Buiten de gebaande paden dromen

Jaren geleden, in mijn eerste baantje, was ik een kassamedewerkster met een droom. 

Het was mijn droom om de functie van leidinggevende te hebben in de winkel waar ik toen werkte. Voor mij leek dat dé volgende stap in mijn carrière. Mijn leidinggevende in die winkel hielp mij daar trouwens vanaf door te zeggen dat ik het beter ergens anders kon zoeken, wat hij positiever bedoelde dan het nu klinkt.  

Daarna werd het de droom om mezelf op te werken naar een hoge functie, zoals directeur, in een groot corporate bedrijf. Ik dacht dat een CEO-functie het teken van succes zou zijn voor mij. Dat ik dan het leven uitgespeeld zou hebben. 

In al die jaren veranderden mijn dromen en verlangens wel, maar de rode draad was dat mijn dromen en wensen steeds gebaseerd waren op wat voor handen lag en op wat ik dacht dat mogelijk was. Ik zag alleen de uitvergroting van de stap die ik al had gezet en wat de mensen om mij heen gingen doen of al jaren deden. Dat daarbuiten nog een wereld aan mogelijkheden was, daar had niemand mij op gewezen. 

In een podcast interview dat ik in maart deed werd mij de vraag gesteld hoe het was gelopen als ik niet ontdekt had dat ik hoogbegaafd ben. En ik reageerde dat ik dan waarschijnlijk heel lang had geprobeerd om iets vol te houden omdat ik dacht dat het de bedoeling was. Voor mij heeft mijn HB-ontdekking, en ook vooral het zijn in omgevingen met gelijkgestemden, ervoor gezorgd dat ik steeds meer buiten de gebaande paden kon kijken. En dan ontdek je ineens wat er allemaal nog meer kan.  

Voor mij voelt het alsof er een oude en een nieuwe wereld is. Een oude wereld waarin ik bleef denken in functies en een nieuwe wereld waarin ik kon zien dat er daarbuiten nog van alles mogelijk is. En dat er ook veel nog niet is, maar wel gecreëerd kan worden.  

In die oude wereld had ik niet eens kunnen dromen dat ik nu zou doen wat ik doe. En dat zie ik ook vaak bij hoogbegaafden. Omdat je weinig mensen om je heen hebt die buiten de gebaande paden lopen, word je zelf ook niet echt gestimuleerd om dat te doen.  

En soms heb je wel ideeën, wensen of verlangens buiten de gebaande paden, maar geloof je niet dat het kan voor jou, omdat niemand om je heen het doet. Ik hoor regelmatig hoogbegaafden zeggen: ‘Het allerliefst zou ik willen…’ om vervolgens af te sluiten met, ‘maar, dat kan niet want…’. Zo vertelde een hoogbegaafde student mij ooit over een supermooi plan dat in haar hoofd al helemaal uitgewerkt was en zo veel mensen zou kunnen helpen. En net toen mijn enthousiasme-radar aanging zei ze de legendarische woorden: ‘maar dat kan pas als ik met pensioen ben, want ik moet nu eerst werken’.  

In de afgelopen jaren heb ik van alles voorbij zien komen. ‘Ik zou graag schrijver willen worden, maar daar verdien je niet genoeg mee’. ‘Ik zou graag mensen willen coachen, maar ik ben kostwinnaar’. ‘Ik zou graag…’ vul maar in. 

Het is overigens helemaal niet vreemd om dit soort overtuigingen te hebben. Ons brein helpt namelijk niet echt mee in vrij denken, omdat jouw brein juist de taak heeft om jou veilig te houden. En waar je nu bent, is het meest veilig. Dus zodra jij ook maar een beetje gaat fantaseren over iets nieuws, zul je merken dat jouw brein in de weerstand gaat en met allerlei redenen op de proppen komt over waarom het niet kan of voor jou niet kan. Het helpt in die zin ook niet mee dat je als hoogbegaafde anders bent en vaak ook een ander pad te belopen hebt, in lijn met je blauwdruk. Dan wordt het nog lastiger om te geloven dat wat jij wilt echt kan en dat belemmert je in het najagen ervan. 

In de masterclass ‘van Last naar Gave’ heb ik daarom een mooi stuk gewijd aan de noodzaak van geloof en de rol die jouw omgeving daarin speelt. Wanneer jij je namelijk in een omgeving bevindt waarin je vooral binnen-de-gebaande-paden mensen treft, wordt het een heel stuk lastiger om je eigen pad te belopen en te leven in het verlengde van je blauwdruk.​ Aanstaande dinsdag kun je weer meedoen met de masterclass ‘van Last naar Gave’. Je ontdekt in de masterclass ook hoe je de voordelen, in plaats van de lasten, van hoogbegaafdheid kunt gaan ervaren. Meld je hier aan.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

11 Reacties

 1. Filip

  Jaren gewerkt voor een corporate bedrijf waar je -als je flink je best deed en aan heel wat voorwaarden kon voldoen- ooit mee tot de top van het bedrijf mocht horen. De leiders van morgen als het ware. Doorheen de jaren meer en meer bedenkingen gekregen, enerzijds met de actuele leiding (die vaak helemaal niet kon leiding geven en waarvan velen dankzij andere verdiensten in die positie waren geraakt). Dit systeem was duidelijk niet gemaakt voor een ‘vormer’ die met veel plezier hielp en toonde hoe het wèl lukte.

  Intussen al een paar jaar m’n eigen weg ingeslaan, een klein financiëel risico maar dit lijkt hoe langer hoe minder belangrijk. Ertegenover staat iemand die trouw is aan z’n blauwdruk, misschien was zo’n ‘corporate management functie’ helemaal niet zoals het werd voorgesteld en wonderwel trek je dan plots de aandacht van mensen met wie het wèl leuk samenwerken is 🙂

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi Filip dat je gekozen hebt om dat te doen wat past bij wie jij in je blauwdruk bent. Als je voor jezelf op een rijtje zet wat belangrijk is in je werk, dan staat autonomie en vrijheid in je werk ongetwijfeld aardig hoog op je lijstje. Als hoogbegaafde heb je het nodig dat je jouw werk mag invullen zoals dat voor jou past, zonder dat je continu moet uitleggen wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet.

   Antwoord
 2. Jan Paulussen

  Ik ben zelf niet zozeer belemmerd door financiële beperkingen, ik heb al ruimte. Maar ik zie overal mogelijkheden en juist ook in mijn huidige baan. Wat je zag als kassierster zie ik binnen mijn werk ook, maar tot nu toe lukte het ook meestal de dromen te realiseren. Alleen blijf ik daardoor hangen in mijn huidige pad…

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Jan. Mooi dat je de mogelijkheden zo ziet, weetje alles begint bij helderheid en zelfkennis. Helderheid over wat voor jou belangrijk is, wat jij nodig hebt en te doen hebt. Dat hoeft niet eens te betekenen dat je jouw baan op te zeggen hebt. Soms is het al genoeg als je bepaalde aanpassingen maakt in je huidige werk.

   Antwoord
 3. Alex

  En wat nou als je altijd (het idee hebt) buiten de gebaande pad en te lopen?

  Antwoord
 4. Gerben

  Je kunt natuurlijk dromen tot je een ons weegt, maar de realiteit is en blijft dat je toch een leefbaar inkomen moet kunnen genereren. Ik kan uit ervaring vertellen dat je van artistieke uitingen zeker niet in je onderhoud kunt voorzien. Tenzij je je weer gaat verlagen tot het pulpniveau, wat nou net weer niet de bedoeling is, want geen prikkeling.

  De realiteit is dat je als HB rondloopt in een wereld waar 99% van de rest je toch niet begrijpt. In die wereld zul je jezelf in stand moeten houden, zeker ook financieel gezien. Die wereld zelf ga en kun je toch niet verbeteren. Denk dus vooral aan jezelf en je eigen geestelijke gezondheid. Die andere 99% is niet te veranderen en blundert toch wel door.

  Antwoord
  • Harvey

   “Je kunt natuurlijk dromen tot je een ons weegt, maar de realiteit is en blijft dat je toch een leefbaar inkomen moet kunnen genereren.”
   🤓 LoL het is maar goed dat het 1ste wat ik deed om mijn droom te verwezenlijken wakker worden was en de ultieme werk & leef balans vinden waar ik zo min mogelijk werk en toch aan al mijn financiële verplichtingen kan voldoen m.a.g. dat ik nu de kost verdien als krantenbezorger & inpakker. Ik werk 4x p.w. van 4:00u t/m 6:30u + 8:00 t/m12:00u + 2x p.w. van 4:00u tot 6:30u. Het werk dat ik verricht is weliswaar simpel, maar licht waardoor ik de rest van de dag vrij ben om te doen wat ik wil. Vroeger besteedde ik mijn vrije tijd met boetseren en / of gamen, maar tegenwoordig ben ik meer bezig met het formuleren van een strategie om mijn levensdoel te bereiken.

   “Die andere 99% is niet te veranderen en blundert toch wel door.”
   😏 Grappig, dit is juist mijn nieuwe levensmissie.
   Dat blunderen zie ik als de maatschappij waar iedereen als lemmings over de ravijn kiepert, dus zal alles doen wat in mijn macht ligt om dit te voorkomen.

   “Die wereld zelf ga en kun je toch niet verbeteren. Denk dus vooral aan jezelf en je eigen geestelijke gezondheid.”
   🧠 Ja ach, het feit dat als ik niets doe ik dan een deel van het probleem ben i.p.v. een deel van de oplossing spoort mij juist aan om iets te ondernemen, wat weer bevorderlijk is voor mijn geestelijke gezondheid.
   Misschien is het probleem dat ik probeer aan te pakken niet op te lossen, maar passief lijdzaam toekijken ligt niet in mijn aard.

   🙄 En wat buiten de gebaande paden lopen betreft, dit is meer normaal voor mij dan binnen de lijntjes kleuren.

   Antwoord
   • Gerben

    Bespaar je de moeite en frustratie en vind iets waar je je energie lekker in kwijt kunt. De rest van de wereld interesseert het toch niet.

    Denk aan jezelf want een ander doet het niet.

    Antwoord
  • Nik

   Ok, je omschrijft dus een cultureel probleem, namelijk de algemene misvatting dat alles te koop is. Mogelijk wordt het dus hoog tijd dat we eens afraken van het kapitalistische beginsel, dat alles uit te drukken is in een economische waarde. Een oplossing zou volgens mij zijn terug naar de positie die de mens ecologisch bezet, dus weg met die hoogdravendheid, superieure beschouwingen en technologische vindingen, ze veroorzaken allleen maar meer toestanden en problemen, kortom, we raken zo steeds verder van het padje af.

   Antwoord
   • Demelza | Gifted People

    Bedankt voor het delen van je reactie Nik.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden