Aangezien ik een liefde voor leren heb en mezelf graag ergens in verdiep en in ontwikkel, verslind ik boeken, cursussen, studies en online programma’s. Vaak genoeg weet ik daarom ook even niet hoe ik met reageren, of beter gezegd waar ik moet beginnen, als mensen mij vragen wat ik heb gestudeerd.

Een tijd geleden merkte ik bij mezelf op dat ik bij boeken veel minder snel al een oordeel heb dan bij online programma’s en dat mijn verwachtingen veel minder hoog zijn. Bij een programma denk ik bijna altijd zodra ik de eerste module zie: ‘oh, is dit het?’. Heel eerlijk is mijn eerste reactie vaak dat ik teleurgesteld ben.

Ik leg uiteraard de lat ook hierbij extra hoog en verbaas me er vanuit die hoge lat dan over dat er bijvoorbeeld niet iets meer aandacht aan de look en feel is gegeven. Of dat er niet iets beter is nagedacht over de inrichting van de modules. Of dat ze niet even een overzichtje hebben gemaakt. Het is misschien ook de vloek van het én HB zijn én ook ondernemer zijn dat ik dan overal zie waar het beter en mooier kan.

Als ik wil, kan ik mezelf daarin verliezen. Maar, aangezien ik iets niet voor niets heb gekocht, zet ik mezelf er dan toch maar aan. Als ik eenmaal op weg ben, herken ik weer waarom ik dit gekocht heb en dat het eigenlijk best wel goed in elkaar zit. En, dat het doet waar ik het voor gekocht heb, dat het de resultaten oplevert die ik zocht.

Ik heb snel mijn oordeel klaar, en dat is oké. Oordelen zit in onze natuur en we hoeven ook niet te doen alsof we geen oordeel hebben of alsof ons oordeel er niet mag zijn. Wat alleen wel belangrijk is, is dat je niet in het oordeel blijft hangen. Ze zeggen ook niet voor niets: ‘don’t judge a book by its cover’. Als je blijft hangen in het oordeel sta je namelijk niet open. En als je niet open staat, valt er niets te ontdekken of te leren.

Aangezien we als hoogbegaafde kritisch zijn en die lat zo hoog leggen, is de kans ook best groot dat je om je heen ziet wat beter, sneller of mooier kan. Maar, je daar steeds op richten kan ook een enorme afleiding zijn en iets waar je je achter kunt verbergen. Toen ik laatst bijvoorbeeld een grote investering deed, merkte ik op dat ik eerst van alles aan het vinden was omdat ik het vooral ook spannend vond om aan de slag te gaan. Bezig zijn met wat je ergens van vindt is een heel stuk comfortabeler dan aan de slag gaan en iets aankijken of oplossen wat je nu in de weg zit.

Wanneer je herkent bij jezelf dat je druk bent met ergens iets van vinden, vraag jezelf dan af wat de intentie van jouw oordeel is. Wil je dingen beter maken? Of wil je jezelf nog even ontzien van een spannende stap? Het is allemaal oké, zolang je maar eerlijk kunt zijn naar jezelf en het bij jezelf kunt houden.

Over mooie programma’s die resultaat opleveren gesproken, we sluiten alweer bijna de deuren van Insight voor deze maand. Ik heb al helemaal zin om met de nieuwe groep Insighters te gaan starten en te zien hoeveel moois er op hun pad gaat komen zodra ze gaan leven in het verlengde van hun blauwdruk. Wil je weten wat je krijgt als je meedoet met Insight? Download dan hier het Insight Magazine. Heb je nog vragen over Insight? Mail ons dan gerust, we beantwoorden je vragen graag.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden