Ik moest van de week denken aan een verhaal over een mini-experiment waarbij een groepje mensen iets moesten bouwen op basis van instructies van iemand die niet in de kamer stond. Volgens mij ging het met behulp van lego, waarbij ook de kleuren op de juiste manier moesten worden toegevoegd.
Dus één iemand die staat te vertellen: ‘eerst het blauwe blokje en dan het rode blokje daarbovenop’ en de rest staat te graaien naar het juiste blokje. En na zoveel tijd mag je dan met elkaar kijken wat de bedoeling was versus wat er daadwerkelijk gebouwd is.
Je raadt misschien al dat wat er gebouwd is meestal niet eens in de buurt komt van wat er op het papiertje stond om te bouwen. Alleen al omdat, zodra er een blokje verkeerd wordt gezet en de persoon aan de andere kant van de deur dat niet kan zien, maar wel instructies geeft om verder te bouwen op wat er hoort te staan.
Het is ook geen verrassing dat het een recept is voor mislukking om samen iets te bouwen, terwijl één van de twee niet weet wat er gebouwd moet worden. Hetzelfde geldt voor het aandragen van een idee of oplossing terwijl de ander niet weet dat er überhaupt een probleem is. Want, waarom zou je geld, tijd en energie stoppen in een idee of oplossing als het niet nodig is?
Dit laatste zie ik overigens wel heel regelmatig gebeuren bij hoogbegaafden. Omdat iets voor jou zo duidelijk, snel zichtbaar en logisch is, is het namelijk gemakkelijk om te vergeten dat dit niet voor iedereen zo hoeft te zijn. En dan is het ook logisch dat de ander jouw idee of oplossing niet helemaal op de juiste manier kan ontvangen en plaatsen. En dat is zonde, want jouw idee of oplossing kan wel net zijn wat er nodig is.
In de Workshop ‘Ja krijgen op je idee’ staan we daarom ook stil bij de vraag ‘waar de ander uithangt’. Dan weet je pas welke informatie die ander van jou nodig heeft, voordat je over jouw idee of oplossing begint.
In de workshop ontdek je daarnaast ook hoe je jouw leidinggevende of collega’s (en ook andere mensen om je heen) meeneemt in jouw idee of oplossing, zodat zij begrijpen wat je bedoelt en openstaan om naar je te luisteren in plaats van al meteen jouw idee of oplossing aan de kant te schuiven.
Je ontdekt hoe je omgaat met weerstand en de bezwaren die er altijd zijn als je jouw ideeën of oplossingen deelt, waarom dit zo is, en hoe je die weerstand en bezwaren op een zachte manier wegneemt, zodat anderen de zin inzien van jouw ideeën, zonder dat je hoeft te gaan overtuigen en zonder dat jij in de verdediging schiet. Want dan wordt het steeds moeilijker om de mensen om je heen met je mee te krijgen.
En, last but not least, ontdek je hoe je er helemaal oké mee kunt zijn als je alles hebt gedaan binnen jouw mogelijkheden en je leidinggevende of collega toch ‘nee’ zeggen. Dat voorkomt namelijk dat jij dit dagen of weken met je meedraagt ten koste van jouw werk- en levensplezier.
Wil je meedoen aan deze workshop? Meld je dan hier even aan voor de wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer de volgende workshop gepland wordt, zodat je verzekerd kunt zijn van jouw plek én mee kunt doen met een speciale early bird korting.
–
PS. Kunnen we je misschien nog verder helpen? Bijvoorbeeld met:
–
PPS. Ben je ondernemer? Dan kun je op 26 januari meedoen aan de LIVE vragensessie voor ondernemers. In deze vragensessie deel ik de veelvoorkomende valkuilen van HB ondernemers met je waarover we samen de verdieping opzoeken en er is ruimte om jouw vragen te stellen. Aanmelden voor deze gratis vragensessie kan hier. Deze sessie is alleen passend voor je als je al ondernemer bent.