Als ik iets heb gevonden wat mijn interesse heeft gewekt, of als ik iets wil, iets in mijn hoofd heb gehaald, dan kan ik mezelf daar intens in vastgrijpen en in verliezen. Heerlijk vind ik dat. Dan ben ik ook even het contact met de realiteit kwijt. Ik wil dan nergens naar toe en niemand spreken. Ik wil niet afgeleid worden, ik kan zomaar een paar dagen mijn telefoon niet meer opnemen en zelfs niet weten waar dat ding is. Op deze momenten wijkt alles voor dat ene project dat ik wil afronden of voor dat vraagstuk dat ik wil oplossen of voor dat idee dat ik wil uitwerken. Dan ben ik helemaal afgesloten van de wereld om me heen.
Het zijn dan lange dagen waarin ik volledig geconcentreerd bezig ben. En als ik daar dan weer uitkom, ben ik weer even klaar en moe. Dan heb ik tijd nodig om even niets te doen, te lanterfanteren, te Netflixen. Dan bel ik vaak mijn ouders even, dat ik nog leef.
Seizoenen in jouw levensritme
Veel hoogbegaafden leven in uitersten. Dan heb je hoogseizoenen en laagseizoenen. Als je kijkt naar je werk, dan kun je dat als volgt herkennen. Wanneer je ergens begint, dan is het vaak alsof je een snoepwinkel binnenstapt. Je mag nieuwe dingen ontdekken en leren, je ziet meteen waar je al iets kunt verbeteren, welke processen beter zouden kunnen lopen. En zeker wanneer je daar de ruimte voor krijgt, ga je helemaal los. Jouw enthousiasme brengt jou dusdanig in beweging dat je het dubbele aan werk doet en sneller dan wat gemiddeld wordt gedaan. Je geeft 200%. Je trekt van alles naar je toe en je bordje ligt behoorlijk vol. Super leuk. Super intens.
Dit kun je best een tijdje volhouden, maar op een bepaald moment merk je dat het allemaal iets trager gaat. Dat wat op je bordje ligt begint meer als een verplichting te voelen en minder als super leuke projecten. Je bent vaker moe en je zou best een paar uur meer slaap per dag wensen. Je merkt dat dingen trager gaan, je begint een beetje achter te lopen, het ritme dat je eerst had, kun je niet meer volhouden. Dingen vallen uit je handen, je schiet tekort en ook het ritme van jouw collega’s kun je niet meer bijhouden. In plaats van 200%, zit je voor je gevoel meer op 50%.
Dat is wat ik noem het hoogseizoen (200%) en het laagseizoen (50%).
Jouw natuurlijke flow
We hebben allemaal een natuurlijke flow. Periodes van veel energie en periodes van minder energie. Soms is dat verschil relatief klein, soms is dat verschil heel groot. Wat het ook is, het is belangrijk dat je het bij jezelf ziet en dat je jouw leven en werk daar naar inricht.
Een belangrijke oorzaak van de burn-out is namelijk dat je jezelf langdurig uitput. Vaak ga je leven en van jezelf verwachten om vol te houden zoals je hebt gefunctioneerd in jouw hoogseizoen. Dat wordt de norm. Maar laagseizoenen zijn net zo belangrijk en vormen de basis van jouw hoogseizoen.
In de laagseizoenen is het tijd om te bezinnen. Tijd om na te denken over nieuwe plannen, wensen en jezelf te voorzien van een nieuwe dosis energie. Wanneer je een tijd lang 200% geeft, gun het jezelf dan ook om dat af te wisselen met 50% periodes. Bespreek dit met jouw leidinggevende. Het is ook in zijn of haar voordeel om jou duurzaam in te zetten. Niemand heeft er wat aan als je opgebrand thuis komt te zitten.
Wat kun je doen?
- Ga op zoek naar jouw natuurlijke flow. Als dat met periodes van 200% gaat, zorg dan dat je dit kunt afwisselen met laagseizoenen. Bespreek het met jouw leidinggevende of zorg voor grenzen in wat je doet in je eigen onderneming.
- Houd je eigen energiebalans in de gaten. Weet wat jou energie kost en oplevert en bepaal wanneer jij tijd neemt om op te laden. Houd jezelf daarvan. Het is verleidelijk om steeds maar door te blijven gaan.
Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?
Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!