James Webb en Adrienne van den Bos

Ben jij hoogbegaafd?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Levensinvulling 4 Comments

James Webb, schrijver van ‘Guiding the Gifted Child’ en ‘Misdiagnosis & Dual Diagnoses of Gifted Children and Adults’  in ieder geval wel. Had je misschien wel verwacht. Ik ook hoor, maar toch vroeg ik het hem vorige week tijdens het speciale interview dat ik met deze inspirerende en warme man deed. Eigenlijk was ik vooral nieuwsgierig naar zijn reactie. Hoe zou James antwoord geven op deze vraag? Hij gaf natuurlijk zonder te aarzelen een volmondig ‘ja’ als antwoord, of om precies te zijn: ‘yes’.

Toen ik er begin 20 zelf achter kwam dat ik hoogbegaafd was, viel ik trouwens zo ongeveer van mijn stoel. Ik ging door de fases van volledige verbazing, ontkenning en vervolgens acceptatie. Ik had het geluk dat ik een coach had die mij in dit proces kon begeleiden. Iemand die begreep hoe ik me voelde, hoe mijn bedrading in elkaar zit en wat ik nodig had om tot bloei te komen. Zonder haar had ik nu heel ergens anders gestaan. Ze gaf me de inzichten en handvaten die ik nodig had. En dat was onbetaalbaar. Ik hoop dat jij ook iemand in je leven hebt die jou kan ondersteunen tijdens deze ontdekkingsreis. Dat maakt dit soms ingewikkelde proces namelijk een heel stuk overzichtelijker en fijner.

Na de acceptatie van mijn HB zijn, duurde het overigens nog wel jaren voordat ik ook volmonding ‘ja’ kon antwoorden op de vraag of ik hoogbegaafd ben. Tegenwoordig ben ik vooral nieuwsgierig naar de reactie van mensen als ik (zonder aarzelen) ‘ja’ als antwoord geef. Ik heb geleerd dat je aan de reactie goed kunt inschatten wie je voor je hebt. Want wat zij er van vinden zegt vooral veel over hun. Sommige mensen willen graag meer weten en stellen interessante vragen, anderen vragen niets en maar een klein percentage maakt een stereotype opmerking. Hoe dan ook een interessante “test”.

Durf jij het toe te geven?

Door alle misvattingen over hoogbegaafdheid is het voor veel hoogbegaafden nog steeds lastig om hun hoogbegaafdheid te erkennen en ook om zichzelf als hoogbegaafd te zien. Zeker omdat er een sterke overtuiging heerst dat je als hoogbegaafde overal goed in bent en hoge cijfers haalt. Of nog erger, de misvatting dat je als hoogbegaafde dan “beter” bent dan andere mensen. Veel hoogbegaafden herkennen zichzelf in eerste instantie dan ook niet als hoogbegaafd.

Pas als duidelijk wordt wat hoogbegaafdheid precies inhoudt, valt het kwartje. Als hoogbegaafde herken je namelijk wel dat je idealistischer en perfectionistisch bent ingesteld, dat je een ongewoon gevoel voor humor hebt, dingen ziet die anderen niet blijken te zien, breed georiënteerd bent en vaak als sensitiever en intenser wordt beschouwd.

Als je er op latere leeftijd achter bent gekomen dat je hoogbegaafd bent, dan zul je vast herkennen dat heel veel ineens op z’n plek valt. En tegelijkertijd weet je niet precies hoe je daar invulling aan moet geven. Want wat betekent dit voor je leven en de toekomst waar je naar op weg bent? Je begrijpt nu wel waarom jij je steeds anders en onbegrepen hebt gevoeld, waar jouw perfectionisme vandaan komt of waarom jij je intens boos kunt maken om onrechtvaardigheid en onrecht, maar wat kun je daar dan mee?

En wat nu?

Wat kun je met de wetenschap dat je fundamenteel anders in de wereld staat? En hoe kun je er invulling aan geven om een leven te creëren dat past bij jou? Dat zijn belangrijke vragen die naar boven komen. Ook moeilijke vragen, want de manier waarop je naar jezelf kijkt, je verleden en je huidige leven, staan ineens in een andere daglicht. Het is een soort aha-moment gecombineerd met een wat-nu-moment. Het is alsof iemand je hele leven op z’n kop heeft gezet.

Begin in ieder geval zoveel mogelijk te lezen en te leren over hoogbegaafdheid. Praat met anderen die er meer ervaring mee hebben en neem de tijd om echt stil te staan bij wat het voor jou betekent. Zie het als een kans om je leven opnieuw vorm te geven aan de hand van de nieuwe informatie die je nu hebt over jezelf en jouw karaktereigenschappen.

Of jij jezelf trouwens wel of niet openlijk hoogbegaafd noemt is natuurlijk aan jou. Het allerbelangrijkste is dat je begrijpt wat het voor jou betekent. Het gaat om zelfacceptatie en zelfinzicht. Het gaat er om dat jij jezelf beter leert kennen en het jezelf gunt om een leven te leven waarin jij gezien, begrepen en gewaardeerd wordt voor de unieke persoon die jij bent.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 4

  1. Mijn dochter schijnt ontwikkelings voorsprong te hebben en heb me beetje in verdiept. Ik zie veel overeenkomsten tussen mijn vroegere ik en zij. Het lijkt erop dat ik mijn puzzelstukjes heb gevonden.. maar weet eigenlijk niet wat ik er mee moet en mee kan doen. Ik heb me altijd wel als een einzelgänger gevoeld, idealistisch en perfectionistisch ben ik zeker. Zelf vermoed ik dat de vader van mijn dochter “slim” is, hij begrijpt me regelmatig niet..

  2. Een aantal jaren geleden kreeg ik de ‘dubbeldiagnose’ autisme en hoogbegaafdheid. Ik weet eigenlijk nog steeds niet goed wat ik ermee aan moet. Welk gedrag of gevoel past in welk hokje? Dat ik afwijk van de standaard, moge duidelijk zijn. Vooralsnog voel ik me door beide etiketten beperkt.

    1. Dank je wel voor je reactie Suus. Begrijp ik heel goed. Zelf zie ik het als een extra puzzelstukje. Iets wat een aantal aspecten van jou als persoon verklaart. Als je merkt dat het jou beperkt, dan mist er misschien nog een puzzelstukje? Overigens ben je natuurlijk meer dan de labels die je hebt “gekregen”. Het is allemaal onderdeel van je, maar op zichzelf niet voldoende om te kunnen zeggen wie jij bent of welk gedrag en welk gevoel daar bij hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *