De “juiste” keuze?

Toen ik voor het eerst ging nadenken over mijn carrière, vond ik dat best overweldigend. Zeker vanwege mijn super brede opleiding “zodat ik nog veel kanten op kon”. Ik was nog niet klaar om mezelf te committeren aan een bepaald carrièrepad. Bovendien had ik een relatie met een Amerikaan wat het e.e.a. bemoeilijkte qua het maken van keuzes. Ik wist nog niet eens waar ik straks ging wonen.

Ik voelde veel druk om de juiste keuze te maken. In mijn hoofd zat ook de gedachte ingeprent “als je eenmaal kiest, kun je niet meer terug” en je kunt maar 1 pad kiezen. En dat kan dan maar beter het juiste pad zijn…

Daarnaast merkte ik al snel dat de logische gang van zaken in mijn geval, als in een fulltime baan vinden en carrière maken in de corporate wereld, mij niet zo trok. Ik wilde gewoon plezier hebben in wat ik doe en het gevoel hebben dat ik er mee van betekenis ben (nog steeds trouwens). Al had ik dan geen idee hoe ik dat verder vorm moest geven. Dus wat is dan de juiste keuze die daar bij past?

Soms leiden foute keuzes tot de juiste keuze

De gedachtegang die zich richt op juiste en foute keuzes kan best veel druk mee brengen. Zeker als het gaat om iets zo groot en zo belangrijk als jouw leven. Zeker als je het gevoel hebt dat je maar 1 kans hebt om het goed te doen. Die druk zorgt er vaak voor dat er een soort bevriezing ontstaat waardoor je geen keuze kunt maken en niet meer in beweging komt. Uit angst voor de verkeerde keuze.

Gelukkig is het allemaal veel minder zwartwit dan foute of juiste keuzes. Ons leven bestaat namelijk uit een hele hoop opstapelingen van keuzes. Het zijn vooral de kleine dagelijkse keuzes die ons leven het meest vormgeven. Realiseer je ook dat het geen kwestie is van 1 keuze maken en hopen dat het goed uitpakt, maar veel meer een kwestie van een keuze maken en vervolgens kijken hoe het uitpakt zodat je kunt bijsturen.

Bovendien leiden keuzes die toch niet passend blijken te zijn vaak weer tot keuzes die beter passen. Met elke keuze die je maakt, leer je weer meer over wat werkt en niet werkt en wat belangrijk is voor jou. Wees daarom vooral nieuwsgierig naar wat een keuze jou gaat brengen. Als het anders uitpakt dan je had gehoopt, dan maak je gewoon weer een andere keuze.

Realiseer je ook dat als je anders in de wereld staat, dat de keuzes die jij te maken hebt ook anders zijn dan die van de meeste mensen om je heen. Dan is het moeilijker om te zien hoe een bepaalde keuze uit gaat pakken, maar het is wel belangrijk dat je kiest in lijn van wat past bij jou. Alleen dan ga je op de “juiste” plekken komen.

Wat kun je doen?

Laat los aan de juiste of de foute keuze. Maak een keuze die nu passend voelt en wees nieuwsgierig. Onthoud dat je met heel veel dingen ook nog terug kunt en dat keuzes niet voor altijd zijn. Bovendien is het vaak genoeg niet zo dat twee keuzes in tegengestelde richting uitkomen. Soms zijn beide wegen een andere kant van een omweg die uiteindelijk op eenzelfde punt uitkomt.

Ik ben benieuwd, weerhoudt de “juiste” en “foute” keuze jou soms in het maken van keuzes? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

 

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

5 Reacties

 1. Sam

  Heel fijn om dit te lezen. Mijn werk wordt verplaatst naar een andere locatie en dat betekent dat ik boventallig ben. Begin april stopt mijn werk. Vind ik niet erg omdat ik naast mijn werk Rechten studeer en in juni mijn bachelor afrond. Maar dat betekent ook dat ik keuzes moet maken. Het werk dat ik deed was niet uitdagend meer, vandaar de studie, en wil ik ook niet verder in. Dus die keuze is al gemaakt. Nu denk ik na over alle mogelijke opties en veranderingen in werk. Het stuk over juiste keuzes is heel herkenbaar. Ik zal mezelf er telkens op moeten wijzen dat de keuze die ik maak altijd weer bijgesteld kan worden.

  Antwoord
 2. Pieter

  Dank je wel voor de mooie post. Altijd mooi dat dat dan precies op een moment komt waarop jezelf voor een aantal keuzes staat..;-). In mijn geval gaat het om meer veranderingen die zich ontvouwen. Mijn eigen onderneming waar ik veel meer betekenis kan geven aan mijn vak (architect, nu heel erg corporate) en verandering van mijn woonomgeving naar een voedend inspirerende woonomgeving. Merk dat er allerlei ‘goed’ en ‘fout’ afwegingen voorbij komen. Ook gevoelens van falen etc. Maar inmiddels weet ik dat dat heen en weer stuiteren een teken van verandering en groei (naar mijzelf) is. Wat voor mij goed werkt is om moment van rust in te bouwen zodat ik kan ‘uitrazen’ en vanuit de stilte naar binnen ga en daar antwoorden en inzichten vindt. En ook de gevoelens en emoties etc. doorvoelen en vooral geen keuzes maken of actie ondernemen als ik niet bij mijzelf ben. Dus ruimte geven. Maar vind het wel lastig en merk dat ik me soms nergens bij voel horen. Het mooie is wel weer dat dat me nou ook net weer uniek maakt..;-). Conformeer me niet zo snel en zie relaties en verbanden die andere weer niet zien, en zie steeds meer dat dat een enorm kracht is…dus mooie dingen voor de boeg..;-)

  Antwoord
 3. Otto van Lynden

  Dank je wel Adrienne voor je goede en xxx o mooi ooen verhaal.
  Het klinkt heel vertrouwd voor mij en je komt altijd precies op het juiste moment met je berichten bij mij, zodat ik daardoor heel veel energie krijg wat ik op die momenten nauwelijks meer had door het geklets van andere mensen waar ik niets mee kan.
  Ik voel mij dan alleen en ik ben blij dat jij bv. mij dan ondersteunt.
  Ik zal dinsdag graag je masterclass volgen.
  Vriendelijke groet,
  Otto van Lynden.

  Antwoord
 4. J. Frerichs

  Hoi in het maken van keuzes maken kon ik eerst behoorlijk twijfelen .Tot in het abnormale zelfs.Maar nu niet meer zo gelukkig.

  Antwoord
 5. marleen v eck

  Dat herken ik zeker!
  Lastig hoor…al die keuzes..
  Soms maakt me dat heel moe..
  alles afwegen, veel te ver vooruit denken, er vervolgens niet uitkomen en …lamgeslagen gevoel..
  Moet mijn zoon nu wel of niet naar een andere school ( IQ 145+ en huidige school met veel kinderen met taalachterstand)
  Hier heeft hij zijn vrienden op andere school klikt het miss niet maar heeft hij wellicht meer ontw gelijken.. hier voelt het vertrouwd en is hij best happy enz enz enz
  Lastig…
  Ik hoor vaak v mensen ” wat denk jij ver vooruit” ..
  Ik kan soms gewoon niet stoppen met denken maar echt ergens toe komen…pfff.. ????

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden