De handleiding van Ikea eindigt bij mij vaak ergens op de grond terwijl ik vanuit mijn eigen logisch nadenken schroefjes indraai. “Zo moeilijk kan het toch niet zijn?” Bijna aan het einde zie ik dat ik de verkeerde schroefjes over heb gehouden en dat ik de schroef die ik nu nodig heb, al drie rondes terug (met een beetje geweld) ergens anders in heb gedraaid.

Dat ik graag dingen zelf bepaal en uitvogel, pakt soms goed uit, soms minder goed. Maar het heeft me gebracht waar ik vandaag ben. Ik heb geleerd van de dingen die ik blijkbaar niet beter wist en ik heb geluisterd naar wat ik dacht dat de bedoeling was voor mij.

Belangrijke les die ik geleerd heb is dat ik altijd weet wat beter is voor mij, maar andere mensen weten soms beter wat de snelste weg daar naartoe is.

Blind voor blinde vlekken

Als hoogbegaafde vind je veel leuk en ben je in staat om veel dingen je snel eigen te maken. Hierdoor kun je ook andere afwegingen maken en overstijgend kijken. Je komt tot andere oplossingen en inzichten dan collega’s en met jouw dosis zelfsturendheid kun je ervoor zorgen dat er andere paden worden bewandeld.

De andere kant ervan is dat je soms vergeet dat je niet altijd alle factoren in beeld hebt. Dat jij ook blinde vlekken hebt en dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt. Er zijn mensen in bepaalde vakgebieden en in het leven verder dan dat jij bent. Dat is overigens een super groot voordeel. Want de kennis en ervaringen die zij hebben opgedaan, daar kun jij van leren. Alleen zul je dan wel bereid moeten zijn om te luisteren naar wat zij je vertellen in plaats van de “dat bepaal ik zelf wel” attitude.

Als je openstaat voor de zienswijze van anderen, kun je jouw eigen zienswijze verrijken. Dan kun je beter weloverwogen beslissingen nemen. Natuurlijk kun je dan alsnog besluiten om je eigen weg daarin te gaan, maar dan heb je in ieder geval alle informatie. Voorkom in ieder geval dat je altijd maar zelf het wiel probeert uit te vinden.

Jij bepaalt voor jou

Daarbij is wel belangrijk dat je anderen om input kunt vragen, maar dat jij mag kiezen wat je wel en niet doet en wat wel en niet bij jou past. Dat je daarin links mag gaan als iedereen rechts gaat. En ook dat het niet erg is als je er achteraf achterkomt dat rechts toch beter was geweest. Dat is onderdeel van jouw reis. Durf te vertrouwen op jezelf en als iemand je vertelt dat hij of zij weet wat goed is voor jou, zeg dan gerust “dat bepaal ik zelf wel”.

Wat kun je doen?

Wees je bewust van jouw blinde vlekken. Jouw zelfsturend vermogen is een aanwinst, maar soms is het nodig dat je iemand anders jou de weg laat wijzen. Luister naar anderen, sta er voor open en als zij meer ervaring hebben dan jij, probeer hun adviezen (waar jij je in kunt vinden) dan gewoon uit. Scheelt je veel tijd en energie.

Als het gaat om jou, zorg dat jij de eindbeslissing maakt. Laat je informeren, inspireren, maar luister uiteindelijk naar wat jij denkt dat klopt voor jou.

Ik ben benieuwd, ben jij soms iets te zelfbepalend? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden