Grappig dat wanneer ik bewust de tijd neem om even niets te doen, er me ineens iets te binnen schiet. Een idee, of een bepaalde gedachte. Vanuit dat idee of die gedachte ontstaat weer iets anders. En vanuit daar weer iets anders. Het lijkt ook wel steeds sneller te gaan.

Een beetje zo:

Plop……… Plop…… Plop… Plop. PlopPlopPlopPlopPlopPlopPlopPlopPlop. 

Het is alsof zich een domino effect heeft ontketend. Vooral leuk als ik ’s avonds in bed lig. Inmiddels heb ik me er bij neergelegd dat ik er dan maar beter gewoon even uit kan gaan om deze “plops” op te schrijven. Dan kan ik daarna weer rustig slapen.

Over het algemeen vind ik het heerlijk om van het ene idee in het andere te vallen. Om van de ene gedachte door te stromen in een nieuwe. Maar lange tijd voelde het alsof ik altijd “aan” stond. Gek werd ik er van. Het was vermoeiend om de hele dag die rits aan gedachten te hebben die elkaar met hoge snelheid opvolgden.

En naast de leuke ideeën die er naar boven kwamen, had ik ook veel last van negatieve gedachtes en angsten die zich op dezelfde wijze leken te vermenigvuldigen. Het heeft me doen beseffen hoe belangrijk het is om je bewust te zijn van je gedachten. Zeker als ze elkaar razendsnel opvolgen.

 

Waar je aan denkt is de basis

Gedachtes trekken soortgelijke gedachtes aan. En hoe sneller die gedachtes zich opvolgen, hoe meer focus er op komt te liggen en des te meer het je leven beïnvloedt. Een passende quote hierbij is: “Watch your thoughts; for they become words. Watch your words; for they become actions. Watch your actions; for they become habits. Watch your habits; for they become character. Watch your character for it will become your destiny. ”

Als snelle denker kun je nog weleens de regie verliezen over je eigen gedachtes. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf regelmatig bewust maakt van de gedachtes die je hebt. Zijn het positieve gedachtes? Gedachtes die bijdragen aan hoe jij je voelt en wat je doet? Of zijn het gedachtes gericht op wat niet goed gaat, wat jij niet kunt of bent?

Onthoud dat jij automatisch beweegt in lijn van wat je denkt. Dat betekent dat je dingen niet doet of durft als jouw gedachtes vooral negatief gestemd zijn en je daarmee wat je niet wilt juist waar maakt. Het loont om een paar keer per dag even bij jezelf “in te checken”. Hoe voel ik me? Wat is mijn gedachtengang? Waar ben ik op gericht?

Andersom werkt het natuurlijk ook. Dus als jij het jezelf aanleert om positieve gedachtes te zetten tegenover de negatieve gedachtes, ga je zien dat alles in je leven anders met je mee gaat bewegen.

 

Van aan naar uit

Het continu aanstaan, heeft ook als gevolg dat je een vorm van mentale overbelasting krijgt. Ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van jouw gedachtes. Zorg er daarom voor dat je dagelijks iets doet om even uit je hoofd en in beweging te komen.

Mediteren is daarbij een goede manier om te leren hoe je meer rust in je hoofd krijgt. Met de nadruk op leren. Mediteren is iets wat oefening vergt. Voor mij heeft het veel positieve veranderingen teweeg gebracht en ik heb minder last van die enorme hoeveelheid gedachtes. En de gedachtes die ik wel heb, daar heb ik veel meer plezier van. Overigens zijn er veel verschillende vormen van meditatie, dus wees niet te snel met de gedachte “mediteren, dat is niets voor mij” ;).

 

Wat kun je doen?

  1. Vind een activiteit waarbij je denken wordt vertraagd. Denk aan bewegen, iets creatiefs doen met je handen. Ook mediteren helpt hier bij. Dat is iets wat in het begin wat oefening vergt, maar op termijn het zeker waard is.
  2. Maak jezelf los van wat je doet. Neem genoeg bezinningstijd. Tijd waarin je even niets hoeft of moet. Dat geeft al een hele hoop rust. Ja, je hebt dan nog steeds super veel gedachtes, maar die mogen er gewoon zijn. Doe alsof het een film is die zich afspeelt in je hoofd waarbij je gewoon mag observeren.
  3. Wees je bewust van de gedachtes die je hebt. Gedachtes trekken soortgelijke gedachtes aan. Kies om je te richten op wat bijdraagt aan jouw leven en onthoud dat niet alles wat je bedenkt ook daadwerkelijk door jou uitgevoerd moet worden.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden