Een paar jaar geleden realiseerde ik me pas echt dat ik het gewend ben om de meeste dingen zelf te doen. Veel dingen kan ik namelijk prima zelf uitzoeken, en vaak ook sneller dan anderen. En uiteindelijk kom ik overal wel uit. Maar, het kost allemaal wel behoorlijk wat tijd. Helaas bezit ik niet de vaardigheid van het creëren van meer tijd, dus moet ik heel kieskeurig zijn over waar ik mijn tijd aan besteed.
Sinds de start van Gifted People voel ik steeds duidelijker dat dit is wat ik in de wereld te zetten heb. Ik heb een missie. En om die missie te kunnen volbrengen moet ik harde keuzes maken over wat ik wel en niet doe, want anders raak ik alleen maar afgeleid van wat ik te doen heb en van wat klopt bij mij en mijn missie. Wat ik bijvoorbeeld niet meer doe:
- Eindeloos zoeken om een antwoord op mijn vraag te vinden
- Zelf het wiel uitvinden als dat niet nodig is
- Iets wat ik niet zo goed kan, en wat ik ook niet hoef te kunnen
- Iets wat ik niet leuk vind
Natuurlijk zijn er dingen die gedaan moeten worden en heb ik antwoorden nodig op mijn vragen. Wat ik daarom wel doe:
- Rondvragen: ‘Wie kan mij helpen?’
- Eerlijk zijn over wat ik niet weet en kan, zodat iemand mij daarbij kan helpen
- Op zoek gaan naar mensen die een soortgelijk pad hebben belopen, zodat ik van hen kan leren
- Mensen inhuren die de dingen doen die ik niet kan, niet wil kunnen en niet leuk vind
“Om hulp vragen kan voor mij niet”
Misschien denk je nu meteen: ‘Ik werk in loondienst en ik kan niet zomaar mensen inhuren om de dingen te doen die ik niet wil doen’. Of: ‘Soms moeten er dingen gedaan worden die niet leuk zijn. Ook dat hoort bij het leven’. En dan heb je helemaal gelijk.
Maar wat wel kan, is iemand inhuren die je huis schoonmaakt of je belastingaangifte doet. Of vragen aan je collega of je samen onderling wat taken kunt ruilen, zodat jij dingen doet die bij jou passen en hij of zij andersom ook.
En natuurlijk moet je soms dingen doen die minder leuk zijn en echt gedaan moeten worden. En soms ben jij de enige die dat kan doen. Maar dat is niet met alles zo. Houd voor jezelf de stelregel aan dat je 95% van de tijd de dingen doet die bij jou passen. Als dat nu bijvoorbeeld maar 60% is, onderzoek dan wat je kunt doen om dit percentage te verhogen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld ook het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’.
De gave en de vloek van hoogbegaafdheid
Als hoogbegaafde heb je vaak de overtuiging dat het sneller is als je alles zelf doet. Vaak heb je ook de ervaring dat andere mensen niet helemaal begrijpen wat je bedoelt, jouw werktempo niet bij kunnen houden, of een andere kwaliteit van werk leveren waardoor jij daarna weer extra werk hebt. Door die ervaringen wordt jouw overtuiging wederom bevestigd. Als je daaraan vasthoudt, mis je de kans om te ontdekken dat om hulp vragen op korte termijn misschien niet per se sneller is, maar op lange termijn vaak wél.
Wij horen nog vaak hoogbegaafden zeggen dat ze bepaalde dingen zelf kunnen of zelf moeten uitzoeken: ‘Want ik ben er toch slim genoeg voor’. Maar het gaat niet om hoe slim je bent. Het gaat er niet om of je iets wel of niet zelf kan, het gaat erom of het een goede besteding is van jouw tijd.
Elk jaar starten er weer een aantal mensen met ons Insight programma die toegeven: ‘Ik wilde eigenlijk vorig jaar al instappen, maar toen dacht ik: “Ik ga eerst wel zelf even uitzoeken wat ik wil”’. Een jaar later komen ze dan alsnog terug omdat ze in plaats van vooruit, juist achteruit zijn gegaan. Omdat ze weer in een baan zijn gerold die niet past. Of weer een relatie zijn aangegaan die niet klopt. Omdat ze nog steeds geen antwoorden hebben op vragen als: ‘Wat heb ik nodig?’, ‘Wat is voor mij belangrijk?’ en ‘Waar wil ik naartoe?’ (je blauwdruk). Dan is het ook heel moeilijk om de juiste keuzes te maken.
Ik zeg vaak: “Het is een vloek en een gave dat je als hoogbegaafde veel dingen zelf kunt doen en zelf kunt uitzoeken. Het is alleen zo zonde van je kostbare tijd.”
Wat kun je doen?
Als mens heb je drie investeringsstromen: tijd, geld en energie. Jij bepaalt hoe je deze drie inzet en waar je ze voor inzet. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat je geld kunt bijverdienen, energie kunt opladen, maar tijd niet. Daarom is tijd jouw meest kostbare bezit. Als je voor de afweging staat om geld of tijd te besparen, kies dan waar mogelijk voor het besparen van tijd.
Als je het moeilijk vindt om geld uit te geven aan jezelf, realiseer je dan dat je daardoor je tijd kunt besteden aan wat passend is voor jou. Daarmee ga je op een veel fijnere manier in het leven staan en kun je jouw unieke gaven inzetten voor iets wat alleen jij kunt. Let maar eens op hoe groot de positieve impact is voor de mensen om je heen. En andersom, hoe groot de negatieve impact is als jij nooit tijd hebt en bijna alleen maar dingen doet die je eigenlijk liever niet doet, terwijl je voelt dat er nog een heleboel ongebruikte potentie in je zit.
Vraag tijdig om hulp. Dat gaat je (naast tijd) veel onrust, zoeken, doelloosheid en frustratie besparen.
Herken je dit? Mag jij wel iets meer om hulp vragen? Laat je het onder de blog weten?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.
Comments 16
Oh, hier viel ik me zeker weer door aangesproken! En ik herken mijn partner ook volledig in dit verhaal: hij heeft het zo mogelijk nog moeilijker om dingen uit handen te geven.
Sinds ik ondernemer ben besef ik wel steeds meer dat er specialisten zijn die je kunnen helpen op een heel andere (en misschien wel betere?) manier dan ik zelf zou doen. Maar ik vind het gewoon zo leuk om alle soorten taken te doen in mijn bedrijf, loslaten is een dingetje. Die andere kijk er op helpt me wel: tijdswinst is zoveel waard.
Fijn dat je reageert Loes. Inderdaad, tijd is het meeste kostbare wat je hebt en wat je nooit meer terug krijgt 🙂
Oef, ja, alle reacties op de blog en de blog zelf: ik weet dat ik hier ook nog veel in te leren heb. Van jongs af aan hoorde ik:’ die red zich wel’ en oh, ja, daar was ik trots op! Ik kon alles zelf: sterk, handig, creatief en leergierig als ik was. Ik heb dingen gedaan, waarvan ik nu denk: “waarom deed ik dat?”. Soms zelfs gevaarlijke dingen, want ik ging best vaak mijn eigen grenzen over.
En hulp vragen botst nog steeds met mijn verlangen naar autonomie; dat is een enorme tweestrijd in mij.
“Zelluf doen”, was ook het eerste wat mijn kinderen zeiden en ook bij hen herken ik het als deze valkuil. Dus als ik het nu maar eens leer, als ik het mijn kinderen anders voor ga leven…. Goh, wat zou dat goed zijn zeg!
Dankjewel voor je reactie Ilse. Het kan je echt helpen om te kijken wat nou belangrijk is voor jou en hoe je daarin staat. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Heel herkenbaar. Vandaag kreeg ik nog te horen dat ik nooit hulp vraag. Inderdaad omdat ik het meestal sneller kan, onafhankelijk wil zijn en vind dat ik het zelf moet kunnen. Help is nog steeds een moeilijk woord maar na het lezen van bovenstaand stuk, ga ik het zeker proberen.
Dankjewel voor je reactie Pauline.
Boven op het uitbesteden zit wat mij betreft nog een laag en dat heeft te maken met de valkuil van snel willen en van het eindeloos ideeën hebben als hb. Want zelfs bij het zo veel mogelijk uit besteden kun je nog tijd te kort komen als je niet goed keuzes kan maken in wat je überhaupt aan projecten op je neemt. Ik zie vaak zo veel verbeter punten van zaken om mij heen dat alles bij elkaar zo veel ballen om hoog gehouden moeten worden.
Dus het stukje wat je beschrijft van goed weten wat je wilt en wat bij je past dat is voor mij nu het relevantste, voordat ik begin met uitbesteden van alle projecten die maar bij me op komen…
Dit is zo herkenbaar ik heb dus zelf 2 rechter handen.
Maak alles wat er stuk gaat in huis die ik ook eigelijk alles niet bang voor een verbouwing.
Maar zit dus vol ideeën en weet niet waar ik moet beginnen of wat ik uitbesteden moet.
Om sneller dingen af te hebben.
Soms gewoon betalen voor een dienst van een ander en dan zelf ergens anders gaan werken om de klus te betalen
Zo herkenbaar.
En dan ook nog als het klaar is dingen naar je zin maken extra werk omdat die persoon die het gemaakt heeft niet doet wat jij verwacht had..
Is mijn standaard dan te hoog of wil ik gewoon altijd het beste van alles .
Kom daar maar eens achter.
Gr Dennis
Fijn dat je reageert Janni. Het is inderaad wel eens lastig, maar als je er achterkomt wat nou echt bij jou past dan zal je daar ook de vruchten uit halen 🙂
… Daarbij is voor mij vaak ook een reden: ik kwam er niet op dat hulp vragen een mogelijkheid zou zijn. Ik ben trots op mijn onafhankelijkheid en hecht veel waarde aan mijn eigen autonomie behouden, maar hulp vragen, samenwerken, ga ik ook steeds meer waarderen en daarmee groeit ook de behoefte om hierin te oefenen. Een oefenpunt voor mij is, om bij veel activiteiten te realiseren dat er überhaupt de mogelijkheid is om iemand anders erbij te betrekken.
Mooi, dankjewel voor je persoonlijke reactie.
Jouw berichten zijn vaak eyeopeners. Ik dacht inmiddels veel te weten van hoogbegaafdheid, maar dat deze valkuil , die ik zo herken, daar (logischerwijs) ook aan verbonden is, doet me weer even stilstaan bij waar ik mee bezig ben. En ik realiseer me ook dat ik al goede stappen heb gezet door – nu al een paar jaar geleden – als ondernemer te zijn gestart.
Dankjewel Swaas. De reacties van de mensen die de blogs lezen zijn ook een hele waardevolle toevoeging op de blogs, onmisbaar! Super dat je jouw hart hebt gevolgd en zelf als ondernemer aan de slag bent gegaan.
Zo herkenbaar, alles zelf willen doen en vinden dat ik dat ook moet kunnen. En dan moeite hebben met het aanvaarden van complimenten, want: ach, zo bijzonder is dat wat ik doe toch niet?
Ik dacht even dat ik dit had geschreven… maar ik was Vrijdag niet online haha
Zit m ook in de naam denk ik 😉
🙂