De juiste werkomgeving

Heel wat jaren geleden was er een reclame op tv van Calve Pindakaas over “Pietertje” van den Hoogenband die staat te voetballen, wat voor geen meter lukt (deze reclame). Pieter is wel een hele goede zwemmer, maar daar heb je op het voetbalveld weinig aan. Was hij in de voetbal omgeving gebleven, dan had hij zijn hele leven het gevoel gehad dat hij incompetent was.

De omgeving waarin we functioneren heeft een grote invloed op onze mindset, ons zelfvertrouwen, ons functioneren en het tot uiting kunnen brengen van onze kwaliteiten. Helaas zie ik bij veel HB’ers dat ze in de verkeerde omgevingen functioneren. In mijn Insight Sessies spreek ik regelmatig mensen die geïnteresseerd zijn in mijn coaching omdat ze een volgende stap zoeken op gebied van werk. Als ik dan vraag waar ze nu het meeste tegen aanlopen, dan is dat in grote lijnen als volgt:

  • ik ga te snel voor mijn collega’s in mijn denken en ideeën waardoor ze me vaak niet begrijpen
  • mijn baas is geïntimideerd door mij omdat ik overal verbeteringen zie
  • ik zie steeds wat er moet gebeuren of niet goed gaat, maar ik word niet gehoord
  • ik word vaak te enthousiast, te proactief en te direct genoemd
  • er zit geen uitdaging (meer) in mijn werk

Hoogbegaafdheid; Last of gave?

In bovenstaande gevallen wordt hoogbegaafdheid vooral als een last ervaren. En dat terwijl de kwaliteiten die eronder liggen heel waardevol zijn. Zo kun je snel tot oplossingen komen van (complexe) problemen, je ziet de zwakke schakels van een organisatie en je ziet hoe je die kunt versterken.

Vanuit de drijfveer om dingen beter te maken ben je enthousiast en wil je proactief zaken oppakken die handiger, mooier of sneller kunnen. En oké, soms ben je dan wat te direct omdat je in je hoofd alles al bedacht hebt en vergeet dat de rest die stappen in je hoofd niet heeft meegekregen. Maar alles wat je zegt en doet, komt wel steeds vanuit goede intenties, omdat je het beter wilt maken.

Maar in de verkeerde omgeving, raak je vooral in gevecht met anderen en jezelf omdat niet wordt voldaan aan de voorwaarden die jij nodig hebt in je werk. In zo’n omgeving voel jij je vooral onbegrepen en niet gewaardeerd. Want jij functioneert in een omgeving waarin je werk doet wat niet past bij jouw natuur. Een omgeving waarin jij als zwemmer staat te voetballen. En in die omgeving verlies je niet alleen veel energie, je mist ook de mogelijkheid om jouw “zwem”talent verder te ontwikkelen.

In een niet passende omgeving is het niet meer dan logisch dat je hoogbegaafdheid gaat zien als last. Daarom is het zo belangrijk dat je kritisch gaat zijn op jouw omgeving. Ook al heb je nu steeds gewerkt in functies waarin je klein werd gehouden, te snel ging voor anderen en geen aansluiting kon vinden met collega’s. Er zijn ook echt andere omgevingen. En soms moet je die omgevingen zelf creëren. Leg je niet neer bij ervaringen uit het verleden, maar ga actief op zoek naar ervaringen die passen bij jouw gewenste toekomst.

Wat kun je doen?

Weet wat jij nodig hebt in jouw werkomgeving en in welke omgevingen jij het beste tot je recht komt? Communiceer met je werkgever over hoe het beter zou passen voor jou. Durf ergens weg te gaan als het niet past.

De juiste werkomgeving is de omgeving waarin jij tot je recht komt. Dit betekent niet dat het altijd de juiste werkomgeving blijft. Blijf jezelf daarom steeds toetsen of wat je doet nog past bij de weg die je wilt gaan. Blijf nadenken over jouw ideale werksituatie. Vanuit die helderheid kun je steeds weer vinden wat je zoekt, waar je het meest naar verlangt. Dat heeft ook alles te maken met de richting die jij op wilt. En daar ga ik je in de volgende blog meer over vertellen ;).

Ik ben benieuwd. Hoe zie jij hoogbegaafdheid? Als een last of als een gave? Laat me weten onder deze blog!

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat ebook!

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden