Wat vind jij van hoogbegaafdheid? Een vloek of een gave? Als ik deze vraag stel, krijg ik gelukkig steeds meer het antwoord: een gave. En gelukkig ook maar. Want hoogbegaafdheid kan veel moois toevoegen aan je leven en aan de wereld om je heen. Maar misschien is hoogbegaafdheid in jouw ogen nog niet helemaal een gave. Misschien herken je vooral dat je:
- Niet wordt begrepen door de mensen om je heen
- Jezelf steeds aanpast, wat veel energie kost
- Te snel denkt en al 10 stappen voorloopt
- Relatief snel ergens op bent uitgekeken
- Vaak een beetje ‘te’ wordt genoemd
In dat geval is het logisch dat je hoogbegaafdheid eerder ervaart als een last. Zeker als je regelmatig op de rem wordt gezet omdat anderen je ‘te veel van iets’ vinden, of je te snel vinden gaan. Maar de andere kant van de medaille is ook dat je als hoogbegaafde vanuit het anders denken met andere ideeën en oplossingen kunt komen. Dat je vanuit het snel zijn verbanden kunt leggen over wat er nodig is of wat er kan zijn. En dat je vanuit het intens zijn anderen in beweging kunt zetten met jouw enthousiasme.
Hoe ga je beter om met hoogbegaafdheid?
Wil je de gaven van hoogbegaafdheid beter benutten terwijl je minder last hebt van de lasten? Dan begint dit bij het jezelf beter leren kennen, zodat je steeds beter gaat begrijpen hoe jij bedraad bent en wat jij nodig hebt. Dit proces van zelfkennis mag jouw hele leven duren. Je bent namelijk nooit klaar met zelfonderzoek. Jij verandert en de wereld verandert. En op basis daarvan leer je weer nieuwe dingen over jezelf.
Vaak zien we echter bij Gifted People dat veel hoogbegaafden weinig tijd stoppen in het zichzelf beter leren kennen omdat ze te druk zijn met energie en tijd stoppen in het vechten tegen bepaalde eigenschappen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt. Ze proberen dan hun werk vol te houden terwijl het niet (meer) past omdat ze er uitgeleerd zijn. Ze laten mensen toe in hun leven die hen niet helemaal begrijpen en vooral influisteren ‘Doe maar gewoon’ en ‘Leuk die grote dromen, maar er moet ook brood op de plank komen’. En ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze soms te intens zijn, te gevoelig zijn of hun geduld verliezen omdat ze ervaren dat alles zo verschrikkelijk traag gaat.
Daarom is het belangrijk dat je niet alleen jezelf beter leert kennen, maar dat je ook gaat accepteren wat je wel en niet bent. En dat je gaat leven in het verlengde daarvan. Dan worden de eigenschappen die horen bij hoogbegaafdheid geen last meer, maar juist een waardevolle aanvulling op de persoon die jij bent en de weg die jij te gaan hebt.
Wat kun je doen?
Investeer tijd, energie en geld in het proces van zelfonderzoek. Zoek steeds weer de verdieping op en wees nieuwsgierig naar alle dingen die je nog over jezelf te ontdekken hebt. Hoe beter jij jezelf kent, des te makkelijker je ook weer het contact kunt maken met gelijkgestemden en niet-gelijkgestemden.
Onthoud dat door jezelf steeds beter te leren kennen, je ook beter gaat begrijpen hoe jij in elkaar zit. En vanuit daar komen antwoorden op vragen als: ‘In welke omgevingen kom je tot je recht?’ en ‘Wat is het waar je naar op weg wilt zijn?’. Daar ga ik in de komende blogs verder op in.
Hoe zie jij hoogbegaafdheid? Als een last of als een gave? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.