Dat bepaal ik zelf wel

“Dat bepaal ik zelf wel”

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 3 Comments

De handleiding van Ikea eindigt bij mij vaak ergens op de grond terwijl ik vanuit mijn eigen logisch nadenken schroefjes indraai. “Zo moeilijk kan het toch niet zijn?” Bijna aan het einde zie ik dat ik de verkeerde schroefjes over heb gehouden en dat ik de schroef die ik nu nodig heb, al drie rondes terug (met een beetje geweld) ergens anders in heb gedraaid.

Dat ik graag dingen zelf bepaal en uitvogel, pakt soms goed uit, soms minder goed. Maar het heeft me gebracht waar ik vandaag ben. Ik heb geleerd van de dingen die ik blijkbaar niet beter wist en ik heb geluisterd naar wat ik dacht dat de bedoeling was voor mij.

Belangrijke les die ik geleerd heb is dat ik altijd weet wat beter is voor mij, maar andere mensen weten soms beter wat de snelste weg daar naartoe is.

Blind voor blinde vlekken

Als hoogbegaafde vind je veel leuk en ben je in staat om veel dingen je snel eigen te maken. Hierdoor kun je ook andere afwegingen maken en overstijgend kijken. Je komt tot andere oplossingen en inzichten dan collega’s en met jouw dosis zelfsturendheid kun je ervoor zorgen dat er andere paden worden bewandeld.

De andere kant ervan is dat je soms vergeet dat je niet altijd alle factoren in beeld hebt. Dat jij ook blinde vlekken hebt en dat jij niet alle wijsheid in pacht hebt. Er zijn mensen in bepaalde vakgebieden en in het leven verder dan dat jij bent. Dat is overigens een super groot voordeel. Want de kennis en ervaringen die zij hebben opgedaan, daar kun jij van leren. Alleen zul je dan wel bereid moeten zijn om te luisteren naar wat zij je vertellen in plaats van de “dat bepaal ik zelf wel” attitude.

Als je openstaat voor de zienswijze van anderen, kun je jouw eigen zienswijze verrijken. Dan kun je beter weloverwogen beslissingen nemen. Natuurlijk kun je dan alsnog besluiten om je eigen weg daarin te gaan, maar dan heb je in ieder geval alle informatie. Voorkom in ieder geval dat je altijd maar zelf het wiel probeert uit te vinden.

Jij bepaalt voor jou

Daarbij is wel belangrijk dat je anderen om input kunt vragen, maar dat jij mag kiezen wat je wel en niet doet en wat wel en niet bij jou past. Dat je daarin links mag gaan als iedereen rechts gaat. En ook dat het niet erg is als je er achteraf achterkomt dat rechts toch beter was geweest. Dat is onderdeel van jouw reis. Durf te vertrouwen op jezelf en als iemand je vertelt dat hij of zij weet wat goed is voor jou, zeg dan gerust “dat bepaal ik zelf wel”.

Wat kun je doen?

Wees je bewust van jouw blinde vlekken. Jouw zelfsturend vermogen is een aanwinst, maar soms is het nodig dat je iemand anders jou de weg laat wijzen. Luister naar anderen, sta er voor open en als zij meer ervaring hebben dan jij, probeer hun adviezen (waar jij je in kunt vinden) dan gewoon uit. Scheelt je veel tijd en energie.

Als het gaat om jou, zorg dat jij de eindbeslissing maakt. Laat je informeren, inspireren, maar luister uiteindelijk naar wat jij denkt dat klopt voor jou.

Ik ben benieuwd, ben jij soms iets te zelfbepalend? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 3

 1. Super-herkenbaar!
  Ik word vaak als eigenwijs bestempeld, terwijl ik dat zelf niet zo voel. Ik luister naar andere mensen, maar ik ga mijn eigen weg. Een eigen mening is alleen maar goed, mensen zonder eigen mening zijn in mijn ogen saai, maar vaak wel juist daarom populair bij veel mensen. Soms denken mensen dat ik niet goed luister, en dan moet ik uitleggen dat ik wel goed luister, dat ik er zeker iets mee doe, maar uiteindelijk toch gewoon de andere kant op stuur…

 2. Ik denk dat ik idd soms, uhm vaak het zelf beter wil weten!
  Wat ik vaak tegenkom of tegen aan loop is dat mensen in gesprekken zeggen ‘je moet….’Dat je moet kan van alles zijn ‘je moet ook geen snoep kopen dan kun je t ook niet eten. Je moet niet zo laat naar bed gaan’
  Of…”jij hebt geen 9 uur slaap nodig”. Ik word boos vooral bij de eerst genoemde adviezen. Ik heb gevoel dat men wil dwingen en denkt dat ik zelf niet kan beslissen wat goed is voor me. En door mijn weerstand hoor ik niet wat men in de kern wil zeggen 🙁
  In het laatste voorbeeld neem ik door de toon waarop dat gezegd werd juist dat stukje over en omdat ook gezegd werd dat 22 uur vroeg naar bed gaan was durf ik niet meer zo vroeg naar bed.

  Kortom ik heb veel last van dit stuk; ik mag meer luisteren naar wat in de kern gezegd word maar ook meer mijn gevoel aanhouden dat juist is voor mij.

 3. Bam. Heel herkenbaar. Het ikea voorbeeld doet me heeel erg lachen want dat is mij ook zo vaak overkomen. Gelukkig ben ik mij van dat kwaaltje al wat langer bewust, omdat dit toch wel 1 van mijn grootste struikelblokken zijn geweest. Boze collega’s met 15 jaar ervaring waar ik niet naar wil luisteren als groentje en mijn eigen weg ga. Het mij ook lukt en dat de neus van de collega nog hoger laat staan.
  Achja.
  Herkenbaar, net als je andere posts. Dankjewel, ik lees ze met plezier. gelukkig ben ik zo ver dat ik van jouw ervaring met HB wel kan leren ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *