Danny Thomas was een Amerikaanse comedian en één van zijn signature verhalen is die van de Jack Story, misschien heb je daar wel eens van gehoord? Het verhaal gaat ongeveer als volgt.
Een handelsreiziger krijgt midden in de nacht een lekke band op een eenzaam landweggetje en hij heeft geen krik om zijn band te vervangen. Hij besluit daarom om naar een tankstation te lopen, ongeveer anderhalve kilometer verderop.
Terwijl hij daar naartoe loopt, vraagt hij zichzelf af hoeveel de eigenaar van het tankstation zal vragen voor het lenen van de krik. Eén dollar, misschien twee? Maar, bedenkt hij zich, het is wel midden in de nacht, dus misschien is er een vergoeding buiten kantooruren. Dan komt er waarschijnlijk nog eens vijf dollar bij. Als hij een beetje lijkt op mijn zwager, zal hij misschien ook wel denken dat ik toch nergens anders heen kan en dat ik van hem afhankelijk ben. Waarschijnlijk vraagt hij dan wel tien dollar of meer!
De man blijft lopen en denken en de prijs blijft in zijn hoofd stijgen terwijl hij zichzelf steeds bozer begint te voelen. Uiteindelijk komt hij aan bij het tankstation en wordt hij opgewekt begroet door de eigenaar: “Wat kan ik voor u doen, meneer?”. Maar de handelsreiziger wil er niets van hebben. Hij vertelt de eigenaar: “Wat een lef heb jij zeg, om misbruik te maken van mijn situatie. Je mag je stinkende krik houden!”
Het mooie van deze Jack story is dat het uitvergroot wat we op dagelijkse basis doen. Onze mind verzint namelijk de hele dag allerlei verhalen. We vullen in wat we niet weten vanuit onze eigen kaders en handelen vervolgens op dat verhaal. Soms zijn dit kleine verhalen, soms grote verhalen, maar hoe dan ook beïnvloeden ze jouw leven.
Denk bijvoorbeeld aan een volgende situatie. Je wilt graag je werkdagen eerder starten, zodat je om 16.00 klaar kunt zijn met werken. Maar, je denkt dat jouw baas hier niet akkoord mee zal gaan. En terwijl je dat bedenkt ga je ook bedenken wat er kan gebeuren als je dit idee aan je baas voorlegt. Je moet ineens denken aan die collega die ooit vroeg of ze een extra vakantiedag mocht opnemen op één van de drukste dagen van het jaar. En je baas keek toen alsof of hij water zag branden. Je moet ook ineens denken aan die ene keer dat er gevraagd werd om een teamuitje. Maar jouw baas zei toen dat er geen budget was en dat het samen op kantoor aanwezig zijn al genoeg is voor de teamspirit. Eigenlijk weet je dus al wel wat jouw baas gaat zeggen en je besluit om maar niet een heel gedoe te gaan veroorzaken en jouw vraag over andere werkuren te parkeren.
Natuurlijk is het goed om na te denken over wat er kan gebeuren als je een bepaalde actie onderneemt, zo kun je jezelf passend voorbereiden. Tegelijkertijd is het goed om de verhalen die je bedenkt niet te zien als een vaststaand feit. De werkelijkheid is namelijk vaak veel vriendelijker. En je blijft hierdoor hangen in een scenario om daar vervolgens bewijs voor te gaan zoeken.
In het voorbeeld is jouw brein vooral op zoek gegaan naar bewijs voor waarom jouw baas ‘nee’ zou zeggen, maar gemakshalve zijn de verhalen en situaties over de keren waarin je baas ‘ja’ zei en meebewoog even weggelaten. Dus besluit jij om je vraag niet neer te leggen bij je baas, terwijl de kans net zo groot was dat jouw baas daar best over zou willen praten en jouw vraagstuk zou overwegen.
Daarnaast is het bij jou als hoogbegaafde vaker het geval dat je wensen en verlangens hebt die anders zijn dan die van de mensen om je heen. En omdat je dan ook minder (of zelfs geen) voorbeelden hebt van wat er kan, handel je al sneller vanuit het verhaal dat het dan dus niet kan, om daar dan weer bewijs voor te zoeken en je wensen en verlangens op de plank te leggen.
Afgelopen week is binnen Insight daarom ook het nieuwe onderdeel Insight in je mind live gegaan. Over hoe je de verhalen bij jezelf kunt herkennen die jou in de weg zitten van het leven in het verlengde van je blauwdruk. Ik weet namelijk dat dit een belangrijke sleutel is om plezier in je leven te ervaren en je unieke gaven te kunnen benutten. Wil je hier toegang tot en ook tot de speciale masterclass in juni die hierover gaat zijn? Meld je dan aan voor Insight. Ik weet zeker dat Insight in je mind heel waardevol voor je gaat zijn als je, net als ik, een sneldenkend brein hebt.
–
Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.