Als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, dan ga ik er helemaal voor. Ik kan heel goed vastpakken en niet loslaten tot het klaar is. Als iets mijn interesse heeft, dan heb ik een bovengemiddelde motivatie om ermee bezig te gaan. En als ik duidelijk weet wat ik te doen heb, kan ik mezelf daar helemaal in verliezen. Ik ben de laatste die een schop onder mijn reet nodig heeft om iets te gaan doen. Sterker nog, ik heb het soms eerder nodig dat ik wat word afgeremd.  

Want dat hard zijn voor mezelf en het heel goed kunnen doorzetten, heeft me ver gebracht. Maar, het heeft me onderweg ook wel wat gekost.  

Ik heb de afgelopen jaren daarom moeten leren om minder hard en streng voor mezelf te zijn. Om niet koste wat het kost mijn doelen te behalen. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam en geest. Ik had een lesje in zachter zijn voor mezelf nodig. En eerlijk is eerlijk, dat lesje ben ik soms nog steeds aan het leren. 

Voor mijn mede-vastpakkers geef ik graag het advies: een doel is iets om naartoe te werken. Het geeft je richting en iets om naar uit te kijken. Een doel is niet iets wat er zo snel mogelijk moet zijn, ten koste van je levensplezier. 

Ben jij te zacht voor jezelf? 

Aan de andere kant heb ik ook vaak genoeg mensen gezien die juist te zacht zijn voor zichzelf. Die al heel snel roepen ‘Ja, ik wil wel, maar nee, nu is niet het moment. Ik moet eerst nog meer tijd voor mezelf nemen. Ik moet nu even naar mijn gevoel luisteren’. En natuurlijk is dat ook belangrijk. Maar, waar je oplettend op mag zijn is wanneer dit eigenlijk een excuus is om iets niet te doen. Wanneer je eigenlijk jezelf voor de gek aan het houden bent.  

In het proces van doelen stellen, zul je namelijk ongemak ervaren. Je vindt het misschien spannend om een doel te stellen waarvan je weet dat je ervoor in beweging moet komen en waardoor er iets in je leven gaat veranderen. Of je vindt het spannend omdat je nog niet weet of het allemaal wel gaat lukken. En om dat ongemak zo min mogelijk te hoeven voelen, ga je jezelf verhaaltjes vertellen. Verhaaltjes over waarom nu niet het moment is. Verhaaltjes over waarom het belangrijk is dat je eerst ‘dit’ of ‘dat’ doet. Hoe slimmer je bent, hoe slimmer ook je argumenten zijn. En als gevolg gebeurt er niet zoveel. 

Wat kun je doen? 

Van jezelf weet je wel of je eerder te hard of te zacht bent voor jezelf. En soms verschilt dat ook per situatie. Het belangrijkste dat je kunt doen, is oplettend zijn. Als je de neiging hebt om te hard te zijn voor jezelf, bouw dan dagelijkse reflectiemomenten in om je af te vragen: ‘Ben ik vandaag te hard voor mezelf geweest? En zo ja, wat kan ik morgen dan beter doen?’. 

Heb je eerder de neiging om te zacht te zijn voor jezelf? Spreek je doelen dan uit naar iemand die dichtbij je staat en vraag hem of haar om jou regelmatig te vragen hoe het ervoor staat. Zoek iemand die ook best tegen jou durft te zeggen dat je jezelf in de weg aan het zitten bent. En iemand die jou ook even die schop onder je reet kan geven ;). 

Ben jij te hard of te zacht voor jezelf? Laat je het weten onder de blog? 

We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden