Als kind kon ik me urenlang alleen vermaken terwijl ik in gedachten op geheime missies ging. Ik hield van avonturen en voelde me intens verbonden met mijn denkbeeldige team waarmee ik de wereld aan het redden was. Ik vond het prachtig. Alleen hoe interessanter mijn denkbeeldige wereld, des te sneller ik ook verveeld raakte met de “gewone” wereld.  

Wat is verbeeldingskracht?

Verbeeldingskracht is het vermogen om ideeën en gevoelens op te roepen, zonder dat je dit daadwerkelijk waarneemt. Een rijke verbeelding of fantasie kan ervoor zorgen voor vreugde en creativiteit in het dagelijks leven en kunnen jou helpen bij de ontwikkeling van intellectuele gaven. Het visualiseren van ideeën en gebruik maken van metaforen is daarbij niet vreemd en past goed in jouw eigen verbeeldingskracht. Iedereen heeft op een bepaalde manier een verbeeldingskracht, alleen verschilt het per persoon hoe zich dat uit.

Op school zat ik in de klas dan ook vooral weg te dromen. Als de juf wat vroeg, dan reageerde ik met een ‘oh, dat weet ik niet’. Kon ik weer verder met de avonturen in mijn eigen denkbeeldige wereld. Waarschijnlijk werd er destijds vanwege alle keren dat ik zei ‘ik weet het niet’ weleens getwijfeld aan mijn intelligentie. Mijn moeder moest dan ook regelmatig met de juffen en meesters over mij komen praten. Maar dat interesseerde me niet. Ik was helemaal content zolang ze me maar met rust lieten. Ik wist toen al, zolang je een sterke verbeeldingskracht hebt, is het leven nooit saai. Logica brengt je slechts van A naar B, verbeeldingskracht brengt je overal.

 

Overprikkelbaarheid van de verbeeldingskracht

Mijn favoriet van Dabrowski’s overexcitabilities is die van de verbeeldingskracht. Kenmerken zijn onder andere dat je op jonge leeftijd denkbeeldige vriendjes had waarmee je gecompliceerde plannen beraamde, meestal met veel drama. Je hebt een rijke verbeelding en een levendige fantasie. Fantasiespellen, analytisch denken, dagdromen, dramatische perceptie en gebruik van metaforen is daarbij ook kenmerkend. Op jonge leeftijd kon je feit en fictie nog weleens mengen en in de klas was je met jouw gedachten regelmatig afgedwaald naar een denkbeeldige eigen wereld. Er werd daardoor regelmatig gezegd dat je afwezig en dromerig overkwam. 

Een betere wereld begint in de levendige verbeelding 

Wat ik vaak zie is dat we naarmate we ouder worden vergeten onze verbeeldingskracht te gebruiken. Om te fantaseren over wat er kan zijn. We kijken naar wat er is en verliezen de magie van het leven uit het zicht. We durven misschien niet te geloven in nieuwe avonturen, de realisatie van onze grote dromen en plannen. We hebben de teleurstelling ervaren van iets wat niet lukte, of dit bij anderen gezien. We zijn terughoudend geworden. 

Een paar jaar terug merkte ik dit bij mezelf. Dat ‘ineens’ het leven gewoontjes was. Dat ik geen avonturen meer beleefde. Dat ik geen grote missies meer voor me zag. En zelfs al had ik het goed, dat voelde als een groot gemis. Ik wilde mijn levendige verbeeldingskracht weer gaan inzetten. Gaan fantaseren over wat er kan zijn. 

Het fantaseren over avonturen, over hoe ik mijn leven wilde leven, gaf mij al snel weer inspiratie en het werd me steeds duidelijker wat klopte voor mij, ook al leek het nog onrealistisch. De afgelopen jaren heb ik sowieso gezien en geleerd, onrealistisch betekent niet onmogelijk, het betekent alleen dat het er nog niet is. En omdat ik weer voor me ging zien wat ik wilde dat er was, kon ik het ook daadwerkelijk stap voor stap gaan realiseren. Daardoor kon ik het avontuur en de magie weer terugbrengen in mijn leven.

Wat kun je doen met jouw verbeeldingskracht? 

Verbeelding is een krachtige tool in het creatieproces; “If you can see it, you can achieve it”. Gebruik daarom juist jouw verbeeldingskracht om te zien wat er voor jou kan zijn. Fantaseer over het leven dat jij voor jezelf wenst. Het huis waar je in zou willen wonen. Fantaseer over hoe je jouw missie in de wereld aan het zetten bent. Gebruik de verbeeldingskracht om saaie dingen weer spannend te maken. Om je (weer) jong te voelen. Om de magie van het leven te blijven zien. Je gaat merken dat zelfs als er weinig verandert, het leven al meteen een stuk leuker wordt.

Ik ben benieuwd, hoe is jouw verbeeldingskracht? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden