Er zijn genoeg dingen die ik leuk vind. En vanwege mijn vele interesses zou ik me met plezier in al deze dingen tegelijk kunnen storten. Uit ervaring weet ik dat dit geen goed plan is. Want hoe meer dingen ik ga doen, des te meer verstrooid mijn aandacht wordt en des te minder ik gedaan krijg. In een eerdere blog schreef ik ook over het gevaar van te veel te gelijk doen.   

Aan de andere kant, bezig zijn met maar één ding, is ook niet de oplossing. Want hoewel ik veel leuk vind, vind ik niet één ding leuk genoeg om me alleen daarop te gaan richten. En het is ook niet de bedoeling voor mij om bezig te gaan met dingen die niet passen bij mijn kwaliteiten en gaven. Dingen die niet passen bij wat ik wil en die geen energie geven. Ik zou bijvoorbeeld heel verdrietig worden als ik elke dag een hele hoop data in een Excelsheet zou moeten kloppen. Of als ik verslagen zou moeten schrijven over iets waar ik niet zo veel mee heb. Mijn voordeel is gelukkig dat ik een lage tolerantie heb voor iets wat niet bij mij past.  

Toch zie ik veel hoogbegaafden een lange tijd iets volhouden wat helemaal niet voor hen klopt. Werk doen wat niet hun interesse heeft, te weinig uitdaging bevat en hen vooral dichterbij de burn-out of bore-out brengt. HB’ers die niet de juiste inhoudelijke omgeving hebben ingericht waardoor ze geen energie, voldoening en plezier halen uit wat ze doen of uit de gesprekken die ze voeren. En dat heeft natuurlijk ook invloed op de kwaliteit van de andere omgevingen waar je in functioneert. 

The dreamteam 

In de vorige blogs hebben we het gehad over de fysieke omgeving en de menselijke omgeving. In aanvulling daarop is de inhoudelijke omgeving belangrijk. Deze drie samen moeten voor jou kloppen, samen zeg maar het dreamteam vormen. Als dat zo is, dan doe je namelijk de juiste dingen met de juiste mensen in een stimulerende omgeving zodat jij jouw potentie optimaal kunt benutten. Daar haal je ook de meeste energie en voldoening uit. Daarin vind je de uitdaging die je nodig hebt. 

Als je, zoals een HB’er betaamt, veel interesses hebt, dan is het goed om voor jezelf het proces van zelfonderzoek in te gaan om te onderzoeken welke interesses leidend zijn. Welke moeten voor jou een vast onderdeel zijn van de inhoudelijke omgeving? En welke activiteiten passen daarbij voor jou? Daar waar de één het bijvoorbeeld heerlijk vindt om te praten is de ander juist liever bezig met schrijven. Zo zijn er verschillende variabelen die jouw inhoudelijke omgeving vormen. Denk ook aan de branche waar je in functioneert en de breedte van de functiekaders waarbinnen jij je dient te begeven.  

De kern van de inhoudelijke omgeving draait dus vooral om de vraag ‘aan welke onderwerpen en activiteiten geef ik het liefst mijn aandacht gedurende de dag?’. Misschien is dat een moeilijke vraag voor je om te beantwoorden. Wanneer jij je bijvoorbeeld langdurig hebt aangepast, kan het even zoeken zijn. Maar weet dat jij de antwoorden in je hebt en als je openstaat om die te gaan vinden en je met een houding van nieuwsgierigheid bij jezelf gaat onderzoeken, dan ga je de antwoorden vinden die je nodig hebt.  

Wat kun je doen? 

Investeer tijd, geld en energie in het proces van zelfonderzoek. Ga ontdekken wat bij jou past, wat je leuk vindt, wat jouw interesse heeft, waar je in wilt leren en groeien. Dat hoeft niet één ding te zijn, het kan ook juist de combinatie van verschillende onderwerpen zijn. Neem daar de tijd voor, verwacht niet alle antwoorden meteen te vinden.   

Maak helder wat jij wenst qua vakgebied en mate van uitdaging zodat je jouw levensinvulling daarop kunt inrichten. Dit is overigens breder dan werk, werk is onderdeel van je levensinvulling. Maak daarom ook helder wat de basis is van jouw levensinvulling, jouw levensmissies. Dan kun je gaan zien wat daar inhoudelijk bij past. 

Weet dat waar jij je inhoudelijk mee bezig houdt, dat het je of energie geeft of energie kost. Dat het of bijdraagt aan de weg die je wilt gaan, of er juist van afleidt. Maak bewuste keuzes over waar (en aan wie) jij aandacht geeft. Want dat waar jij nu aandacht aangeeft, bepaalt de toekomst die je voor jezelf creëert.  

Ik ben benieuwd, herken je dit? Klopt jouw inhoudelijke omgeving voor jou? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden