jezelf en het bij jezelf kunt houden.

Over mooie programma’s die resultaat opleveren gesproken, we sluiten alweer bijna de deuren van Insight voor deze maand. Ik heb al helemaal zin om met de nieuwe groep Insighters te gaan starten en te zien hoeveel moois er op hun pad gaat komen zodra ze gaan leven in het verlengde van hun blauwdruk. Wil je weten wat je krijgt als je meedoet met Insight? Download dan hier het Insight Magazine. Heb je nog vragen over Insight? Mail ons dan gerust, we beantwoorden je vragen graag.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

9 Reacties

 1. P Muijs

  “oh, is dit het”, is het gevoel wat ik vaak krijg bij bepaalde bedrijven.

  Sommige bedrijven en vooral producten worden door iedereen geroemd en geprezen hoe goed ze zijn. De kwaliteit en performance is geweldig.

  Eenmaal binnen het bedrijf gewerkt te hebben, of het product onderzocht te hebben, viel het zwaar tegen.

  Wat het lastig maakt om dan de rest van de wereld te overtuigen dat men beter een ander product kan kiezen dat daadwerkelijk (objectief) beter is.

  Over boeken, cursussen en online programma’s wil ik niet te negatief overkomen, maar tegenwoordig is er ook gewoon echt een hoop bagger.
  Dingen die mensen soms letterlijk uit een heel simpele handleiding kunnen halen.

  Ik heb ook gemerkt dat het voor veel mensen meer om het gevoel of de gezelligheid gaat. Het idee dat men iets “nuttigs” doet. Een beetje zoals meetings die vaak ook nergens over gaan en geen kop en staart hebben.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel P. Muijs voor je reactie. Ik denk dat dit voor veel hoogbegaafden herkenbaar is inderdaad. Fijn dat je zo trouw reageert op de blogs, dat is echt heel waardevol voor andere lezers 🙂

   Antwoord
 2. Harvey

  “Oordelen zit in onze natuur en we hoeven ook niet te doen alsof we geen oordeel hebben of alsof ons oordeel er niet mag zijn.”
  🤓 Ik heb overal wel een oordeel/mening over en daar schaam ik mij ook niet voor. Dit was vroeger wel anders, omdat ik vrij vroeg doorhad dat mijn oordeel/mening vaak afwijkt van de meerderheid, dus zweeg ik hierover omdat ik niet wou opvallen. Tot de middelbare school werkte deze tactiek perfect, hier hadden pesters vrij snel door dat ik anders was, omdat ik mij niet zoals zij bij een groep voegde om me veilig te voelen.
  De middelbare school heeft mij geleerd hoe ik met pesters om moet gaan en waarom ze altijd probeerden om mij te pesten. Pesters pestten mij, omdat ik niet bang was om alleen te zijn en zij vrezen alles wat ze niet begrijpen. Pesters haten mij omdat ik geen volger ben zoals zij, ook verzamel ik geen jaknikkers om mij heen die het altijd met mij eens zijn. In mijn geval was het meer een kwestie van overleven dan moed dat ik mij dit realiseerde.

  “Wanneer je herkent bij jezelf dat je druk bent met ergens iets van vinden, vraag jezelf dan af wat de intentie van jouw oordeel is. Wil je dingen beter maken? Of wil je jezelf nog even ontzien van een spannende stap?”
  Ik observeer en het observeren heeft mij geleerd dat er 2 soorten angst zijn:
  1) rationale angst : angst dat waarschuwt voor reëel gevaar
  2) irrationale angst : angst dat alleen in je hoofd bestaat als een vorm voor controle
  Om te weten met welk soort angst ik te maken heb confronteer ik mijzelf hiermee en dit gedrag heeft mij geleerd dat pesters mij daadwerkelijk haten/vrezen omdat ik niet een onzekere kuddedier zoals zij zijn ben. En dat hun haat/angst echt is en niet iets is wat ik mij verbeeld heb. Als ik dit tijdens mijn middelbare school nooit onderzocht had dan was mijn eigen irrationele bezorgdheid/angst over waarom pesters mij altijd moeten hebben waarschijnlijk uitgegroeid tot paranoia?
  😁 Gelukkig ben ik niet iemand die zijn angst uit de weg gaat.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel Harvey voor het delen van jouw persoonlijke ervaring.

   Antwoord
 3. W.Cornelis

  Heel veel boeken, cursussen en opleidingen verslonden, maar ben op een gegeven moment op een punt aanbeland dat ik nog maar nauwelijks nieuwe boeken lees en opleidingen volg. Het lijkt veelal oude wijn in nieuwe zakken op dit moment. Natuurlijk volg ik wel de scholingen die worden gegeven in verband met mijn werk maar ook daar veel herhaling.
  Ik kan al lange tijd niets meer vinden waarvan ik denk dat dat nog voor mij persoonlijk toegevoegde waarde heeft.
  Ben nu vooral bezig met “doen”.

  Antwoord
  • P Muijs

   Misschien tijd op je in een heel ander vakgebied te verdiepen?

   Niet lineaire akoestiek ofzo, daar ben je voorlopig nog wel even zoet mee, haha.

   Alle gekheid op een stokje.
   Ik kan je wel vinden in je verhaal.
   Heel veel cursussen of boeken zijn erg voorspelbaar.

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert W. Cornelis. Als hoogbegaafde heb je vaak een liefde voor het leren van het nieuwe, misschien ervaar je daardoor juist dat ”oude wijn in nieuwe zakken” gevoel. Dat gevoel wat je beschrijft herken ik zelf ook wanneer er tijdens cursussen herhaling volgt, been der done that 🙂

   Antwoord
 4. ingridJo

  Hoi Adrienne,

  Wat ik me afvraag: check je zelf bij de deelnemers van het Insight programma weleens wat zij ervan vinden vooral om te kijken of er deelnemers zijn die bovengenoemd gevoel hebben. Positieve geluiden bereiken je vast wel door de activiteiten die je organiseert. Echter mensen die het gevoel hebben dat het Insight Programma niet is wat ze hadden verwacht, zullen daar niet aan deelnemen. Hoe krijg jij een beeld van juist deze mensen en ga je met ze in gesprek?

  Mooi weekend,

  Ingrid

  Antwoord
  • Adrienne | Gifted People

   Hi Ingrid, mooie vraag. We sturen Insighters regelmatig mailtjes om te vragen hoe het ervoor staat en met de uitnodiging om met ons te delen wat de ervaringen zijn. Bovendien hebben we een maximaal aantal deelnemers per maand waardoor we ook meer weten wat er speelt onder de leden. Tegelijkertijd zie ik het ook zo dat je als Insighter zelf ook daarin eigenaarschap mag nemen. Wij zetten de deur open en gooien het lijntje uit, maar uiteindelijk is het wel nodig dat je met ons deelt wat je nodig hebt. Dan kunnen we er samen naar kijken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden