Een tijd geleden kwam ik een quote tegen die begon met de zin “de meeste mensen lopen hun hele leven mis”. Ik denk dat daar wel een kern van waarheid in zit. Het is verleidelijk om meegevoerd te worden door de dagelijkse dingen. En om de normale kleine dingen die het leven maken, aan je voorbij te laten gaan.

Wat ik daarnaast vaak zie, en daar heb ik zelf ook een handje van, is om continu in die voorwaartse beweging te willen zitten. Zelf houd ik namelijk wel van snel gaan en doorpakken. Als gevolg stapte ik lange tijd te snel over dingen heen (wat ik ook vaak bij HB’ers zie). Projectje afgerond, hup en door. Doel behaald, what’s next? Mijn valkuil was ook om het allemaal maar logisch en vanzelfsprekend te vinden wat ik deed.

Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om de tijd te nemen om mijn successen en mijn lessons learned te herkennen en te erkennen. Om het bewust te integreren in mijn leven en in mijn denken. Het geeft me weer nieuwe energie, inspiratie en brandstof om door te gaan. Het geeft me de gelegenheid om te groeien als mens en als ondernemer. En het geeft mij vooral een groot gevoel van dankbaarheid. Dankbaar omdat ik dit werk mag doen, dagelijks mensen mag inspireren en helpen. Dankbaar dat ik dagelijks berichtjes ontvang van mensen die mijn ebook hebben gelezen, mijn masterclass hebben gevolgd of aan mijn coachingstraject deelnemen. Over hoe ik positief heb bijgedragen aan hun leven. En dankbaar dat ik ieder jaar weer een grote stap verder kom in mijn eigen missie terwijl ik ondertussen op mijn eigen wijze mijn leven mag leven.

Het einde van het jaar vind ik altijd een mooi moment om terug te kijken op de bijzondere gebeurtenissen, groeimomenten en successen van dit jaar. En ook om vooruit te kijken, om na te denken over wat komen gaat. Om helder te maken waar ik het komend jaar naartoe wil werken.

Alles begint bij helderheid

Want als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik vaak zeg dat alles begint bij helderheid. Enerzijds is dat met het oog op de toekomst en anderzijds met het oog op waar je vandaan komt en nu staat. Sinds ik een paar jaar geleden begonnen ben met het maken van mijn eigen jaaroverzicht heb ik ervaren hoe fijn het is om dat overzicht te hebben. Om het afgelopen jaar goed af te kunnen sluiten en om met intentie het volgende jaar in te kunnen gaan. Daarom geef ik je met deze blog graag een extra opdracht mee. Namelijk om voor jezelf ook een jaaroverzicht te maken met highlights en om een stukje te gaan fantaseren over het komend jaar. Mocht je dat lastig vinden, maak dan gebruik van de volgende vragen:

  1. Waar ben je teruggekeken op dit jaar dankbaar voor? 
  2. Wat is jouw mooiste gebeurtenis van dit jaar?
  3. Waar heb je dit jaar het meeste van geleerd?
  4. Welk doel heb je dit jaar behaald voor jezelf?
  5. Welk doel wilde je behalen dit jaar wat niet gelukt is? Waarom is dat (nog) niet gelukt?
  6. Waarin ben je dit jaar het meeste gegroeid?
  7. Wat laat je achter in 2018?
  8. Benoem jouw nummer 1 doel voor het komende jaar
  9. Wat ga je komend jaar doen om jouw nummer 1 doel te bereiken?

Ter afsluiting wil ik nog graag van de gelegenheid gebruik maken om ook jou te bedanken. Dank voor het lezen van mijn artikelen en het op jouw wijze bijdragen aan de wereld om je heen. Ik wens je een prachtige jaarwisseling en een nog mooier komend jaar!

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden