In de vorige blog ging het over ontdekken wat jou anders maakt. Als je dat weet, kun je namelijk jouw anders-zijn gaan benutten. Je kunt het gaan inzetten voor iets wat past bij jouw blauwdruk (wie je bent en wat je nodig hebt). Je kunt er waarde mee toevoegen aan de wereld om je heen. En je kunt voorkomen dat het als een last in plaats van een gave gaat voelen.
Anders-zijn; een last of een gave?
Met het anders-zijn hebben we gelijk wel een uitdaging te pakken. Onze samenleving is veel gericht en ingericht op de normale standaard. Als je daar al maar een beetje van afwijkt, dan vinden andere mensen daar wat van. En als mens vinden we het juist zo belangrijk om erbij te horen. Om duurzame en hechte relaties met anderen te kunnen opbouwen en onderhouden.
Als je vreest voor afwijzing omdat je anders bent, en omdat jouw anders-zijn misschien niet geaccepteerd wordt, zul je sneller geneigd zijn een masker op te zetten. Dan zul je vooral de lasten gaan ervaren van het anders-zijn. Denk aan vermoeidheid omdat je steeds dingen doet die niet bij jou passen en omdat je relaties onderhoudt met mensen die niet bij jou kloppen. Denk aan verspilling van jouw potentie omdat je niet doet wat in lijn ligt met jouw unieke gaven en het daarbij behorende gebrek aan zingeving. En denk aan de struggles die je zult ervaren op gebied van werk en relaties, maar ook gezondheid. Niet leven in lijn met je eigen blauwdruk (wie jij bent en wat je nodig hebt) heeft namelijk grote gevolgen. De kans op een burn-out, bore-out en depressie neemt namelijk toe.
Aan de andere kant kan het inzetten van jouw anders-zijn juist weer veel positieve gevolgen meebrengen. Zo zul je merken dat jouw levensmissies in lijn liggen met wat jou anders maakt. Je bent niet voor niets anders. Bovendien zul je veel meer van de juiste mensen aantrekken als jij laat zien wie jij echt bent, met al je anders-zijn.
En het kunnen inzetten en laten zien van jouw anders-zijn brengt jou veel plezier en maakt het mogelijk dat je ook jouw unieke gaven kunt benutten. Daarmee kun je voor de wereld om je heen de meeste waarde leveren, en net zo belangrijk, zelf het gevoel van zingeving en voldoening ervaren. Het verkleint bovendien de kans dat je helemaal van je eigen koers raakt.
Hoe ga je anders om met je anders-zijn?
Als je helder hebt wat jou anders maakt, kun je ook gaan onderzoeken wat daar het voordeel van is en dat meer naar buiten brengen. Merk je bijvoorbeeld dat je op je werk vaak andere gedachten hebt over het plan van aanpak? Merk je dat er bepaalde activiteiten en taken zijn waar jij heel goed in bent en waar je collega’s moeite mee hebben? Dan kun je dit bespreekbaar gaan maken met je leidinggevende. Je kunt aangeven waar jij denkt dat je extra van waarde kunt zijn.
Hetzelfde geldt in het contact met vrienden en familie. Laat hen weten waar je anders over denkt en hoe je dingen anders ziet. Creëer met elkaar begrip over dat jullie anders zijn en dat dat juist heel waardevol is. Kies er eventueel voor om iets minder aandacht te geven aan mensen die jouw anders-zijn maar moeilijk vinden. Misschien hard gezegd, maar het is echt hun verlies als ze jouw anders-zijn niet kunnen waarderen voor het moois dat het is.
Ben je nu langzaam je eigen anders-zijn steeds meer aan het ontdekken? Weet dan dat anderen er ook even aan moeten wennen als je dat ineens laat zien. Soms ontstaat hierdoor een bepaalde weerstand. In de volgende blog gaan we nog iets verder in op deze weerstand.
Wat kun je doen?
Erken en omarm dat je anders bent en ga op zoek naar hoe je dat kunt benutten. Hoe past het in jouw levensmissie? Hoe past het in je werk? Hoe past het in de relaties met anderen? En hoe kun je het inzetten zodat zowel jij als de ander daar een voordeel aan heeft?
Onthoud dat je niet voor niets anders bent. Je doet de wereld echt te kort als je probeert een versie van jezelf te zijn die binnen de maatstaven van het gemiddelde vallen. Mensen vinden het juist leuk om jou te zien, om jou te leren kennen. Soms hebben ze even tijd nodig om daaraan te wennen, gun mensen ook die tijd. Maar doe geen compromissen op wie jij bent.
—
Hoe kun jij jouw anders-zijn anders inzetten? Laat je het weten onder deze blog?
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.