Heel wat jaren geleden was er een reclame op tv van Calvé Pindakaas over ‘Pietertje’ van den Hoogenband. Pietertje staat een poging te doen tot voetballen, en dat lukt voor geen meter (deze reclame). Even later duikt hij het water in en blijkt hij daar wel het één en ander te kunnen. Dat Pieter een goede zwemmer is, is alleen weinig waard op het voetbalveld. Was hij in de voetbalomgeving gebleven, dan had hij zijn hele leven het gevoel gehad dat hij incompetent was.
Je omgeving bepaalt in hoeverre je tot je recht komt
Voor ieder mens geldt dat als de omgeving niet aansluit bij wie je bent, je het heel moeilijk gaat krijgen. De omgeving waarin je functioneert heeft namelijk een grote invloed op je mindset, je zelfvertrouwen, je functioneren en de mate waarin je jouw kwaliteiten tot uiting kunt brengen.
Als hoogbegaafde heb je nog een extra uitdaging bij het vinden van de juiste omgeving, omdat je anders bedraad bent en daarom andere werkvoorwaarden hebt. Deze werkvoorwaarden zijn de voorwaarden waar jouw werk aan moet voldoen om er plezier en de juiste hoeveelheid uitdaging in te kunnen vinden.
Als je jouw werkvoorwaarden niet kent, is de kans groot dat je in een omgeving terecht komt die niet bij je past. En helaas zien we dat bij veel hoogbegaafden. Deelnemers die in ons Insight programma stappen, doen dat ook vaak vanuit een werkgerelateerd vraagstuk. Ze zoeken een volgende stap op het gebied van werk, omdat ze:
- Zien wat anderen niet zien of kunnen overzien, waardoor er dingen fout lopen die niet fout hadden hoeven gaan
- Te snel gaan voor collega’s en leidinggevenden, waardoor ze niet begrepen worden en teruggefloten worden
- Overal verbeteringen zien en aangeven, waardoor de baas geïntimideerd raakt
- Niet gezien worden voor alles wat ze achter de schermen doen en voor alle brandjes die ze blussen
- Te enthousiast, te proactief en te direct worden genoemd
- Geen uitdaging (meer) ervaren in het werk
Zwemmer of voetballer?
Als je dit herkent en in een omgeving zit die niet bij je past, zul je veel strijd moeten leveren om te kunnen blijven functioneren. Je voelt je dan vooral onbegrepen en niet gewaardeerd. Deze omgeving past namelijk niet bij jouw natuur. Je staat als zwemmer te voetballen. En dat kost niet alleen veel energie, je mist ook de mogelijkheid om jouw ‘zwemtalent’ verder te ontwikkelen.
Als je als zwemmer staat te voetballen, is het niet meer dan logisch dat je hoogbegaafdheid gaat ervaren als last. Daarom is het belangrijk dat je kritisch bent op je omgeving. Ook al heb je nu steeds gewerkt in functies waarin je klein werd gehouden, te snel ging voor anderen en geen aansluiting kon vinden met collega’s. Er zijn ook echt andere omgevingen. En soms mag je die omgeving zelf creëren.
Wat kun je doen?
Weet wat jij nodig hebt in jouw werkomgeving (jouw werkvoorwaarden) en in welke omgeving jij het beste tot je recht komt. Communiceer met je werkgever over hoe jouw werk beter zou passen voor jou. Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig die al een groot verschil maken voor jouw werkplezier. In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ ontdek je daar meer over.
Durf ergens weg te gaan als het niet past. Het is niet de bedoeling om ergens jarenlang te blijven als het niet meer klopt voor jou. Probeer natuurlijk eerst wel wat je kunt om je werkomgeving beter te laten passen bij jou, maar durf ook de beslissing te nemen dat iets niet meer jouw plek is.
Als je de juiste werkomgeving hebt gevonden, weet dan dat de juiste werkomgeving niet altijd de juiste werkomgeving blijft. Blijf daarom steeds toetsen of wat je doet nog past bij de weg die je wilt bewandelen. Blijf nadenken over jouw ideale werksituatie. Vanuit die helderheid kun je steeds weer vinden wat je zoekt, waar je het meest naar verlangt. Dat heeft ook alles te maken met de richting die jij op wilt. En daar ga ik je in de volgende blog meer over vertellen ;).
Heb jij al de juiste werkomgeving gevonden? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.