Dat werkt niet voor mij

Dat werkt niet voor mij

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 40 Comments

Tijdens mijn opleiding voor fitness instructeur (één van mijn kortdurende carrière zijpaadjes) zei de docent tegen ons: ”Uiteindelijk maakt het niet eens zo zeer uit wat voor soort training je doet. Zolang je het maar blijft doen, zul je erin vooruitgaan”. Ik vond dat een prachtige uitspraak, want het geldt niet alleen op gebied van fitness, maar ook op gebied van jezelf ontwikkelen en iets realiseren wat belangrijk is voor jou. 

Het lastige is alleen dat wat je te ontwikkelen hebt en wat je wilt bereiken, geen snoepautomaat constructie heeft. Oftewel het is niet zo simpel als je gooit er een euro in en er komt meteen iets uit. Daarom kun je vaak ook niet meteen zeggen of iets wel of niet werkt. Daar kom je pas achter als je het blijft doen.   

Ja, maar ik ben hoogbegaafd 

Vaak schrijf ik over dat we als hoogbegaafden een beetje ‘anders’ zijn. Anders bedraad, anders functioneren. En in veel opzichten is dat ook zo. Dat verklaart waarom je niet altijd begrepen wordt door de mensen om je heen en waarom jij dingen ziet of denkt die anderen niet schijnen te zien of denken. Maar, we vergeten soms dat we in veel opzichten ook niet anders zijn. Ons brein haalt namelijk dezelfde trucjes uit, al is het soms in een verhoogde of versnelde mate.  

Het lastige is dat vanuit die gedachte en het gevoel anders te zijn, je veel dingen te snel van tafel veegt. Omdat je bij voorbaat al gelooft dat het niet voor jou gaat werken. Terwijl veel dingen wel voor jou kunnen werken, als je het een eerlijke kans geeft. 

ik heb echt alles al geprobeerd 

In de afgelopen jaren heb ik echter regelmatig gesprekken gevoerd met mensen die zich herkennen in hoogbegaafdheid, intelligente mensen, die juist daarom snel geneigd zijn te denken, dit werkt niet voor mij. Die gesprekken gingen dan een beetje zo: 

“Ja, maar Adrienne, ik heb echt alles al geprobeerd”  

”Oh, vertel?” 

“Nou, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie? Heb ik een keer gedaan. Maar ik snapte wat ze wilde bereiken, dus toen ging ik er niet in mee.” 

“Ik heb al een keer een coachingstraject gedaan. Nou ja gedaan, ik las de vragen en inzichten en toen dacht ik ja, dat weet ik allemaal al wel.” 

“Ik heb een tijd geleden ook een keer een minicursus gekocht. Maar na de eerste les dacht ik, ja, dit gaat niet werken voor mij. Dus toen ben ik er maar mee gestopt.” 

Ik kan er niets aan doen, maar dan moet ik altijd een beetje glimlachen. Want het is voor mij zo herkenbaar. Zoals ik ook in blog 1 van dit thema al schreef, zelfsabotage van iets al weten. Tegelijkertijd is dit een veelvoorkomende vorm van zelfsabotage die jou echt in de weg kan blijven zitten. Want ergens aan beginnen vanuit de overtuiging dat het niet gaat werken, is de perfecte manier om een self-fulfilling prophecy te creëren. Dan ga je er ook niet serieus mee bezig. Dan sta je er ook niet voor open. 

Wat kun je doen? 

Geef dingen een kans. Weet dat jouw brein vanuit een bepaald gevoel van angst, al snel denkt: stop er maar mee, dit werkt niet. Angst voor bijvoorbeeld teleurstelling. Maar de meeste dingen die je krijgt aangereikt hebben de potentie om te werken. Als je ermee aan de slag gaat (en blijft). Al is het maar omdat je er steeds een laag dieper mee gaat. Zeker iets als zelfonderzoek is ook niet iets wat je maar 1 keertje doet en daarna ben je klaar voor de rest van je leven. Het is een doorlopend proces. En in dat proces ga je merken dat je steeds weer een bepaalde prikkel nodig hebt om tot die volgende stap te komen.  

Onthoud dat je vooral jezelf voor de gek houdt door steeds te denken: dat werkt allemaal niet voor mij. Leer jezelf aan om dingen een kans te geven. Maak gebruik van wat je krijgt aangeboden. Wees nieuwsgierig naar wat het je gaat brengen en zorg dat je openstaat en bereid bent om te leren. 

Ik ben benieuwd. Denk jij vaak ‘dit werkt niet voor mij?’ Laat me weten onder deze blog! 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 40

 1. Goed punt. Wat ik mis in dit blog is concrete tips HOE dan iets een kans te geven?
  Waar zit hem dat in adrienne?
  Is het een plan maken met doel (Waar ik me nooit aan hou) zoals deze therapie of methode doe ik minimaal 8 weken , elke dinsdag om 19 -20?
  En: in die tijd mag ik geen andere cursussen, methodes of boeken lezen. Dus ook niet op facebook al die advertenties en nieuwsbrieven optins volgen.
  Of kan je beter eerst de overtuiging aanpakken, dat het niet voor mij werkt?

  1. Post
   Author

   Dankjewel voor je reactie Mirjam. Dat is lastig inderdaad, maar natuurlijk ook voor iedereen anders. Om gericht daarmee aan de slag te gaan zou je een Insight Sessie kunnen aanvragen. Insight is er op gericht om jou de inzichten te bieden die jij nodig hebt en om je te helpen met het vormgeven van jouw gewenste leven. Dus in dit geval ook hoe je dingen een kans kunt geven en waar jij tegenaan loopt. Mocht je vragen hebben, dan kun je me altijd mailen. https://giftedpeople.eu/insight-sessie/

 2. Momenteel ben ik een moeilijke buitenlandse taal aan het leren. Het is een uitdaging, maar het lukt. Zodra dit voldoende geintegreerd is, wil ik Spaans erbij doen. Hiernaast volg ik de studie van mijn zoon en lees een deel van zijn studieboeken uit belangstelling voor zijn opleiding en werk. Voor ieder…. ik heb de ruimte en de tijd hiervoor, dus laat niemand denken “pffff die wil laten weten…dat doe ik even”. Nee, dit durfde ik eerst niet op te pakken, maar ik ben er gewoon aan begonnen. Evenals astronomie. Ik snap er nu nog helemaal niets van,…maar het is wel erg interessant en ook mooi. Gewoon Doen! Iedereen faalt, echt iedereen gaat op zijn snufferd. Maar de kunst is… om op te staan. “You have to learn to fall, before you learn to fly!”.

  1. Post
   Author
 3. Het enige wat totaal NIET werkt bij mij is yoga en alles wat ZEN aandoet; daar wordt mijn lijf zo onrustig van (en verveel ik me te pletter!
  Wat ik mv. Ann Van Gavere kan meegeven is sinds ik aan DP ( Daimond Painting )ik helemaal rustig wordt, idem van kruissteekjes maar dat gaat niet zo snel vooruit . Mij is op latere leeftijd rond mijn 40e altijd gezegd dat ik heel wat van een ADHD’r had en dat geloof ik grif. Opgeven doe ik niet snel maar het kan wel even duren voor ik iets afwerk, heb mezelf als toenmalige lkr. verplicht om te leren afwerken => je weet wel het goede voorbeeld geven enzo waar ik mee opgroeide.

  Bedankt voor je heldere memo’s mv. van den Bos ik heb er heel wat aan 🙂

  1. Post
   Author
 4. Heel herkenbaar. Ik denk bij voorbaat al dat ik het al weet, heb ook al zoveel gelezen. Maar ik geef het geen kans, spring van de ene methode naar de andere, mis telkens iets en ben naarstig op zoek naar hét antwoord der antwoorden waardoor al mijn gekke neigingen in een keer verdwijnen. Haha, op zulke momenten voel ik me alles behalve HB, eerder beetje dom dat ik zo reageer. Ook ik wil ZOVEEL, ik wil nog allerlei banen hebben, iets aan mijn huis doen (teveel opties), opleidingen, hobby’s, waardoor ik vaak juist niets doe en in de keuzestress schiet.
  Fijne blog die lekker binnenkomt. Mooi om er zo naar te kijken. Geeft ook rust. Ik ga vooral verder met meditatie. Daar ben ik veel te ongeduldig mee, terwijl echt bewezen is dat dit werkt, als je het een tijdje doet. Ik ga ervoor! Dank voor je wijsheid, Adrienne.

  1. Hoi als je interessant en herkenbaar. Alles moet ik maar in 1x lukken toch:). Eckhart tolle zegt dat het jaren jan duren en dat het langzaam groeit. Awareness. En dat 10% al heel goed is. Ik baal juist zo van dat vallen en opstaan. 1x Geleerd of in awareness zijn, waarom de dag erna weer niet. Dus ja,oefenen en mildheid blijven tonen aan jezelf.
   Je kan ook je brein trainen door minimaal 10-30 seconden stil te staan bij hoe goed je iets deed (Rick hanson taking in the good). Dan maak je positieve neuropaden aan. Het brein is immers gefocust op wat niet goed gaat… Dus daarom denk ik dat dit ook helpt bij het aanvaarden en volhouden iets ” nog niet” te kunnen. En te blijven oefenen.

   Hoe zorg jij dat je dagelijks mediteert? Iets volhoudt ?Heb je een vaste tijd?

  2. Post
   Author
 5. Adrienne, dit sluit helemaal aan bij de growth (en fixed, als je bijv. te snel beoordeeld dat het niets voor jou is) mindset. Ofwel, ik kan iets NOG niet. Fijn dat daar meer aandacht voor is, ook op scholen. En helemaal de hoogintelligente/HB kinderen, want die leren dat niet van nature.
  Ik heb dat zelf op school enorm gemist, maar ook na 45 jaar geeft het ruimte om de dingen die niet in 1 keer lukken met minder frustratie te leren.

  1. Post
   Author
 6. Ik vind zoveel dingen leuk en interessant dat ik niet kan kiezen, met als resultaat dat ik niets doe. Maar soms, heel soms, neem ik toch een stap en begin zowaar ergens aan. Maar over het algemeen hou ik het nooit langvol, want saai en voorspelbaar. Of val ik mezelf tegen qua kennis en kunde.

  1. Post
   Author

   Leuk dat je reageert Tinka, bedankt. Het is ook lastig, maar goed dat je het toch probeert. Onthoud dat je vooral jezelf voor de gek houdt door steeds te denken: dat werkt allemaal niet voor mij. Leer jezelf aan om dingen een kans te geven. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de 7week Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent?

 7. Heel erg herkenbaar. Nu ben ik ondertussen 59. Heb een leven achter me zonder te weten dat ik misschien h.b ben. En heb heel vaak gezegd, dat werkt bij mij niet. Maar toch….. Die dingen die mijn passie waren, gingen wel en ik bekwaamde me erin zonder een opleiding te hebben gevolgd. Las alles wat ik vond, over mijn passie en werd bekwaam, dwars door alle problemen heen. Keisterk, maar ook super breekbaar. Wat in mij ogen telt is , dat je trouw bent aan je roeping. En waar je uitkomt is onbelangrijk.

  1. Post
   Author
 8. Ik merk bij mijzelf dat mijn gedachten zo voor uit gaan ,dat ik denk dat weet ik allemaal al ,ik wil steeds meer verdieping .herkenbaar voor iemand ? En dan nergens meer aan willen beginnen .

  1. Post
   Author
 9. Hoi,

  Wel en niet herkenbaar. Ik weet goede argumenten te verzinnen om iets niet of wel te doen. Toch heb ik een leergierig karakter en wil alles heel goed begrijpen. Ook mezelf.

  Wat ik heel moeilijk vindt is te weten wanneer het echt niet gaat om iets nieuws te doen. Wanneer heb ik het genoeg geprobeerd. Die grens ken ik niet zo. Ik loop wel tegen mezelf aan hoor maar na een peptalk en steun ga ik weer door. Tot ik weer tegen mezelf aanloop. Ik vindt het dan moeilijk te zeggen dat dit dus echt niet voor mij is of dat ik gewoon niet beter wordt dan dit. Helemaal als anderen dan zeggen dat ik het wel kan maar niet wil.

  Moeilijk. Leren, opkomen voor mezelf, grenzen aangeven, weten wanneer ik wel moet doorzetten. Pfff allemaal gevechten in mijn hoofd

  1. Post
   Author
 10. Al die half gelezen boeken.

  Stel je eens voor dat het wél werkt…dan krijg ik het al Spaansbenauwd. Want…wat dan?!?! Iets houdt mij er van weg.

  1. Post
   Author
 11. jazeker denk ik heel veel dat werkt niet voor mij en als ik er dan even over na denk kom ik er vaak nog even op terug omdat ik dan toch vragen heb en ga ik me er toch even in verdiepen, eerder met de vraag ik weet er niet genoeg van en dan bekijk/zoek uit wat het is of voor mij kan betekenen voor dat ik opnieuw zeg dat werkt niet, inmiddels heb ik geleerd het eerst een kan te geven alvorens het te verwerpen. maar ik moet wel waakzaam blijven dat ik niet ongemerkt toch dingen afwijs, het blijft dus een aandachtspunt of het nu goed of slecht is.
  het blijft jammer dat de mensen om mij heen met dingen blijven komen die al beproeft zijn en inderdaad niet werken en als je dan vertelt waarom niet en een andere manier aandraagt staan ze niet open om hier naar te luisteren/kijken het merendeel van de mensen kunnen het niet begrijpen en dat maakt het moeilijk bepaalde dingen te blijven doen.

  1. Post
   Author
 12. Dank je wel lieve Adrienne!
  Deze tekst geeft me rust en vertrouwen. Ik ga proberen nieuwsgierig te zijn naar nieuwe uitdagingen. Niet te snel opgeven, inderdaad. Kansen geven aan kansen die ik krijg.
  Ik heb al veel van je geleerd. Dank je!

  1. Post
   Author
 13. Ik vraag me al sinds lange tijd af, moeten wij wel als Hb-er alles proberen. Is het niet veel verstandiger om te leren omgaan met verveling. Kinderen die te slim zijn, krijgen vaak extra opdrachten en zo. Anders gaan ze bokken omdat ze de stof al beheersen. Zou je een kind niet de gymzaal in moeten sturen met een bal….lekker spelen…..lekker dromen….

  Dit geldt denk ik ook voor volwassenen. Het kost ook mij veel moeite om niet steeds nieuwe dingen te willen leren. Zou het niet beter zijn om die impuls af te wenden….lekker Zen worden…

  Het antwoord heb ik nog niet overigens. Misschien zit het wel in het mens zijn dat je de behoefte hebt jezelf te blijven ontwikkelen.

  Groet René

  1. Dag René,
   volgens wat ik begrijp, of hoe ik het voel, is ‘met de bal gaan spelen’ ook een kans die je krijgt, die je kan nemen, om een volgende stap te kunnen zetten. Om nieuwsgierig te blijven. Om angsten los te laten.
   Laat ons vooral blijven groeien!
   Groetjes, Ingrid.

   1. Bedankt voor de reactie Ingrid!

    Overigens sinds men mij ‘hoogbegaafd’ noemt, zit ik mij wat te storen aan de benaming. Er kleeft iets arrogants aan. Toch ben ik het wel echt. Zelf zeg ik sinds kort altijd tegen goeie vrienden dat ik ‘snel schijn te denken….en ook iets anders denk….ik sla wel eens stappen over …..’.

    Het woord ‘hoogbegaafd’ krijg ik nauwelijks uit mijn keel.

    Groetjes René

    1. Hoi René.

     Wat betreft de benaming, kan ik me daar ook in vinden.
     In het Engels vind ik het zelfs nog een trapje erger.
     “Gifted” suggereert namelijk ook dat dus de andere mensen geen “gave” of “talenten” hebben.
     Feit is dat iedereen talenten heeft. Met een leger vol HB’ers ga je geen oorlog winnen. Daarvoor moet je juist ook mensen hebben die heel goed en netjes hun taak uitvoeren.
     Iets waar een HB’er nog weleens moeite mee heeft.

     1. Helemaal mee eens Piet!

      Je hebt ook de ‘hoog gevoeligheid’……Valt mij vaak op dat mensen die beweren dit te zijn, tamelijk ongevoelig richting anderen zijn. Maar wel zichzelf op het hoogste plan der aandacht zetten en soms wat zielig doen…..

      groet René

  2. Hallo René, ik volg je helemaal. We moeten mijns inziens dringend leren om ons te vervelen… bewust dagdromen. Zo kan ons brein recupereren om dan daarna weer open te staan voor nieuwe dingen. Voor mij ligt de uitdaging dus in het vinden van mentale rust en de vele informatie en prikkels die op me afkomen te filteren. Ik ben nog maar net begonnen met deze oefening, het zal nog een lange weg zijn. Maar erg mooi want ik merk meteen al resultaat, hoe klein ook. Stiekem hoop ik dat ik dit inzicht kan doorgeven aan anderen.
   Groetjes

   1. Bedankt Ann voor de reactie!

    Vanmiddag deed ik de oefening! Ging gewoon eens lekker op de bank liggen en viel zo nu en dan in slaap! Was ook best wel weer een hectisch weekje op meerdere fronten.

    Ik kan mij soms helemaal gaan verliezen in alle mogelijkheden die ik zie, op allerlei terrein. Bv over waar ik wil gaan wonen en wat ik nog wil gaan doen qua werk en hobbies. ZOVEEL opties, dat het je kan uitputten….Dit gebeurde ook rond 13 uur….Tot ik besloot om gewoon lekker vanaf de bank naar buiten te gaan staren…mijmeren……Hier knapte ik van op!

    Groet René en succes met de oefening!

  3. Post
   Author
 14. Zo herkenbaar en door hulpverlening word er dan een kaartje aan gehangen?.
  Probeer echt wel dingen uit, en niet na 1 x opgeven. Maar toch blijft de angst, angst voor afwijzing, angst voor verdriet, angst voor geweld.
  Als ik mijn angst kan kanaliseren( dmv sporten oid) gaat het al een heel stuk beter en kan ik ook beter het posimistische er uit halen

  1. Post
   Author
 15. Deze is niet zo herkenbaar voor mij. Er zijn te veel variabelen in je leven, waardoor iets ineens wel kan werken. Daarnaast is er de continue drang naar vooruitgang en daarvoor is het noodzakelijk om dingen vaker te proberen.

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *