Jaren geleden, in mijn eerste baantje, was ik een kassamedewerkster met een droom. 

Het was mijn droom om de functie van leidinggevende te hebben in de winkel waar ik toen werkte. Voor mij leek dat dé volgende stap in mijn carrière. Mijn leidinggevende in die winkel hielp mij daar trouwens vanaf door te zeggen dat ik het beter ergens anders kon zoeken, wat hij positiever bedoelde dan het nu klinkt.  

Daarna werd het de droom om mezelf op te werken naar een hoge functie, zoals directeur, in een groot corporate bedrijf. Ik dacht dat een CEO-functie het teken van succes zou zijn voor mij. Dat ik dan het leven uitgespeeld zou hebben. 

In al die jaren veranderden mijn dromen en verlangens wel, maar de rode draad was dat mijn dromen en wensen steeds gebaseerd waren op wat voor handen lag en op wat ik dacht dat mogelijk was. Ik zag alleen de uitvergroting van de stap die ik al had gezet en wat de mensen om mij heen gingen doen of al jaren deden. Dat daarbuiten nog een wereld aan mogelijkheden was, daar had niemand mij op gewezen. 

In een podcast interview dat ik in maart deed werd mij de vraag gesteld hoe het was gelopen als ik niet ontdekt had dat ik hoogbegaafd ben. En ik reageerde dat ik dan waarschijnlijk heel lang had geprobeerd om iets vol te houden omdat ik dacht dat het de bedoeling was. Voor mij heeft mijn HB-ontdekking, en ook vooral het zijn in omgevingen met gelijkgestemden, ervoor gezorgd dat ik steeds meer buiten de gebaande paden kon kijken. En dan ontdek je ineens wat er allemaal nog meer kan.  

Voor mij voelt het alsof er een oude en een nieuwe wereld is. Een oude wereld waarin ik bleef denken in functies en een nieuwe wereld waarin ik kon zien dat er daarbuiten nog van alles mogelijk is. En dat er ook veel nog niet is, maar wel gecreëerd kan worden.  

In die oude wereld had ik niet eens kunnen dromen dat ik nu zou doen wat ik doe. En dat zie ik ook vaak bij hoogbegaafden. Omdat je weinig mensen om je heen hebt die buiten de gebaande paden lopen, word je zelf ook niet echt gestimuleerd om dat te doen.  

En soms heb je wel ideeën, wensen of verlangens buiten de gebaande paden, maar geloof je niet dat het kan voor jou, omdat niemand om je heen het doet. Ik hoor regelmatig hoogbegaafden zeggen: ‘Het allerliefst zou ik willen…’ om vervolgens af te sluiten met, ‘maar, dat kan niet want…’. Zo vertelde een hoogbegaafde student mij ooit over een supermooi plan dat in haar hoofd al helemaal uitgewerkt was en zo veel mensen zou kunnen helpen. En net toen mijn enthousiasme-radar aanging zei ze de legendarische woorden: ‘maar dat kan pas als ik met pensioen ben, want ik moet nu eerst werken’.  

In de afgelopen jaren heb ik van alles voorbij zien komen. ‘Ik zou graag schrijver willen worden, maar daar verdien je niet genoeg mee’. ‘Ik zou graag mensen willen coachen, maar ik ben kostwinnaar’. ‘Ik zou graag…’ vul maar in. 

Het is overigens helemaal niet vreemd om dit soort overtuigingen te hebben. Ons brein helpt namelijk niet echt mee in vrij denken, omdat jouw brein juist de taak heeft om jou veilig te houden. En waar je nu bent, is het meest veilig. Dus zodra jij ook maar een beetje gaat fantaseren over iets nieuws, zul je merken dat jouw brein in de weerstand gaat en met allerlei redenen op de proppen komt over waarom het niet kan of voor jou niet kan. Het helpt in die zin ook niet mee dat je als hoogbegaafde anders bent en vaak ook een ander pad te belopen hebt, in lijn met je blauwdruk. Dan wordt het nog lastiger om te geloven dat wat jij wilt echt kan en dat belemmert je in het najagen ervan. 

In de masterclass ‘van Last naar Gave’ heb ik daarom een mooi stuk gewijd aan de noodzaak van geloof en de rol die jouw omgeving daarin speelt. Wanneer jij je namelijk in een omgeving bevindt waarin je vooral binnen-de-gebaande-paden mensen treft, wordt het een heel stuk lastiger om je eigen pad te belopen en te leven in het verlengde van je blauwdruk.​ Aanstaande dinsdag kun je weer meedoen met de masterclass ‘van Last naar Gave’. Je ontdekt in de masterclass ook hoe je de voordelen, in plaats van de lasten, van hoogbegaafdheid kunt gaan ervaren. Meld je hier aan.

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden