Na de eerste paar werkende jaren, had ik grote vraagtekens bij de manier waarop ik zag dat bedrijven ingericht waren en de manier waarop ik daar dan in moest functioneren. Ik kon mijn vinger er niet op leggen, maar voor mij klopte het niet. Tegelijkertijd had ik geen idee hoe het dan wel zou moeten. Hoe het dan wel bij mij zou passen.

In één van mijn laatste banen voordat ik ondernemer werd, kwam ik tot de conclusie dat, ook al wist ik nog niet hoe het anders moest, het moest voor mij wel anders. Ik werd heel ongelukkig van de gedachte dat ik de rest van mijn leven mezelf ergens naartoe zou moeten slepen waarbij ik aan alles voelde dat het niet mijn weg was. Ik maakte een belofte aan mezelf. Ik ging in ieder geval onderzoeken hoe het dan wel voor mij zou moeten. Misschien zou ik er dan alsnog achterkomen dat ik mezelf er maar bij neer moest leggen, maar dan wist ik dat in ieder geval zeker.  

Je eigen weg creëren

Wat ik toen niet wist en nu weet, net zoals ik bij veel hoogbegaafden heb gezien, is dat je als andersdenkende hoogbegaafde vaak een net iets andere weg te belopen hebt. Eigenlijk is dat ook niet raar, je bent niet voor niets anders. En juist dat wat jou uniek maakt, is wat jij de wereld te bieden hebt. Het kan daarbij best zijn dat jouw weg nu nog niet bestaat. Dat jij iets nieuws te ontwikkelen hebt, iets wat nu nog niet zichtbaar is. Dan wordt het bijvoorbeeld ook moeilijk om antwoord te geven op de vraag wat je wilt worden “als je later groot bent”. Het is er namelijk nog niet.

Jouw eigen weg creëren kan alleen als je los kunt laten aan wat is. Dat geeft ruimte om te kunnen creëren wat kan zijn. Wat klopt voor jou. Dat is alleen wel makkelijker gezegd dan gedaan. Zodra je maar een beetje van de gebaande paden wilt afwijken, zul je ervaren dat mensen om je heen daar nog niet helemaal in mee kunnen. Dat ze het niet begrijpen, eng vinden wat jij van plan bent of het er niet mee eens zijn. Het eerste stuk van de nieuwe weg is daarom vaak een eenzaam stuk. Je wordt opgeroepen om op jezelf te vertrouwen en voor jezelf te gaan staan. Je zult zien dat wanneer je ondanks de (liefdevolle) weerstand toch jouw weg gaat aanleggen, het steeds meer zichtbaar wordt wat je bedoeld hebt. Daarmee creëer je de mogelijkheid voor anderen om het te begrijpen. In sommige gevallen leg je daarmee ook de weg aan voor andere mensen om te volgen. Nog een extra reden om echt te gaan doen wat jij denkt dat klopt voor jou.

Wat kun je doen?

Ga voor jezelf helder maken wat jij nodig hebt en waar jij naar verlangt. Neem daar echt even de tijd voor, de antwoorden liggen meestal niet aan de oppervlakte. Kijk ook naar de omgevingen waar jij in functioneert en waar het niet klopt. Wat zegt dat over wat je wel wilt? Als je nog niet weet wat dan wel jouw weg is, begin dan met zelfonderzoek. Investeer tijd, geld en energie in dit proces. Uiteindelijk kun je veel wel zelf gaan ontdekken, maar met hulp gaat dit proces een heel stuk sneller.

Als je vervolgens helder hebt wat jouw weg is, wat jij wilt gaan doen of welke stappen je te zetten hebt. Durf dan ook voor jezelf en jouw wensen te gaan staan. Je wordt in dit proces regelmatig opgeroepen om dicht bij jezelf te blijven, je niet te laten afleiden. Wat daar positief in kan bijdragen is als je op zoek gaat naar gelijkgestemden. Mensen die eenzelfde soort pad belopen en begrijpen waar je doorheen gaat. Dat maakt het aanleggen van jouw weg al een stuk minder eenzaam.

In het volgende thema zullen we het kenmerk van intens-zijn verder uitlichten. Voor nu een vraag aan jou, heb je het gevoel dat jij een andere weg behoort te belopen? En zo ja, wat ga je dan nu anders doen? Laat je het mij weten onder deze blog?

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden