Een paar jaar geleden realiseerde ik me pas echt dat ik het gewend ben om de meeste dingen zelf te doen. Veel dingen kan ik namelijk prima zelf uitzoeken, en vaak ook sneller dan anderen. En uiteindelijk kom ik overal wel uit. Maar, het kost allemaal wel behoorlijk wat tijd. Helaas bezit ik niet de vaardigheid van het creëren van meer tijd, dus moet ik heel kieskeurig zijn over waar ik mijn tijd aan besteed. 

Sinds de start van Gifted People voel ik steeds duidelijker dat dit is wat ik in de wereld te zetten heb. Ik heb een missie. En om die missie te kunnen volbrengen moet ik harde keuzes maken over wat ik wel en niet doe, want anders raak ik alleen maar afgeleid van wat ik te doen heb en van wat klopt bij mij en mijn missie. Wat ik bijvoorbeeld niet meer doe: 

  • Eindeloos zoeken om een antwoord op mijn vraag te vinden 
  • Zelf het wiel uitvinden als dat niet nodig is  
  • Iets wat ik niet zo goed kan, en wat ik ook niet hoef te kunnen 
  • Iets wat ik niet leuk vind  

Natuurlijk zijn er dingen die gedaan moeten worden en heb ik antwoorden nodig op mijn vragen. Wat ik daarom wel doe: 

  • Rondvragen: ‘Wie kan mij helpen?’ 
  • Eerlijk zijn over wat ik niet weet en kan, zodat iemand mij daarbij kan helpen 
  • Op zoek gaan naar mensen die een soortgelijk pad hebben belopen, zodat ik van hen kan leren  
  • Mensen inhuren die de dingen doen die ik niet kan, niet wil kunnen en niet leuk vind

“Om hulp vragen kan voor mij niet” 

Misschien denk je nu meteen: ‘Ik werk in loondienst en ik kan niet zomaar mensen inhuren om de dingen te doen die ik niet wil doen’. Of: ‘Soms moeten er dingen gedaan worden die niet leuk zijn. Ook dat hoort bij het leven’. En dan heb je helemaal gelijk.  

Maar wat wel kan, is iemand inhuren die je huis schoonmaakt of je belastingaangifte doet. Of vragen aan je collega of je samen onderling wat taken kunt ruilen, zodat jij dingen doet die bij jou passen en hij of zij andersom ook.  

En natuurlijk moet je soms dingen doen die minder leuk zijn en echt gedaan moeten worden. En soms ben jij de enige die dat kan doen. Maar dat is niet met alles zo. Houd voor jezelf de stelregel aan dat je 95% van de tijd de dingen doet die bij jou passen. Als dat nu bijvoorbeeld maar 60% is, onderzoek dan wat je kunt doen om dit percentage te verhogen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld ook het boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

De gave en de vloek van hoogbegaafdheid 

Als hoogbegaafde heb je vaak de overtuiging dat het sneller is als je alles zelf doet. Vaak heb je ook de ervaring dat andere mensen niet helemaal begrijpen wat je bedoelt, jouw werktempo niet bij kunnen houden, of een andere kwaliteit van werk leveren waardoor jij daarna weer extra werk hebt. Door die ervaringen wordt jouw overtuiging wederom bevestigd. Als je daaraan vasthoudt, mis je de kans om te ontdekken dat om hulp vragen op korte termijn misschien niet per se sneller is, maar op lange termijn vaak wél. 

Wij horen nog vaak hoogbegaafden zeggen dat ze bepaalde dingen zelf kunnen of zelf moeten uitzoeken: ‘Want ik ben er toch slim genoeg voor’. Maar het gaat niet om hoe slim je bent. Het gaat er niet om of je iets wel of niet zelf kan, het gaat erom of het een goede besteding is van jouw tijd.   

Elk jaar starten er weer een aantal mensen met ons Insight programma die toegeven: ‘Ik wilde eigenlijk vorig jaar al instappen, maar toen dacht ik: “Ik ga eerst wel zelf even uitzoeken wat ik wil”’. Een jaar later komen ze dan alsnog terug omdat ze in plaats van vooruit, juist achteruit zijn gegaan. Omdat ze weer in een baan zijn gerold die niet past. Of weer een relatie zijn aangegaan die niet klopt. Omdat ze nog steeds geen antwoorden hebben op vragen als: ‘Wat heb ik nodig?’, ‘Wat is voor mij belangrijk?’ en ‘Waar wil ik naartoe?’ (je blauwdruk). Dan is het ook heel moeilijk om de juiste keuzes te maken.  

Ik zeg vaak: “Het is een vloek en een gave dat je als hoogbegaafde veel dingen zelf kunt doen en zelf kunt uitzoeken. Het is alleen zo zonde van je kostbare tijd.”   

Wat kun je doen? 

Als mens heb je drie investeringsstromen: tijd, geld en energie. Jij bepaalt hoe je deze drie inzet en waar je ze voor inzet. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat je geld kunt bijverdienen, energie kunt opladen, maar tijd niet. Daarom is tijd jouw meest kostbare bezit. Als je voor de afweging staat om geld of tijd te besparen, kies dan waar mogelijk voor het besparen van tijd.  

Als je het moeilijk vindt om geld uit te geven aan jezelf, realiseer je dan dat je daardoor je tijd kunt besteden aan wat passend is voor jou. Daarmee ga je op een veel fijnere manier in het leven staan en kun je jouw unieke gaven inzetten voor iets wat alleen jij kunt. Let maar eens op hoe groot de positieve impact is voor de mensen om je heen. En andersom, hoe groot de negatieve impact is als jij nooit tijd hebt en bijna alleen maar dingen doet die je eigenlijk liever niet doet, terwijl je voelt dat er nog een heleboel ongebruikte potentie in je zit.  

Vraag tijdig om hulp. Dat gaat je (naast tijd) veel onrust, zoeken, doelloosheid en frustratie besparen.  

Herken je dit? Mag jij wel iets meer om hulp vragen? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden