Ik vond het altijd één van mijn sterke punten dat ik me gemakkelijk kon vormen naar wat er ergens nodig was. Binnen bedrijven was ik op uiteenlopende afdelingen inzetbaar. Ik kon met vrijwel alle mensen vanuit verschillende lagen van de organisatie gesprekken voeren over wat er goed ging en wat er beter kon. En ik kon mij vormen naar wat er nodig was op dat moment. Mijn aanpassingsvermogen kwam mij in die zin goed van pas. 

Ik was echter niet alleen op werkgebied goed in aanpassen. Ik was ook goed in aanpassen in sociale omgevingen en binnen relaties. Dat samen zorgde ervoor dat het aanpassen naast een gave ook al snel een valkuil werd. Ik merkte dat hoe vaker ik deze gave inzette, des te meer ik het contact verloor met mezelf. Door steeds maar te schemeren tussen de verschillende personen die ik ergens verwacht werd te zijn kwam mijn eigen identiteit op het spel te staan. 

Als mens willen we erbij horen 

Één van de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid is het kenmerk ‘anders zijn’ (lees daarover meer in het artikel ‘Hoe weet ik dat ik hoogbegaafd ben?’). En dat je als hoogbegaafde anders bent, doet, ziet en voelt, is heel waardevol. Je kunt daarmee namelijk een unieke waarde leveren aan de wereld om je heen.  

Als hoogbegaafde sta je alleen wel voor een extra uitdaging. Je hebt namelijk een omgeving nodig die jou helpt om tot ontwikkeling te komen en waarin jij helemaal jezelf kunt zijn. Als kind, maar ook als volwassene. Daarvoor zijn in de kern twee dingen nodig: namelijk dat je begrijpt dat je anders bent en dat je gelijkgestemden om je heen hebt. 

Want als mens willen we altijd ‘erbij horen’. We willen hechte relaties vormen met andere mensen. Dat was vroeger ook onderdeel van onze overleving. Als we geen lid waren van een groep, waren we ten dode opgeschreven. En dat zit nog steeds heel diep in ons menszijn. 

Dus als jij je vaak anders voelt, en je begrijpt niet waarom en je denkt dat je daar de enige in bent, loop je een groot risico om terecht te komen in de valkuil van het ‘bovengemiddeld aanpassen’. En dat zien wij bij Gifted People heel erg vaak voorkomen. 

Een beetje aanpassen is niet erg 

Let wel dat het gaat om bovengemiddeld, want jezelf een beetje aanpassen, dat is niet zo erg. Dat doen we allemaal in het contact met de ander.  

Zodra we in contact treden, sluiten we eigenlijk een compromis waarin we beiden een beetje meebewegen. Zo kunnen we tot elkaar komen en vanuit die plek kunnen we elkaar begrijpen. Als je te maken hebt met gelijkgestemden, dan pas je je allebei een beetje aan:  50-50.  

Maar heb je te maken met een niet-gelijkgestemde, dan moet jij jezelf een stuk meer aanpassen om tot die ander te komen. Dan is er sprake van bovengemiddeld aanpassen. In plaats van 50-50 wordt het dan bijvoorbeeld 80-20. En dat is heel vermoeiend. 

Wat je ook gaat merken, is dat je een aantal maskers gaat ontwikkelen om in bepaalde omgevingen mee te kunnen functioneren. Om aan de verwachtingen te voldoen. En als je dat lang genoeg doet, raak je steeds meer kwijt wie jij nou eigenlijk bent. Wie de originele versie is van jou. Wie er onder al die maskers zit. 

Uit contact met jezelf en je verlangens 

Dan ontstaan op een bepaald moment ook zingevingsvraagstukken. Je gaat jezelf afvragen: ‘Waar doe ik het eigenlijk voor?’ en ‘Is dit het nou?’  

En het wordt moeilijker om te voelen wat jouw echte verlangens zijn. Je leeft zo lang op de automatische piloot, dat je vergeet om na te denken over de vraag ‘Wat wil ik eigenlijk?’. Als je veel in contact bent met andere mensen en je constant bevindt in omgevingen waar je niet in past, dan is het lastig om echt te voelen wat klopt voor jou. De enige oplossing is dan dat je er soms even helemaal uit stapt en met jezelf aan de slag gaat. 

Wat kun je doen? 

Neem de tijd om jezelf heel goed te leren kennen. Want als je weet hoe jij bedraad bent en wat jij wilt en nodig hebt (je blauwdruk), kun je stap voor stap je leven anders inrichten en de omgevingen vinden waar je geen maskers meer hoeft op te zetten. 

Wat daarbij ook heel belangrijk is, is dat je jouw ‘anders zijn’ gaat herkennen en erkennen, ook al twijfel je nog over of je hoogbegaafd bent. Onderzoek wat jou precies anders maakt. Zodra je dit weet, kun je dit juist gaan benutten, in plaats van dat je blijft proberen om iemand anders te zijn.  

Verval je soms ook nog in het bovengemiddeld aanpassen? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden