Toen ik jaren geleden in aanraking kwam met hoogbegaafdheid, weet ik nog dat er een wereld voor mij openging. Het verklaarde zoveel voor mij. De kenmerken en valkuilen kon ik bijna volledig kopiëren naar mijn eigen leven. Al vond ik het best moeilijk om te geloven dat ik hoogbegaafd zou kunnen zijn.   

Hoe meer ik mij ging verdiepen in hoogbegaafdheid, des te meer ik mezelf er wel echt in herkende. Maar ik dacht als kritische hoogbegaafde natuurlijk ook: Ja, maar dat heeft toch iedereen?’  

Tegelijkertijd verbaasde ik mij vaak over de dingen die andere mensen wel en niet deden. Dingen die voor mij zo vanzelfsprekend waren, waren dat blijkbaar voor anderen niet. Wat ik zag en dacht, werd niet altijd begrepen of gedeeld. Ik weet nog hoe vaak ik dacht: Hoe kun je dat nou niet zien of zelf bedenken, dat is toch logisch?Hoe kan ik hier nou de enige in zijn, terwijl het zo voor de hand liggend is? 

We kijken altijd vanuit onze eigen kaders 

Het gratis e-book en de masterclass over hoogbegaafdheid zijn inmiddels door duizenden mensen gelezen en bekeken. Regelmatig ontvangen we daar ook dezelfde soort reactie op: ‘Het is alsof je mijn levensverhaal vertelt. Maar heeft niet iedereen dat dan?’ Ons antwoord daarop: ‘Nee, dat heeft niet iedereen’.  

De afgelopen jaren hebben we veel onderzoek gedaan naar wat hoogbegaafdheid is en hoe dat anders is ten opzichte van niet hoogbegaafden. We hebben bovendien genoeg HBers en niet-HBers gezien en gesproken om het verschil te kunnen zien. En we krijgen ook vaak genoeg reacties van mensen die zich niet herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid en in de informatie die we over hoogbegaafdheid delen. 

Toch is het niet gek dat we geneigd zijn om te denken dat iedereen dat ook heeft. Als mens kijken we namelijk steeds vanuit onze eigen kaders en realiteit. We kunnen alleen ervaren wat wijzelf ervaren en de aanname is dan snel gemaakt dat dit bij een ander ook zo werkt.  

Als hoogbegaafde ben je fundamenteel anders 

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, ben je in bepaalde opzichten echt fundamenteel anders. Dat anders-zijn is soms moeilijk onder woorden te brengen, het is vooral iets wat je zelf diep van binnen ervaart. Het is alsof je een net iets andere taal spreekt dan de mensen om je heen. Of alsof je vanaf een andere hoek naar een situatie staat te kijken waardoor je ook andere oplossingen, risico’s en mogelijkheden ziet. 

Wanneer je gaat zien hoe je anders bent dan de mensen om je heen, wordt het makkelijker om met elkaar een gezamenlijke taal te vinden. En dan wordt het makkelijker om vanuit de verschillende hoeken van waaruit we kijken een gezamenlijke visie te creëren die elkaar aanvult.  

Wat kun je doen? 

Onthoud dat hoogbegaafdheid een breed begrip is en dat de diversiteit onder HB’ers groot is. Daarom zijn kenmerken en omschrijvingen soms ook nog best wel breed. Maar, zelfs dan zijn er genoeg mensen die zich er niet in herkennen.  

Uiteindelijk gaat het ook niet om anderen, maar om jou. Als jij je in de kenmerken herkent, ga dan verder onderzoeken wat het voor jou en jouw weg betekent. Het belangrijkste is dat je weet wat jij nodig hebt en hoe jij bedraad bent, ongeacht of jij jezelf nou officieel” hoogbegaafd wilt kunnen noemen.   

Herken je dit? Heb je ook het gevoel dat iedereen dit wel heeft? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden