Regelmatig bevind ik mij in gesprekken waarbij de ander zegt: ‘Dit heb je vast ook wel gezien in het nieuws’, waarbij ik dus geen idee heb waar het over gaat. Ik kijk namelijk al jaren geen nieuws. Soms laat ik me even verleiden door nu.nl, maar daar ben ik ook zo snel mogelijk weer weg.  
 
Wat ik namelijk heb gemerkt is dat ik mij enorm druk kan maken over wat er allemaal in de wereld gebeurt en dat dit mij totaal niet dient. Sterker nog, het staat mij in de weg van mijn eigen missie. Hetzelfde geldt voor social media. Ik houd ervan om mijn kennis over hoogbegaafdheid daar te delen, maar zodra ik even zit te scrollen voel ik de energie al helemaal weglekken.  
 
Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is voor mij om selectief te zijn met de input die ik tot mij neem. Want, de kwaliteit van mijn input bepaalt hoe ik mij voel en ook de kwaliteit van mijn output: dat wat ik met de wereld heb te delen. Dit betekent overigens niet dat het mij niet interesseert wat er in de wereld gebeurt of dat ik helemaal niets meekrijg. Het betekent vooral dat ik mezelf niet laat afleiden in het belangrijke werk dat ik te doen heb. 
 
Wanneer je herkenning vindt in hoogbegaafdheid zul je herkennen dat je ook intens kunt voelen. Daardoor kun je bijvoorbeeld helemaal van slag raken over iets dat je in het nieuws ziet. Boos worden, of verdrietig zijn. En hoewel ik geloof dat er dingen in de wereld gebeuren waar we boos of verdrietig over mogen zijn, is het belangrijk dat onze focus ligt op dat waar we blij van worden en een bijdrage aan kunnen leveren.  
 
Als jij in het hier en nu iets kunt betekenen op jouw manier door jouw unieke gaven in te zetten, dan is dat in mijn ogen veel waardevoller dan dat je je thuis zit druk te maken over iets dat nu niet in jouw mogelijkheden valt om iets aan te doen. En als het wel in jouw mogelijkheden ligt, dan is het slimmer om er wat aan te doen dan om er thuis naar te kijken ;). 
 
Mijn punt met dit verhaal is dat het steeds belangrijker wordt om selectief te zijn in wat je tot je neemt. Er is zoveel beschikbaar en omdat je als hoogbegaafde ook een bovengemiddeld verlangen naar (intellectuele) prikkels nodig hebt, is er altijd een gevaar van te veel tot je nemen.  
 
Binnen Insight heb ik het daarom regelmatig ook over de balans opzoeken tussen input, output en noput. Om dat even kort toe te lichten. Input is alles wat je tot je neemt, bijvoorbeeld in de vorm van boeken, video’s of podcasts. Output is wat je daarmee doet. Naast input en output die steeds met elkaar mogen afwisselen, heb je ook noput nodig. Dit omvat alles waarbij je geen mentale inspanning hoeft te leveren. Voor je uit staren is hier een goed voorbeeld van.  
 
In mijn nieuwe ebook ‘Nooit meer burn-out’ deel ik ook met je waarom je als hb’er een risico loopt om uit balans te raken als het gaat om input, output en noput en wat je kunt doen om die balans te herstellen. Je ontdekt ook waarom je als hoogbegaafde een vergroot loopt op de burn-out en welke fouten je liever niet maakt als je nu al in een burn-out zit. Vraag het e-book ‘Nooit meer burn-out hier gratis aan. 
 
Hoe ga jij om met wat je tot je neemt? Ben je selectief en kieskeurig, of laat je zonder filter alles binnen? Laat het ons weten onder de blog.
 
PS. Wil je meer weten over Insight? Download dan hier gratis het Insight magazine. 

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden