De impact van hoogbegaafdheid begrijpen

In de vorige blog benoemde ik het ‘jezelf beter leren kennen zodat je ook beter om kunt gaan met de kenmerken van hoogbegaafdheid’. Net zo belangrijk is daarbij dat je begrijpt wat hoogbegaafdheid dan voor jou betekent. 

Dat betekent ook een stuk acceptatie en erkenning van jouw hoogbegaafd zijn. En dat is waar het vaak misgaat. Ik grap weleens dat het bijna een kenmerk van hoogbegaafdheid is dat HB’ers twijfelen aan hun eigen hoogbegaafd zijn. Maar zolang je daarover blijft twijfelen, zorgt de zoektocht naar externe bevestiging ervoor dat je niet de stappen zet die jij te zetten hebt om jezelf beter te leren kennen en het leven te creëren dat bij jou past. 

Als je op het pad van hoogbegaafdheid twijfelt, is de vraag ‘Ben ik dan hoogbegaafd?’ een logische vraag. Maar het kan je op een dwaalspoor zetten, omdat je ook dingen gaat tegenkomen waar jij je niet in herkent. Onder hoogbegaafden is namelijk veel diversiteit te vinden. En als jij bij elk dingetje waar jij je niet in herkent denkt ‘Dan kan ik dus niet hoogbegaafd zijn’, dan blijf je continu heen en weer hobbelen tussen ja en nee. Als jij je herkent in bepaalde kenmerken, is het veel interessanter om jezelf af te vragen: ‘Welke impact heeft dat op mij en mijn leven?’.  

Jezelf hoogbegaafd noemen? 

Gebruik hoogbegaafdheid vooral om jezelf beter te leren kennen. Daarvoor heb je geen onderzoek of externe bevestiging nodig. Jij weet zelf dondersgoed waar jij je wel en niet in herkent. En nee, niet iedereen herkent zich in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Dat lijkt zo omdat het voor jou zo normaal is. Voor jou is het logisch om je te voelen zoals je voelt en om te zien wat jij ziet. Maar dat betekent niet dat iedereen dat hetzelfde heeft. 

Vanwege de lading die het woord ‘hoogbegaafdheid’ met zich meebrengt, wordt het door veel mensen als ‘not done’ gezien om over jezelf te zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar in de kern gaat het er niet om dat jij aan een ander kunt bewijzen dat je hoogbegaafd bent. Je krijgt ook geen speciale HB pas waarmee je korting krijgt of toegang tot geheime HB clubs. Voor zover ik weet dan ;). 

Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het label. Het gaat erom dat jij begrijpt wat het voor jou betekent. Dan kun je de kwaliteiten die hoogbegaafdheid meebrengt vooral voor je laten werken. En dan kun je ook beter communiceren naar anderen toe hoe jij in elkaar zit. Niet door te zeggen: ‘Ik ben hoogbegaafd’, maar door de mensen om je heen mee te nemen in wat dat dan betekent. Bijvoorbeeld dat je het gevoel hebt niet helemaal begrepen te worden, of dat je snel denkt en verbanden trekt. Of dat je last hebt van een bepaalde drukke omgeving omdat je dan overprikkeld raakt. 

Wat kun je doen? 

Verdiep jezelf meer in hoogbegaafdheid. Lees erover, blijf er meer over ontdekken en kijk waar jij je in herkent en wat dat betekent voor jouw weg.  

Stel jezelf de vragen ‘Hoe kan ik de kenmerken waarin ik mij herken gebruiken om mezelf beter te leren kennen?’, ‘Welke impact heeft het op mij?’ en ‘Hoe kan ik dat zo goed mogelijk voor me laten werken?’. 

Weet jij wat de impact van HB op jouw leven is? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden