Binnen bedrijven vond ik het vooral leuk om mezelf in iets nieuws te ontwikkelen. Om nieuwe skills en vaardigheden op te doen. Daarom was ik op jonge leeftijd al breed inzetbaar. Het nadeel was alleen dat ik bij veel dingen wel de benodigde kennis en expertise had opgedaan, maar dat ik het juist daardoor ook niet meer zo interessant vond. Voor mij was dan de groeicurve daarin doorlopen.   

Toen ik ouder werd en op zoek ging naar specifiekere functies, merkte ik dat ik enerzijds bijna nergens genoeg jaren werkervaring voor had, want ik had veel gedaan, maar niet alles lang gedaan. Ik geloofde toen al niet zo in de ‘minimaal 5 jaar ervaring’ vereiste, want ik wist als geen ander dat je ook in 1 of 2 jaar dezelfde benodigde ervaring kon opdoen. En anderzijds was er tussen al die vacatures weinig waar ik erg warm voor liep. Maar ja, ‘je moet toch een baan hebben’ hoorde ik door mijn hoofd galmen.  

Als bijna vanzelf kwam er dan steeds wel weer iets op mijn pad. Iets wat ik wel kon. Soms iets wat ik al heel goed kon. Soms iets wat ik binnen een week na het starten wel kon. Maar vrijwel altijd iets waar niet mijn hart lag. Het was zoals ik later vaak tegen deelnemers van het coachingstraject Insight zou zeggen ‘een vloek en een gave dat je als HB’er snel dingen onder de knie hebt, want als gevolg rol je makkelijk overal in’. 

Kiezen of gekozen worden 

Het is in de eerste plaats natuurlijk superleuk als je ergens voor gevraagd wordt omdat je er goed in bent. Of wanneer je iets nog niet kunt, maar het al heel snel onder de knie hebt. Zeker als je er waardering voor krijgt en complimenten voor mag ontvangen. Het is fijn als andere mensen je ergens voor erkennen. Maar het is ook een supergrote afleiding als dat niet de richting is die jij op wilt gaan. Als je ergens in blijft hangen omdat je er goed in bent, maar er niet per se voldoening uithaalt. 

In de kern is het heel simpel, als je zelf niet kiest voor wat jij wilt, dan wordt er vanzelf voor je gekozen. En omdat je de meeste dingen wel kunt of snel in de vingers hebt, creëer je voor jezelf de situatie waarin je met alle winden meewaait. Met als gevolg dat je niet verder komt tot het ontwikkelen van jouw mogelijkheden. Daardoor heb je dan de hele tijd het gevoel dat het allemaal net niet is wat voor jou de bedoeling is. En dat klopt ook. 

Veel van de kwaliteiten en de ervaringen die je opdoet als HB’er zijn een belangrijk onderdeel van de reis die je maakt, maar het de bedoeling dat je dat meeneemt naar de volgende stop in jouw werkende reis als je ergens niet meer verder kunt leren en groeien. Daarom is het belangrijk dat je weet wat voor jou in lijn is met waar je naar toe wilt gaan. Dat je jouw blauwdruk helder hebt. Want vanuit daar vind je ook de antwoorden over wat jij nodig hebt. Het maakt dat je bewuste keuzes kunt maken en zo jouw ervaring en kennis kunt opbouwen in lijn met jouw toekomstvisie. Daardoor kun je steeds meer verdieping gaan opzoeken in de combinatie van jouw skills, ervaringen en kwaliteiten. Dat is waar de echte uitdaging en voldoening zit.  

Wat kun je doen? 

Maak voor jezelf duidelijk waar je verder in wilt groeien en leer herkennen wanneer je ergens uitgegroeid bent. Doen waar je goed in bent is een mooi advies als het bij je past en het je plezier brengt. Maar durf het te veranderen als je merkt dat het niet meer bij je past. Al ben je er nog zo goed in, als je er geen plezier meer in hebt, geen voldoening meer uithaalt, dan is het de bedoeling dat je iets anders gaat doen. Doe je dat niet, dan merk je dat het je steeds meer energie gaat kosten en dat het ook steeds moeilijker wordt om iets te veranderen.  

Kies steeds bewust voor waar je naar toe wilt en durf ook nee te zeggen tegen wat op je pad komt als het niet in lijn is met jouw blauwdruk. Ergens goed in zijn, is soms ook de grootste afleider van waar je goed in zou kunnen worden.   

Ik ben benieuwd, herken je dit? Rol je ook te vaak ergens in, of blijf je op plekken waar je eigenlijk niet thuishoort? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden