Binnen bedrijven vond ik het vooral leuk om mezelf in iets nieuws te ontwikkelen. Om nieuwe skills en vaardigheden op te doen. Daarom was ik op jonge leeftijd ook al best breed inzetbaar. Nadeel was alleen dat ik bij veel dingen wel de benodigde kennis en expertise had opgedaan, maar dat ik het juist daardoor ook niet meer zo interessant vond. Voor mij was dan de groeicurve daarin doorlopen.   

Toen ik ouder werd en op zoek ging naar specifiekere functies, kwam ik erachter dat ik bijna nergens genoeg jaren werkervaring voor had. Want ik had veel gedaan, maar niet alles lang gedaan. En daarnaast zat er tussen al die vacatures weinig waar ik echt warm voor liep. ‘Maar ja, ik moet toch een baan hebben’, hoorde ik door mijn hoofd galmen.  

Bijna als vanzelf kwam er dan steeds wel weer iets op mijn pad. Iets wat ik wel kon. Soms iets wat ik al heel goed kon. Soms iets wat ik binnen een week na de start wel kon. Maar vrijwel altijd iets waar niet mijn hart lag. 

Kiezen of gekozen worden 

Het is, zoals ik nu vaak tegen deelnemers van Insight zeg, ‘een vloek en een gave dat je als hoogbegaafde snel dingen onder de knie hebt’.   

Het is natuurlijk superleuk als je ergens voor gevraagd wordt omdat je er goed in bent. Of wanneer je iets nog niet kunt, maar het al heel snel onder de knie hebt. Zeker als je er waardering voor krijgt en complimenten voor mag ontvangen. Het is fijn als andere mensen je ergens voor erkennen. Maar het kan ook een grote afleiding zijn als dat niet de richting is die je op wilt. Als je ergens inrolt enkel omdat het toevallig op je pad kwam. Of als je ergens in blijft hangen omdat je er goed in bent, maar er niet per se voldoening uithaalt. 

In de kern is het heel simpel. Als je zelf niet kiest voor wat jij wilt, dan wordt er vanzelf voor jou gekozen. En omdat je de meeste dingen wel kunt of snel in de vingers hebt, creëer je voor jezelf de situatie waarin je met alle winden meewaait. Met als gevolg dat je niet komt tot het verder ontwikkelen van jouw mogelijkheden. Daardoor heb je dan de hele tijd het gevoel dat het allemaal net niet is wat voor jou de bedoeling is. En dat klopt ook. 

Veel van de vaardigheden die je ontwikkelt en ervaringen die je opdoet in je leven zijn een belangrijk onderdeel van de reis die je maakt. Maar het is de bedoeling dat je dat meeneemt naar de volgende stop in jouw werkende reis zodra je ergens niet meer verder kunt groeien. Daarom is het belangrijk dat je jouw blauwdruk helder hebt. Want daarin vind je de antwoorden op de vraag wat jij nodig hebt. Het maakt dat je bewuste keuzes kunt maken en zo jouw ervaring en kennis kunt opbouwen op een manier die past bij jouw toekomstvisie. Daardoor kun je steeds meer de verdieping gaan opzoeken in de combinatie van jouw skills, ervaringen en kwaliteiten. Dat is ook waar je de echte uitdaging en voldoening vindt.  

Wat kun je doen? 

Maak voor jezelf duidelijk waar je verder in wilt groeien en leer herkennen wanneer je ergens uitgegroeid bent. ‘Doen waar je goed in bent’ is een mooi advies als het bij je past en het je plezier brengt. Maar durf het te veranderen als je merkt dat het niet meer past. Al ben je er nog zo goed in, als je er geen plezier meer in hebt en er geen voldoening meer uithaalt, dan is het de bedoeling dat je iets anders gaat doen. Doe je dat niet, dan merk je dat het je steeds meer energie gaat kosten en dat het ook steeds moeilijker wordt om iets te veranderen.  

Kies steeds bewust voor waar je naar toe wilt en durf ook ‘nee’ te zeggen tegen wat op je pad komt als het niet in lijn is met je blauwdruk. Ergens goed in zijn, is soms ook de grootste afleider van jouw weg en van dat waar je uitstekend in zou kunnen worden.   

Herken je dit? Rol je ook te vaak ergens in, of blijf je op plekken waar je eigenlijk niet thuishoort? Laat je het onder de blog weten? 

 

 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden