Elk maand organiseer ik een live vragensessie voor de mensen die mee hebben gedaan aan de gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Ik vind het altijd heel bijzonder hoe ik helemaal in lijn met mijn blauwdruk vanuit mijn eigen kantoor in korte tijd al zoveel kan delen over hoogbegaafdheid met mensen die hier oprecht in geïnteresseerd zijn.  

Soms lees ik de chat ook nog even achteraf en wat mij dan steeds weer opvalt is de hoeveelheid vragen in deze strekking: 

  • Wat is het verschil met Autisme, ADHD of HSP? 
  • Hoe weet ik of het HB is en niet….?  
  • Herkent niet iedereen zich hierin? 
  • Kan ik ook dyslectisch én HB zijn? 

Misschien herken je bij jezelf ook wel dat deze vragen bij jou spelen. En misschien herken je dat je daardoor al een tijd in een soort welles-nietes met jezelf zit over of je wel of niet hoogbegaafd bent.  

Heel eerlijk, dat welles-nietes is best wel zonde van je tijd en energie. Je zult namelijk altijd dingen tegenkomen waar jij je helemaal in herkent en die jouw HB in dat opzicht erkennen en je zult dingen tegenkomen waar je niet echt herkenning in vindt en wat jou vervolgens weer doet twijfelen. Als gevolg blijf je in dat cirkeltje lopen. Ik moet hierbij ook altijd denken aan het plukken van de blaadjes van een madeliefje en dat je dan bij elk blaadje tegen jezelf zegt: ik ben wel hoogbegaafd, ik ben niet hoogbegaafd, ik ben wel hoogbegaafd, ik ben niet hoogbegaafd… 

Waar het in de kern eigenlijk om gaat is niet zozeer het labeltje. Ik zie het label eerder als een middel, niet als een doel. Een middel om jezelf beter te leren kennen. 

Het belangrijkste dat de termen hoogbegaafd, autisme, adhd of hsp je namelijk kunnen geven, is inzicht in je bedrading. Inzicht in wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en een fijn leven te hebben. En daarvoor hoef je niet zeker te weten welk ‘labeltje’ past bij jou.  

Overigens is het ook lastig om dat te pinpointen. Omdat er overlap is tussen hoogbegaafdheid, autisme, adhd en hsp is het soms lastig te zien waarvan er sprake is bij jou. En om het nog ingewikkelder te maken: er kan ook sprake zijn van allebei en sommige dingen kunnen elkaar verbloemen. Bovendien is er een grijs gebied. Als je bijvoorbeeld herkenning vindt in hoogbegaafdheid, maar een score op een IQ-test wijst uit dat je niet bovengemiddeld intelligent bent, kun je toch hoogbegaafd zijn.  

In de gratis Introductie masterclass over hoogbegaafdheid deel ik met je wat de drie hoofdkenmerken zijn van hoogbegaafdheid. Als je herkenning vindt in deze hoofdkenmerken, is het altijd slim om je daar verder in te gaan verdiepen. Dat waar jij herkenning in vindt heeft namelijk sowieso invloed op je leven, werk en relaties. En het loont enorm om te gaan ontdekken hoe jij bedraad bent en wat jij wilt en nodig hebt. In de masterclass vertel ik je trouwens ook of het slim is om je te laten testen.  

Als je bij de masterclass bent, kun je meedoen aan de live vragensessie waarin je jouw vragen aan mij kunt stellen. Aanmelden kan hier: Introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Je krijgt na je aanmelding een speciale code waarmee je gratis kunt meedoen aan de vragensessie (normaal kost dat 20 euro).  

Ik ben benieuwd: in hoeverre herken je het welles-nietes spelletje bij jezelf en wat is er nodig om daaruit te komen voor jezelf?

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden