Elk maand organiseer ik een live vragensessie voor de mensen die mee hebben gedaan aan de gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Ik vind het altijd heel bijzonder hoe ik helemaal in lijn met mijn blauwdruk vanuit mijn eigen kantoor in korte tijd al zoveel kan delen over hoogbegaafdheid met mensen die hier oprecht in geïnteresseerd zijn.
Soms lees ik de chat ook nog even achteraf en wat mij dan steeds weer opvalt is de hoeveelheid vragen in deze strekking:
- Wat is het verschil met Autisme, ADHD of HSP?
- Hoe weet ik of het HB is en niet….?
- Herkent niet iedereen zich hierin?
- Kan ik ook dyslectisch én HB zijn?
Misschien herken je bij jezelf ook wel dat deze vragen bij jou spelen. En misschien herken je dat je daardoor al een tijd in een soort welles-nietes met jezelf zit over of je wel of niet hoogbegaafd bent.
Heel eerlijk, dat welles-nietes is best wel zonde van je tijd en energie. Je zult namelijk altijd dingen tegenkomen waar jij je helemaal in herkent en die jouw HB in dat opzicht erkennen en je zult dingen tegenkomen waar je niet echt herkenning in vindt en wat jou vervolgens weer doet twijfelen. Als gevolg blijf je in dat cirkeltje lopen. Ik moet hierbij ook altijd denken aan het plukken van de blaadjes van een madeliefje en dat je dan bij elk blaadje tegen jezelf zegt: ik ben wel hoogbegaafd, ik ben niet hoogbegaafd, ik ben wel hoogbegaafd, ik ben niet hoogbegaafd…
Waar het in de kern eigenlijk om gaat is niet zozeer het labeltje. Ik zie het label eerder als een middel, niet als een doel. Een middel om jezelf beter te leren kennen.
Het belangrijkste dat de termen hoogbegaafd, autisme, adhd of hsp je namelijk kunnen geven, is inzicht in je bedrading. Inzicht in wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en een fijn leven te hebben. En daarvoor hoef je niet zeker te weten welk ‘labeltje’ past bij jou.
Overigens is het ook lastig om dat te pinpointen. Omdat er overlap is tussen hoogbegaafdheid, autisme, adhd en hsp is het soms lastig te zien waarvan er sprake is bij jou. En om het nog ingewikkelder te maken: er kan ook sprake zijn van allebei en sommige dingen kunnen elkaar verbloemen. Bovendien is er een grijs gebied. Als je bijvoorbeeld herkenning vindt in hoogbegaafdheid, maar een score op een IQ-test wijst uit dat je niet bovengemiddeld intelligent bent, kun je toch hoogbegaafd zijn.
In de gratis Introductie masterclass over hoogbegaafdheid deel ik met je wat de drie hoofdkenmerken zijn van hoogbegaafdheid. Als je herkenning vindt in deze hoofdkenmerken, is het altijd slim om je daar verder in te gaan verdiepen. Dat waar jij herkenning in vindt heeft namelijk sowieso invloed op je leven, werk en relaties. En het loont enorm om te gaan ontdekken hoe jij bedraad bent en wat jij wilt en nodig hebt. In de masterclass vertel ik je trouwens ook of het slim is om je te laten testen.
Als je bij de masterclass bent, kun je meedoen aan de live vragensessie waarin je jouw vragen aan mij kunt stellen. Aanmelden kan hier: Introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Je krijgt na je aanmelding een speciale code waarmee je gratis kunt meedoen aan de vragensessie (normaal kost dat 20 euro).
Ik ben benieuwd: in hoeverre herken je het welles-nietes spelletje bij jezelf en wat is er nodig om daaruit te komen voor jezelf?
–
Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.
Ha Adrienne, weer bedankt voor je blog! Voor mij betekent HB zijn gewoon dat ik anders bedraad ben én dat er met mij vele anderen zijn. Binnen en buiten GP. Al die labels zijn handig om meer inzicht in je eigen situatie te krijgen en jezelf beter te begrijpen, maar kunnen ook verwarrend zijn. Zeker voor HB-en, die dan naar bijv. de verschillen gaan zoeken. Voor mij is het voldoende te weten dat ik anders bedraad ben en bij meetups onder gelijkgestemden mezelf kan zijn.
Voor mij is het probleem de combinatie. Ik ben hoogbegaafd, maar ook ADHD’er, en die 2 werken heel goed samen om je ‘normaal’ te laten lijken… Na de geboorte van mn zoon 5 jaar geleden bleken mijn coping mechanismen niet meer te werken en kwam ik in therapie terecht. Hier heb ik pas de ADHD ontdekt. En nu is de puzzeltocht pas goed bezig, want hoe ga ik om met die combinatie? Hoe laat ik beide delen van mij bloeien?
En eerlijk, Adrienne, ik denk dat jij ook beide hebt/bent 😉
Hoi Lizzie, fijn dat het onderzocht is bij je. We zien nogal eens misdiagnoses voorkomen bij hoogbegaafden. Het lastige van een misdiagnose is dat door het afgeven van een (mis)diagnose de niet-passende omgeving in stand gehouden en je als hoogbegaafde gedwongen wordt, je al dan niet met medicatie, aan te passen aan de omgeving. Dit verergert uiteindelijk de situatie omdat je daardoor nog verder van jezelf af komt te staan en allerlei emoties en gevoelens moet onderdrukken.
Het is is dan ook altijd heel belangrijk om eerst te bekijken of er sprake is van een niet passende omgeving. Het kan daarbij slim zijn om de situatie te bespreken met een specialist op gebied van hoogbegaafdheid. Belangrijk is wel dat deze specialist kennis heeft van de verschillende vormen van hoogbegaafdheid, anders leidt dit juist tot meer teleurstelling. Onderzoek wat hoogbegaafdheid voor jou betekent en maak je blauwdruk helder, dat helpt je weer om inzicht te krijgen en je vragen te beantwoorden 🙂
Wat mijzelf betreft heb ik nooit getwijfeld: HB-ers, dat waren andere mensen. Wel vreemd dat ik ze coachte en mocht begeleiden, en dat ze dan altijd zeiden dat zelden iemand ze zo goed begreep als ik.
Dat vond ik altijd wel bijzonder, en het klopt ook wel. Ik linkte dat aan mijn HSP. En ook dat ik zoooveel herken uit de stukjes van Adrienne.
Tot ik 2 mnd geleden een uitgebreide test deed ivm Emotionele Intelligentie….En nog één…Uitslag eenduidig: Emotioneel hoogbegaafd (voor zover dat te testen is).
Zo had ik het nog nooit bekeken. Maar het verklaart wel veel. Moest erg wennen aan het idee, het raakte me.
Dus deze blog makes a hell of a lotta sense!
Niet eeuwig wachten, tot je het allemaal ‘zeker weet’; afgaan op de herkenning, en je voordeel doen met de nieuw verworven zelfkennis. Ik werk eraan…..
Wat fijn Stefanie dat je weer wat puzzelstukjes hebt kunnen leggen voor jezelf. Heb je ons gratis e-book al gedownload? Veel hoogbegaafden vinden hierin herkenning en dat helpt hun weer om extra puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Je kunt hem eventueel hier aanvragen: https://giftedpeople.eu/gratis-ebook-hoogbegaafdheid-or/
Ik herken de welles- nietus zoektocht wel zeg! Bij de overhand naar de middelbare school bleek ik wel erg intelligent, maar die was daarvoor een daarna eigenlijk ook nooit onderkend, ik voelde me zo dom! Maar m’n hbo haalde ik wel cumlaude… maar werk gaan doen op hbo niveau? Nee echt niet, doodeng. Ik zou toch falen! Veel te veel verantwoordelijkheid.
Sinds ik in aanraking ben gekomen met HB denk ik, ben ik dat nou, of heb ik add zoals mijn zus zo doodleuk zei? Add herken ik zeker bij mezelf, maar voor mij is daar t plaatje niet mee compleet… ik snap mezelf nog niet echt helaas.
Ik ga nu een nieuwe opleiding doen, ik ben blij dat ik daarmee weer de gewilde uitdaging krijg en wat nieuws kan leren.
Hoi Karen, dankjewel voor je reactie. Als hoogbegaafde ben, denk en doe je anders, intenser en sneller dan de meeste mensen om je heen. Soms vertaalt dit zich er in dat je druk bent, je aandacht er niet goed bij kunt houden, snel verveeld bent, overprikkeld raakt of geen aansluiting vindt met je omgeving.
Jij en je omgeving voelen ook dat je ‘afwijkt’ van de norm, maar het is niet altijd duidelijk waarom. De kans is groot dat je, om dat te kunnen verklaren, door anderen, of door jezelf, bent gewezen op bijvoorbeeld AD(H)D of hoogfunctionerend autisme. Misschien vond je, toen je de omschrijving daarvan las, een stuk herkenning, maar miste er toch nog iets of voelde je heel sterk dat dit het niet helemaal was.
Hoewel er tegenwoordig steeds meer informatie over hoogbegaafdheid te vinden en verkrijgen is gebeurt het nog regelmatig dat hoogbegaafden worden voorzien van een misdiagnose. Enerzijds omdat er ook nog veel misvattingen in omloop zijn over hoogbegaafdheid zijn en anderzijds omdat er nog te veel hulpverleners zijn die geen of weinig kennis over hoogbegaafdheid hebben. Sommig ‘eigenaardig’ gedrag dat voortkomt uit hoogbegaafdheid in combinatie met een niet-passende omgeving, kan bovendien lijken op gedrag dat kenmerkend is voor een stoornis. Als gevolg daarvan krijg je dan een (mis)diagnose die dat gedrag zou kunnen verklaren. Misschien dat dit nog een interessant artikel voor je is om te lezen: https://giftedpeople.eu/hoogbegaafdheid-kennisbank/hoe-weet-ik-dat-ik-hoogbegaafd-ben/
Mijn IQ-test wees uit: bovengemiddeld intelligent, neigend naar begaafd.
Maar bij de kennisvragen werd er niet gevraagd naar m’n kennis over productontwikkeling, wat ik tenslotte toen een jaar had gedaan. Waarschijnlijk omdat ik nu toegepaste taalkunde deed en de test-instantie verbonden was met mijn faculteit.
Ook nergens werd m’n creativiteit getest, kreeg ik het gevoel. Zelf vaak bezig met tekenen en schrijven, voelde het aan alsof dat deel er niet toe deed voor de test.
Ik ga er momenteel van uit dat ik begaafd ben. Vraag me vooral af: Wat is nu de kans dat ik ook bij de 2 à 3% hb’ers zit? Plaatsen zijn per definitie beperkt, toch?
Wat ik wel merk is dat mijn interesses aansluiten bij die van HB’ers. De fascinatie voor heelal, natuur, technologie, kunst, het oog voor welzijn van lichaam en geest, logica, de diepgaandere gesprekken, wat zo vlot gaat onderling. Ik denk alleen dat ik niet zo snel ontwikkel als hen op die domeinen.
Ik denk dat ik eerder bij de 14% behoor die (meer)begaafd is, of anders begaafd. Maar goed, time will tell.
Hoi Steven,
Wat maakt het uit?
Als je je hierin herkent, en je hebt er wat aan, dan is het toch prima?
Ik zou me niet te druk maken om de clubjes en om de procenten, maar vooral op je eigen gevoel afgaan!
Groet,
Antoinette
Hoi Steven, Misschien dat dit nog een interessant artikel voor je is om te lezen: https://giftedpeople.eu/hoogbegaafdheid-kennisbank/hoe-weet-ik-dat-ik-hoogbegaafd-ben/
Hoi Adrienne,
Om uit die twijfel te stappen, had ik heel veel “zelf”onderzoek nodig.
Niet letterlijk naar mijzelf, want dat heb ik dankzij jaren therapie, revalidaties en veel zelf ontwikkeling al ontdekt.
Er miste echter nog 1 puzzelstukje, waar ik de vinger niet op kon leggen.
Die vond ik doordat mijn peuter afstevende op een misdiagnose, waar ik in al mijn vezels een weerstand tegen voelde. Het voelde als onrecht. Dus ben ik het internet opgedoken. Google weet niet alles, maar kan je wel de juiste weg wijzen 😉.
Jouw gratis e-book heeft mij tot tranen toe geroerd. Wat een herkenning, dit ben ik, dit zijn mijn dochters en wie weet zelfs mijn man.
In 1,5 maand tijd, heel veel lezen, zoeken, vragen aan soort genoten die ik binnen een feel good Fb groep heb gevonden, is alles op zijn plek gevallen. Heb ik heen chronische pijn meer, gebruik ik alles wat ik geleerd heb en heb ik ambities gevonden, die er altijd al in zaten, maar er nooit goed genoeg uitkwamen, doordat niemand in mij geloofde. Ik zelf ook niet, dat stukje had ik nog niet meegekregen uit mijn opvoeding.
De puzzel is af, ik ben een nieuwe begonnen en ga straks net zo veel betekenen voor een doelgroep waar ik affiniteit mee heb, als jij doet.
Passend binnen mijn grenzen, mijn gezin als belangrijkste basis en stap voor stap naar die top, waar ik al een heel beeld van heb.
Ik heb je trainingen niet nodig, ik ben er (onbewust) al zelf gekomen. Maar als je de juiste weg nog niet hebt gevonden naar je eigen IK. Dan is het misschien wel een handig hulpmiddel.
Dankjewel voor je gratis verstrekte informatie. Het heeft mij verder geholpen! 🥰
Wat mooi Kim om te lezen! Ik ben echt ontzettend blij voor je dat de puzzelstukjes op hun plek zijn gevallen voor je en dat je nu jezelf zoveel beter voelt! Fijn om te lezen dat wij bij Gifted People jou verder geholpen hebben bij het vinden van herkenning en wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat past bij jou, zodat je leven steeds beter aansluiting vindt bij de persoon die jij echt bent!