Een tijd lang heb ik niet goed begrepen wat hoogbegaafdheid voor mij betekende. En wat het betekende voor mijn levensinvulling. Ik wist niet hoe (of dat) de kenmerken van hoogbegaafdheid mijn werk beïnvloedden. Wat ik wel wist, is dat ik vaak tegen dezelfde soort dingen aan liep. Ik hield het niet lang ergens vol. Of ik was het al snel weer zat, of ik had “onenigheid” met mijn baas.

Ik had wel snel dingen in de vingers. Mijn werk was vaak bovengemiddeld goed. Ik bleef alleen nergens lang genoeg om er echt in uit te blinken. Ik dacht dat ik beter mijn best moest doen om een baan vast te houden. Wat ik tevergeefs probeerde om vervolgens weer teleurgesteld op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

De gedachte dat ik hoogbegaafd zou kunnen zijn kwam toen niet echt bij mij op. Want hoogbegaafden zijn toch altijd succesvol? Zelfs toen iemand het voor het eerst tegen mij zei, leek het mij heel onwaarschijnlijk. Ik voelde me niet echt succesvol. Want dacht ik “iemand die succesvol is, kan toch wel langer dan 6 maanden een normale baan vasthouden?”

De potentie hebben

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn zeker hoogbegaafden die hoge prestaties leveren en geroemd worden om hun snelle denken en creatieve oplossingen. Maar omdat hoogbegaafdheid zich kan uiten in verschillende vormen, is dat ook afhankelijk van de omgeving waar je in functioneert.

Om dit te verduidelijken, pakken we de definitie van de National Association for Gifted Children er bij. Deze definitie is als volgt: hoogbegaafdheid houdt in dat je de potentie hebt om tot de top 3-5% van de bevolking te behoren op één of meer van deze gebieden: 

  1. algemeen intellectueel vermogen 
  2. specifieke wetenschappelijke aanleg 
  3. creatief denkvermogen 
  4. talent voor visuele of uitvoerende kunsten 
  5. aanleg voor leiderschap 

Aan een aantal van deze gebieden schenken we in onderwijs- en werkomgevingen veel aandacht. Denk maar aan algemeen intellectueel vermogen, of aanleg voor leiderschap. Als je hierin uitblinkt, heb je al snel een streepje voor. 

Potentie heeft water nodig

Omdat je als hoogbegaafde fundamenteel anders denkt, doet en voelt, kan het echter best zijn dat jij jouw talenten op een manier wilt inzetten en dat dit niet past bij de “normale” gang van zaken. Het vereist bovendien training, oefening en de ruimte om jouw natuurlijke talenten verder te ontwikkelen. Het moet kunnen groeien, je moet het water geven. Anders heb je wel de potentie om er in uit te blinken, maar komt het niet tot uiting. Daar zit je dan met je potentie.

Sommige gebieden komen daarnaast weinig of zelfs niet aan bod in het onderwijs of in jouw werk. Dat maakt het moeilijk om jouw potentie te herkennen en/of tot uiting te laten komen. Deze hoogbegaafden herkennen zich eerder in deze zin ‘ik voel me vooral vaak dom en raar’. Wat jij ziet, denkt of doet is anders dan de verwachting en daardoor ga je aan jezelf twijfelen. En waar jij goed in bent, komt helemaal niet aan bod, of je vindt het zo vanzelfsprekend dat je het zelf niet ziet als talent.  

Tegelijkertijd zul je merken dat je niet overal even goed in bent. Liggen jouw talenten op het creatieve vlak, ben je goed in visuele of uitvoerende kunsten? Dan is een administratieve baan waarschijnlijk niet aan jou besteed. Ben je dat wel aan het doen, dan merk je één: dat het voor jou dodelijk saai is, en twee: dat je er ook niet echt goed in bent. Ja, je kunt het wel, want je pakt dingen snel op, maar het kost je vooral veel energie. En wanneer je iets minder sterk bent in bepaalde aspecten van je werk, ga je al snel denken dat je niet al te slim bent. Want, als je zo slim was, dan zou je dit toch makkelijker, beter of sneller moeten kunnen? 

Wat kun je doen?

Ga op onderzoek naar jouw potentieel. Wat kun je en doe je graag? Vraag ook eens aan anderen wat zij waarderen aan jou, waar zij vinden dat je goed in bent. Soms zijn dat dingen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht hebt, omdat het voor jou “gewoon logisch” is.

Leg jezelf niet langs de maatstaf van een Einstein. Niet alles wat je aanraakt verandert in goud en je hoeft geen wereldveranderende ideeën te hebben om hoogbegaafd te kunnen zijn. Leer begrijpen wat het voor jou betekent en hoe het tot uiting komt in jouw leven.

Onthoud, op de eerste plaats ben je ook gewoon mens. Dat betekent dat je fouten maakt. Zegt niks over het wel of niet HB zijn.

Ik ben benieuwd, herken je dit? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat ebook!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden